Touristik Label - 201MN49: Cabana Mălăieşti - Lacul Ţigăneşti - Şaua Ţigăneşti

Mălăiești - Refugiul Țigănești, peste Padina Crucii
Traseul 49 Punct Galben leagă Valea Mălăiești de Șaua Țigănești urcând Padina Crucii și coborând apoi pe firul Văii Ţigăneşti, lângă lacul cu acelaşi nume. Următorul segment urcă până la refugiul Țigănești. Priveliști spre Turnurile și Hornul Țigănești, Hornul Scara, Circul glaciar Țigănești, Hornurile Mălăiești, vârful Omu și stația meteo, de pe platou.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
2,82km
Durată
1:45-2:00h
Urcare
490m
Coborâre
0m
Vârf
2193m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcăm din spatele Cabanei Mălăieşti pe un vâlcel printre jnepeni înalţi până în Padina Crucii. Coborâm pe curbă de nivel uşor descendentă până în firul Văii Ţigăneşti, lângă lacul cu acelaşi nume. Urcăm pe curbă de nivel pe versantul nord-vestic al Văii Ţigăneşti până în Şaua Ţigăneşti (refugiu montan).

Etape

Cabana Mălăieşti - Padina Crucii - Lacul Ţigăneşti - Şaua Ţigăneşti

Descriere

Traseul 49 PG face legătura între Cabana Mălăieşti și  Refugiul Țigănești, vizitând Lacul Țigănești. Un traseu destul de solicitant, cu peste 600 m diferențe de nivel, în aprox. 2 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Cabana Mălăieşti este poate cea mai îndrăgită cabană din Bucegi. Dispunerea în amfiteatru a căldării glaciare îţi dă senzaţia că locaşul este protejat şi are un farmec aparte. 

BG urcă cca 30 min din spatele Cabanei Mălăieşti (lângă care există și punct Salvamont), peste Padina Crucii, pe un vâlcel, printre jnepeni înalţi. Ajungem în Șaua Crucii (1885 m), aproape de crucea de fier de 2,5 m înălţime. De aici se coboară pe curbă de nivel până în firul Văii Ţigăneşti, lângă lacul cu acelaşi nume. 

Lacul Țigănești este unul din cele mai mici lacuri glaciare din țară, singurul de acest fel din Munții Bucegi. De aici putem admira un peisaj cu adevărat superb: de-o parte și de alta a lacului se afla Turnurile și Hornul Țigănești, Hornul Scara, Circul glaciar Țigănești și Hornurile Mălăiești. În apropierea lacului găsim o stână pentru adăpost în caz de vreme rea.

De la lac urcăm pe curbă de nivel pe versantul NV al Văii Ţigăneşti până în Şaua Ţigăneşti (2195 m), lângă care se găseşte Refugiul Țigănești, construit pentru 20-25 de pers (refugiul se află pe versantul vestic al Culmii Ţigăneşt). În dreapta avem Valea Ciubotei.

Cei pregătiți, pot aborda creasta Bucegilor, Scara - Vf. Omu, urcând cu atenție prin Hornul Țigănești, pe traseul principal BR (vezi descriere traseul 21). Poteca echipată cu cabluri şi lanţuri urcă abrupt printre turnuri, pe deasupra Hornului Ţigăneşti, de unde avem o panoramă impresionantă asupra Văii Gaura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Mălăieşti - Lacul Ţigăneşti - Şaua Ţigăneşti în Braşov, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră