Touristik Label - 102MN03: Cabana Plaiul Foii -Şaua Tămaşului-Răchita (Valea Dâmboviţei)

Legătura Plaiul Foii - V. Dâmboviței, prin Şaua Tămaşului
Traseul 3 Bandă Albastră face legătura între Cabana Plaiul Foii și Colonia Răchita (V. Dâmboviței), trecând peste culmea domoală a Plaiului Mare și piciorul Muntelui Tămaşul Mare. Parte din traseul de legătură cu munţii Iezer-Păpuşa prin culmea Dracsin. Din Șaua Tămașului avem perspective superbe spre creasta Pietrei Craiului și Vf. Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,40km
Durată
4:45-5:00h
Urcare
720m
Coborâre
610m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la cabana Plaiul Foii (849 m) şi este comun cu traseele 1, 4 şi 5 până la intersecţia Bârsei Tămaşului cu Pârâul Runcului (circa doi kilometri pe drum auto pe Bârsa Tămaşului). La bariera de intrare spre Valea Şpirlea lăsăm în stânga traseul 1 şi continuăm pe Plaiul Mare (situat între Bârsa Tămaşului şi Pârâul Runcului) spre Curmătura Foii (comun cu traseele 4 şi 5). Urcăm câţiva zeci de metri pe drumul de TAF până într-o mică poiană şi apoi ne angajăm într-un urcuş lung şi obositor pe drumul de TAF prin pădurea de foioase de pe Plaiul Mare. Urmăm curbele drumului din ce în ce mai îngust şi după 200 de metri diferenţă de nivel ajungem la un drum forestier mai larg (circa 1100 m). Pe acest drum larg urcăm în continuu pe culmea Plaiului Mare până la 1335 m unde lăsăm în stânga marcajele 4 şi 5 spre Curmătura Foii. Drumul de TAF urcă la dreapta spre vest circa 300 de metri (diferenţă de nivel 65 de metri până în culmea ce leagă Curmătura Foii de vârful Tămaşul Mare) şi întâlnim traseul 35 în Şaua Tămaşului (1510 m). Urmăm spre vest drumul de TAF prin mijlocul defrişării pe curbă de nivel, pe sub capătul estic al muntelui Tămaşul Mare (comun cu traseul 35) şi după 560 de metri lăsăm în dreapta traseul 35 care urcă spre Vârful Tămaşul Mare tot pe drum de TAF. Noi continuăm pe curbă de nivel (avem alternativ semne bandă albastră şi bandă roşie!), depăşim Plaiul Turcilor, trecem pe lângă un izvor temporar şi trecem printr-o perdea de conifere în poiana mare din Piciorul Tămaşului. Aici întâlnim un stâlp de marcaj cu ambele marcaje menţionate. Traseul face uşor dreapta tăind poiana pe deasupra stânei din piciorul Tămaşului Mare, lăsăm în dreapta deasupra noastră un stâlp cu semn bandă roşie, traversăm Valea Stanciului şi coborâm prin pădure la sud de colonia Răchita aflată pe Valea Dâmboviţei la 940 m altitudine (traseu de legătură cu munţii Iezer-Păpuşa prin culmea Dracsin).

Etape

Cabana Plaiul Foii (849 m) - Şaua Tămaşului (1510 m) - Piciorul Tămaşului Mare - Răchita (Valea Dâmboviţei) (940 m)

Descriere

Traseul 3 BA leagă Cabana Plaiul Foii de Colonial Răchita, situată în zona de izvoare ale Dâmboviței, aproape de barajul Pecineagu. Un traseu destul de solicitant, potrivit celor obișnuiți cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca 5 - 6 h de drumeție.

Este un traseu ce necesită condiție fizică, într-un urcuş lung şi obositor pe drumul de TAF ce străbate pădurea de foioase de pe Plaiul Mare. Pornim pe drumul auto (cca 2 km), însoțiți de marcajele BR (traseul 1), TR și TA, până la confluenței Bârsei Tămaşului cu Pârâul Runcului. De aici ținem Plaiul Mare până aproape de Curmătura Foii, loc unde TR (traseul 4) și TA (traseul 5) se îndreaptă spre flancul vestic al Craiului, respectiv spre Umerii Pietrei Craiului sau Marele Grohotiș, peste Padina Lăncii. Masivul Piatra Craiului, colosul naturii cu “lama” lui tăioasă și abruptă de roci sedimentare, ne apare în toată splendoarea lui

Din Șaua Tămașului urmăm drumul de TAF ce merge spre V prin mijlocul defrişării pe curbă de nivel, pe versantul estic al muntelui Tămaşul Mare, traversăm Plaiul Turcilor, pe lângă un izvor temporar şi continuăm printr-o perdea de conifere, până în poiana mare (cu stână) de pe Piciorul Tămaşulu Marei. 

Schimbăm direcția spre nord și traversăm Valea Stanciului, apoi coborâm prin pădure la sud de colonia Răchita, aflat pe V. Dâmboviţei (940 m), în apropiere de barajul Pecineagu. Din vale putem continua spre munţii Iezer-Păpuşa peste Muntele Dracsin (traseul 81).

Observații

Inaccesibil iarna între Curmătura Foii şi piciorul Tămaşului Mare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Plaiul Foii -Şaua Tămaşului-Răchita (Valea Dâmboviţei) în Braşov, Argeş, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră