Touristik Label - 417MN25: Calea Fusului - sat Chişcău

Legătura Vârtop - sat Chişcău (peste Vf. Tătăroaia)
Traseul 25 Cruce Albastră este traseul de legătură între zona Vârtop / Groapa Ruginoasa și satul Chişcău, vizitând Groapa Ruginoasă, stâncile Guinaşu și Vf. Tătăroaia, de unde coborâm pe Dealul Prelucilor pânâ la fosta păstrăvărie din Giuleşti.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,63km
Durată
3:25-3:35h
Urcare
472m
Coborâre
1229m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul are două variante de pornire: una din DN75 pe Calea Fusului şi apoi până în Poiana Muncel; şi al doilea de lângă Groapa Ruginoasă, cu plecare de sub Vf. Ţapu, până în Poiana Muncel. De aici urcăm pe un drum de care şi apoi continuăm pe drumuri de exploatare forestieră până înainte de coborârea înainte de Vf. Guinaşul. Coborâm pe o potecă de picior, prin pădure, trecem peste stâncile numite Guinaşu şi ajungem la un loc de popas. De aici continuăm tot pe culme sau în apropierea ei până pe Vf. Tătăroaia. De pe vârf se schimbă direcţia de mers, spre sud-vest, coborâm o pantă înierbată şi avem grijă să prindem un drum pe culmea ce coboară prin Poiana Mică şi Cătrăfoi pânâ la fosta păstrăvărie din Giuleşti. De aici continuăm la dreapta, pe drumul asfaltat, până în satul Chişcău.

Etape

Calea Fusului - Vf. Tătăroaia - sat Chişcău

Descriere

Traseul 25 CA este traseul ce leagă zona Vârtop de satul Chișcău, vizitând câteva rezervații geologice și științifice de interes: Groapa Ruginoasă, stâncile Guinaşu, Peștera lui Micula  ș.a. Este un traseu destul de solicitant, de peste 12 km lungime, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 5 - 5.5 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna! 

Traseul are două variante de pornire: 1 - din DN75 pe Calea Fusului şi apoi până în Poiana Muncel; 2 -  din stațiunea Vârtop, pe Bandă Galbenă, pe lângă Groapa Ruginoasă, apoi prin poiana din spatele Vârfului Țapu, pe drumul forestier care ne duce peste vârfurile Știrbina și stâncile numite Guinaşu până aproape de Vârful Tătăroaia. 

De pe Vf. Tătăroaia schimbăm direcţia de mers spre SV, coborâm pantele înierbate ale Dealului Prelucilor, trecem prin Poiana Mică şi P-na Cătrăfoi (aflate în rezervația Peșterii lui Micula) și ajungem la fosta păstrăvărie din Giuleşti. De aici continuăm spre Peștera Urșilor.și satul Chișcău, întâlnind un segment din PR - Circuitul Peștera Urșilor (traseul 29).

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Calea Fusului - sat Chişcău în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră