Touristik Label - 301MN54: Cabana Omu - Muntele Strungile - Cabana Padina

Legătura Padina - Omu, prin Șaua Strunga
Traseul 54 Bandă Roșie leagă Vf. Omu de Cabana Padina, pe un parcurs lung, potrivit celor obișnuiți cu astfel de trasee. Coborâm pe sub Vf. Bucura Dumbravă și trecem pe sub calcarele din zona Mecetului Turcesc spre Guțanu. De la Refugiul Bătrâna continuăm pe sub Colții Țapului și Strungile Mari, trecem de Refugiul Strunga și ajungem la Padina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,34km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
30m
Coborâre
1010m
Vârf
2480m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Omu (2507m), ocolim prin vest Vârful Bucura Dumbravă şi coborâm pe sub Vârful Găvanele până sub zona stâncoasă. Coborâm pe curbă de nivel descendentă pe versantul sudic al Vârfului Găvanele, trecem pe sub calcarele albe din zonă şi pe deasupra Mecetului Turcesc şi ajungem în şaua estică a Vârfului Doamnele. Urcăm pe curbă de nivel ascendentă circa 15 minute, până sub Vârful Doamnele (2402 m). Coborâm uşor în serpentine până în Şaua Doamnele, continuăm spre Vârful Guţanu (2246 m) acoperit de jnepeni și ieșim în Şaua Bătrâna (refugiu montan). Din Şaua Bătrâna coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m) şi mai departe în Şaua Ţapului. Poteca coboară spre est pe sub Colţii Ţapului (2168m) şi ocoleşte jnepenii pentru a urca apoi aproape de linia crestei. Continuăm pe sub Muntele Strungile Mari (2089 m) şi coborâm în câteva serpentine în Şaua Strunga (1909 m) (refugiu montan). Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub muntele Colţi) în coborâre, urmăm stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF care ne scoate pe lângă Stâna Strunga, la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Cabana Omu - Muntele Doamnele - Muntele Strungile - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

 

Traseul 54 BR străbate o parte însemnată din ramura vestică a crestei Bucegiului într-o coborâre treptată de la Vârful Omu la Refugiul Strunga, apoi pe versantul stâng al Văii Coteanu până la Cabana Padina. Un traseu solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 3-4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Un traseu fără surse de apă, potrivit celor cu experiență în orientare, traversând “o bucată’ spectaculoasă din sălbăticia şi frumuseţea acestor munţi. Pornim de la cota 2500 și ajungem în Valea Ialomiței la cota 1500, cu numeroase puncte de belvedere.

De la Cabana Vf. Omu ocolim prin vest Vârful Bucura Dumbravă, apoi trecem pe sub Vf. Găvanele, pe deasupra căldării superioare a Văii Cerbului (stânga) pe un parcurs comun cu traseele principale spre H. Peștera (traseul 2) și Cabana Babele (traseul 37). Continuăm la dreapta pe o potecă acoperită cu pietriş, trecând pe deasupra imensului bloc de calcare Mecetul Turcesc și căldarea superioară a Văii Obârşia Ialomiţei.

Curând ajungem în șaua estică a Culmii Doamnele (1,5 h de Omu) imediat la sud de Vf. Doamnele. De aici putem admira V. Gaura străjuită de M. Doamnele, Vârful Omu, Muntele Scara şi Gaura pe partea dreaptă. Continuăm pe spinarea acestui munte în urcuş uşor, apoi coborâm în serpentine până în Şaua Doamnele, unde întâlnim varianta PR (traseul 44).

De-aici ținem poteca spre Muntele Bătrâna, printre pâlcuri de jnepeni, trecând de Vârful Guţanu și Şaua Bătrâna (cu Refugiul Strunga) unde întâlnim varianta TR (traseul 28) - dinspre Poiana Guțanu. Coborâm pe partea estică a Vârfului Bătrâna (2181 m). dacă timpul este favorabil, putem urca pe Vf.  Bătrâna, de unde unde avem orizonturile ni se deschid: - spre N, Muntele Gaura cu Vf. Lancia şi Podul Spintecătorilor; spre NNE platoul Vf. Scara şi Vf. Padina Crucii; spre NE, Vf. Omu, la dreapta Vf. Bucura (aparent mai înalt decât Vf. Omu) şi Găvanele; spre ENE, Culmea Doamnelor, în fund Vf. Colţii Obârşiei şi Vf. Obârşia; spre S, creasta Strungile Mari și Colții Țapuluii; spre SSV, M. Leaota; spre V, în fund masivul Iezer-Păpuşa; Munţii Rucărului, Pasul Bran, masivul Piatra Craiului, Moieciu de Sus șa.

De aici coborâm în Şaua Ţapului, cu Colții Țapului în față, apoi în Şaua Strunga, pe Drumul Grănicerilor. În mijlocul trecătorii se află o bornă de ciment, iar pe flancul estic al crestei se mai văd urmele clădirii fostului pichet de grăniceri şi al vămii. 

Din acest punct drumul coboară spre SE prin pajişti largi pe versantul stâng al Văii Coteanu, observând M. Tătaru în dreapta, iar în stânga coama Muntelui Colţii Padinei. În dreapta jos, se observă V. Coteanului şi peste aceasta, piciorul muntelui Coteanu desprins din Vf. Tătaru. Coborâm urmând stâlpii de marcaj, apoi drumul de TAF pe lângă Stâna Strunga, până la Cabana Padina (1509 m).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Omu - Muntele Strungile - Cabana Padina în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră