Touristik Label - 202MN02: Cabana Plaiul Foii-sub Vf. Tămaşul Mare

Legătura Plaiul Foii - Tămaşul Mare, pe Plaiul Runcului
Traseul 2 Bandă Galbenă face legătura între Cabana Plaiul Foii și Culmea Tămașului - sectorul de legătură cu Munții Făgăraș. Urcăm peste Plaiul Runcului, spre Vf. Tămaşul Mare (1735 m), urcare cu perspective fotogenice asupra Crestei Pietrei Craiului, a muchiilor din flancul vestic al masivului și a Dâmboviței.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,20km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
880m
Coborâre
50m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din traseul 1 la circa 150 de metri de Cabana Plaiul Foii pe Bârsa Groşeţului. De la săgeata indicatoare urcăm spre est circa 50 de metri până pe un platou unde sunt câteva case de vacanţă. Cotim spre sud-vest şi urmăm poteca ce urcă prin pădure pe Plaiul Runcului pe versantul sudic dinspre Bârsa Tămaşului. După circa 300 de metri diferenţă de nivel urcăm în culme şi apoi mergem în uşoară urcare 500-550 de metri pe la marginea unei zone defrişate în refacere naturală. La capătul acestei zone intrăm în pădure urmărind marcajele şi dupa circa 50 de metri diferenţă de nivel în urcare şi 350-360 de metri de mers ieşim în prima poiană de pe Plaiul Runcului. Urcăm de-a lungul poienii (aproximativ 300 de metri) până la 1310 m altitudine şi intrăm în pădure în urcuş mai abrupt. După 20-25 de minute de urcat ieşim în a doua poiană în care nu mai găsim marcaje. Poteca săpată între arbuşti pitici ne conduce mereu în sus printre brazi mai rari până la marginea pădurii de conifere (circa 1450 m). De aici urmăm poteca şi semnele rare care ne conduc în urcare abruptă până sub Vârful Tămaşul Mare la 1690 m.

Etape

Cabana Plaiul Foii (849 m) - Plaiul Runcului - sub Vf. Tămaşul Mare (1690 m)

Descriere

Traseul 2 BG leagă Plaiul Foii de Culmea Tămașului, în urcare pe Plaiul Runcului. Un traseu scurt, cu o diferență de nivel medie, care necesită un plus de atenție pe porțiunea de sub Vf. Tămașul Mare unde marcajul este mai puțin vizibil (slab marcat). Un traseu potrivit celor obișnuiți cu aprox. 900 m diferențe de nivel, într-o urcare susținută de 3 h. 

Cabana Plaiul Foii este principala bază către multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului, în esență, un fost adăpost pentru grăniceri. Cabana a suferit în timp o transformare demnă de toată admirația. Aici lemnul este la mare preţ, cu camere călduroase, dichisită, cu terasă pe malul râului, modernizată cu bun gust, dar care nu şi-a uitat istoria de cabană montană. Pentru mulți, însăși cabana este un loc de destinație, așadar trebuie avut în vedere acest aspect dacă doriți să înnoptați aici. Sunați pentru rezervare.

Acest traseu, mai rar străbătut de iubitorii de drumeții, urcă până pe un platou unde sunt câteva case de vacanţă, iar apoi prin pădure, pe Plaiul Runcului, pe versantul sudic dinspre Bârsa Tămaşului. Mai sus, avansăm cu greu prin vegetația abundentă și după mai bine de 3 h, poposim pe Vârful Tămașul Mare, unde întâlnim traseul de legătură spre creasta principală (traseul 1) a Munţilor Făgăraş (spre Curmătura Lerescului) și varianta spre La Zaplaz, pe sub Vf. Tămășel și Umerii Pietrei Craiului (traseul 35).

Observații

Marcaje rare sub Vf. Tămaşul Mare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Plaiul Foii-sub Vf. Tămaşul Mare în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră