Touristik Label - 113MN01B: Cabana Vlădeasa-Vârful Micău-Piatra Tâlharului

Cabana Vlădeasa - drumul Rogojanului - Valea Nimăiasa - Piatra Tâlharului
Traseul 1B BA este al doilea sector din traseul de creastă al Munților Vlădeasa. De la Cabana Vlădeasa se urcă în culme spre Piatra Tâlharului. Urmăm drumul Rogojanului până aproape de stâncile Pietrelor Albe, apoi, din Şaua dintre Munţi, trecem din M. Vlădeasa spre Muntele Vârfuraşu, cu platouri întinse cu şei largi, unde marcajele sunt tot mai rare (rătăciri).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
18,08km
Durată
6:00-7:00h
Urcare
662m
Coborâre
432m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornind de la Cabana Vlădeasa vom traversa poiana spre sud (stând la Cabana Vlădeasa, satul Rogojel este orientat spre est, iar creasta spre vest), în 200 de metri urmând să intersectăm drumul forestier numit drumul Rogojanului. Drumul, lung de 5 km, traversează pădurea aproximativ pe curbă de nivel şi ajunge la Pietrele Albe. Până în acest punct BA, PA şi PR urmează acelaşi traseu. La bifurcaţia de la Pietrele Albe, BA continuă pe drumul din dreapta, ajunge în Şaua dintre Munţi şi străbate pădurea de sub Vârful Vârfuraşu. Marcajul continuă apoi printr-o întinsă păşune, la capătul căreia vom intra din nou în pădure şi vom începe coborârea spre Valea Nimăiasa. Traversăm apa şi începem urcarea pe versantul drept (stâng geografic). Traseul continuă spre sud, lasă în urmă stâna şi trece prin dreapta Vârfului Micău. Urmând drumul de pe culme, traversăm platoul Gardului de Piatră şi ajungem deasupra Poienii Onceasa, la formaţiunea stâncoasă numită Piatra Tâlharului. Aici citim Legenda Tâlharului scrisă pe un panou şi ne urcăm pe piatră într-un punct de belvedere folosind o scurtă potecă marcată cu punct dublu dus-intors.

Etape

Cabana Vlădeasa-Şaua dintre Munţi-Valea Nimăiasa-Vârful Micău-Piatra Tâlharului

Descriere

 

Cabana Vlădeasa (cca.1430 m alt) este accesibilă tot timpul anului, chiar și cu mașina pe varianta Bologa - Săcuieu - Rogojel - Cabana Vladeasa (drum de tara, pietruit, accesibil pentru mașini cu garda mare). Este principala bază de acces spre Vf. Vlădeasa, Pietrele Albe, rezervația speologică Peștera Vârfuraşu, V. Stanciului (cu Cascada de la Tău și celebra Vălul Miresei) ș.a. La Cabana Vlădeasa se poate ajunge și pe varianta CA (traseul 2) - dinspre Valea Drăganului, TR (traseul 3) - dinspre Rogojel, ori, mai rar, TA (traseul 4) - dinspre Lacul de Acumulare Drăgan (Floroiu), din Gura Zârnii. 

Așadar, pornim spre Piatra Tâlharului alături de marcajele PR și PA, respectiv circuitul mic al Vlădesei (traseul 6) + circuitul mare al Vlădesei / circuitul Răchițele (traseul 7), traversăm poiana și urmăm drumul forestier de la liziera pădurii de sub cabană, numit drumul Rogojanului, cca 5 km, până când în stânga noastră apar stâncile Pietrelor Albe. Aici, marcajul PA ne părăsește la stânga.în lungul drum spre Cascada Răchițele, Vălul Miresei.

Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros cu o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, unul dintre locurile cele mai căutate de pasionații sporturilor de stâncă (alpinism şi escaladă). Au altitudinea maximă în Vf. Piatra Grăitoare (1557 m). Cu o abatere de 20 min. de la BA se poate ajunge la punctul de belvedere de pe Pietrele Albe.

BA ne conduce pe drumul din dreapta până în Şaua dintre Munţi, cea mai joasă şa de pe întreaga creastă a Masivului Vlădeasa. Aici se termină M. Vlădeasa propriu-zis şi începe Muntele Vârfuraşu. Brusc, peisajul se schimbă; creasta puternică, bine individualizată, uneori chiar ascuţită, cu stâncărie şi gol alpin predominant, este înlocuită cu un relief şters, cu platouri întinse cu şei largi, unde marcajele sunt mai rare (rătăciri).

Cu direcția generală spre Valea Nimăiasa, dominată la S de Vf. Micău (1640 m), ocolim întregul bazin superior al văii Nimăiasa, cu relief domol, mlaştini şi numeroase pâraie, apoi continuăm prin dreapta Vf. Micău spre platoul neted al Gardului de Piatră (1622m), de unde se vede grupul de stânci de la Piatra Tâlharului, ce contrastează puternic cu netezimea platourilor din jur. Stânca Piatra Tâlharului, cu aspect ruiniform, un loc încărcat de legende, ne prilejuiește o priveliște fantastică asupra munților din jur. Aici intersectăm marcajul BG care vine de la Stâna de Vale prin P-na Stânişoara (traseul 16), o variantă care scurtează accesul la Șaua Vărășoaia, trecând prin Poiana Onceasa.

Observații

Pe platourile largi de pe creastă marcajele sunt rare si nu există stâlpi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Vlădeasa-Vârful Micău-Piatra Tâlharului in Cluj, Vlădeasa is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră