Touristik Label - 6 Cabana Piatra Arsă - Crucea Eroilor Neamului - Vf. Caraiman - Cabana Babele - Cabana Piatra Arsă

0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
13,11km
Durată
3:30-4:15h
Urcare
500m
Coborâre
500m
Vârf
2384m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim pe traseul nostru din dreptul cabanei, pe platoul Bucegilor spre dreapta, prin pădurea de jnepeni spre nord, până când ajungem la răscrucea de trasee care urcă din Bușteni pe Jepi și găsim indicatorul cu banda galbenă spre Cabana Babele.

   Poteca este foarte ușoară și ne scoate în curând pe platoul Jepilor, de unde se vede în depărtare Cabana Babele. Marcajul lipsește pe alocuri (au mai rămas doar niste stâlpi pe marginea potecii, fără vreo plăcuță indicatoare), dar riscul de a ne rătăci este minim.
   După aproximativ jumătate de oră de plimbare, ne apropiem de intersecția cu traseul marcat cu punct albastru. Este undeva pe platou, așa că trebuie să fiți atenți unde potecile se despart. Intersecția nu este foarte bine marcată. Vom vedea doar niște stâlpi care merg spre dreapta, dar marcajul este vechi şi șters în unele locuri. Pentru a fi siguri că sunteți în locul cel bun puteți folosi aplicația Munții noștri
   După ce traversam râul, urmăm poteca în coborâre și, în curând, ni se deschide în față panorama superbă a Văii Jepilor, unde este amplasată cabana Caraiman. Cabana Caraiman (2025m) dispune de 40 locuri, apă la izvor, curent electric de la generator, încălzire, grup sanitar în afara cabanei. Nu se servește mâncare ci doar apă, suc, cafea, vin fiert, bere.

   Până aici am făcut aproximativ o oră de la plecarea de la cabana Piatra Arsă și e momentul să facem o pauză de zece minute. Mâncăm ceva, bem apă şi ne adunăm forțele pentru a continua traseul.

   Traseul spre Crucea Eroilor pornește chiar din fața cabanei. Găsim foarte repede indicatorul, care ne arată că trebuie să urmăm poteca marcată cu punct albastru, pentru aproximativ 45 de minute.

   Urcăm pieptiș prima porțiune a traseului, urmând poteca ce urcă de-a lungul Brânei Mari a Caraimanului, spre Crucea Eroilor.

   Pentru că urcam pentru prima oară spre cruce, ne așteptam la un urcuș mult mai greu din poveștile auzite de la prieteni, dar în afară de prima porțiune de lanțuri pe care am depășit-o foarte ușor, restul traseului a fost atât de frumos încât frica de înălțimi a fost depășită și înlocuită cu entuziasmul de a vedea peisaje superbe.

   În curând putem vedea Crucea Eroilor situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291 m, fiind unică în lume prin altitudinea amplasării.

   Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.
   După o pauză de 20 de minute ne continuăm traseul pe poteca cu bolovăniș ce urcă spre Coștila. Pornim chiar de la cruce și urcăm pieptiș pentru 15 minute, urmărind marcajul cruce roșie. Lăsăm în spate Monumentul Eroilor și în curând ajungem din nou pe platou.
   Urmând în continuare marcajul cruce roșie trecem pe la Vârful Caraiman (2384m), după care ne întoarcem la intersectia traseului cruce rosie care coboară spre Cabana Babele (2206m). După o pauză binemeritată la Sfinx si Babe, continuăm traseul bandă albastră până înapoi la Cabana Piatra Arsă (1950m)

Etape

Cabana Piatra Arsă (1950m) - Cabana Caraiman (2025m) - Crucea Eroilor (2291m) - Vârful Caraiman (2384m) - Cabana Babele (2206m) - Cabana Piatra Arsă (1950m)

Descriere

Durata de parcurgere a traseului:

Urcare : 1,45-2,00h +++

Coborâre : 1,30-2,00h ++

Stare marcaje: bună

Lungime traseu : 14 km

Dificultate : mediu

Diferența de nivel : 557m

Sezonalitatea: aprilie-octombrie

Observații

Informatii preluate si prelucrate partial de pe: https://onetakewonderstravel.blogspot.com/

Circuit dus-întors editat de Udrea Cătălin-Dumitru (Misstretz).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Piatra Arsă - Crucea Eroilor Neamului - Vf. Caraiman - Cabana Babele - Cabana Piatra Arsă in Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Brugner

Cabana Caraiman nu mai ofera locuri de cazare si nici mancare. Ceai, cafea si diverse bauturi. Cabanierul este un om de nota 10

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră