Touristik Label - 601MN57: Canton Brătei - Muntele Răteiul - Vârful Leaota

Legătura Cabana Brătei - Vârful Leaota
Traseul 57 Cruce Roșie leagă zona V. Ialomiței de Vf. Leaota, mai exact Cantonul Brătei de Culmea Leaota. Urcăm abrupt deasupra stânei Răteiul și continuăm pe coamă spre Vf. Răteiu, de unde urmăm un drum de exploatare până pe Vârful Leaota (2133m). Priveliști spre platoul munților Bucegi, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
6,42km
Durată
3:15-3:45h
Urcare
1049m
Coborâre
146m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Brătei traversăm apa Brăteiului până la Cantonul Brătei și apoi apa Șutilei și urcăm abrupt pentru circa 1,5 ore. Traversăm o defrișare prin partea superioară a ei și după 20 minute ajungem deasupra stânei Răteiul. Continuăm pe muntele Răteiul în urcare până la drumul de exploatare de culme, apoi pe lângă un mic lac și până pe Vârful Leaota (2133m).

Etape

Canton Brătei - Muntele Răteiul - Vârful Leaota

Descriere

 

Traseul 57 CR face legătura între V. Brătei (Cabana Brătei) și Culmea Leaota, peste piciorul Leaota-Răteiu. O urcare destul de solicitantă, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca 3.5 - 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

La Cabana Brătei putem ajunge fie dinspre V. Ialomiței (traseul 8) - pe drumul forestier Brătei, fie din zona baraj Bolboci (Cabana Podu’ cu Florile) - peste culmile Zănoaga-Lespezi (traseul 31). Trecem valea până la Cantonul Brătei, apoi urcăm abrupt (cca. 1.5 h) printr-o defrișare de sub Muntele Răteiu, ieșind deasupra stânei Răteiul, sub cele două cocoașe ale Vf. Răteiu Continuăm pe piciorul Leaota-Răteiu, ajungem la drumul de exploatare de culme, apoi trecem o șa cu un mic lac de nivație, dincolo de Muchia Pietroasă.

Ajungem pe Vârful Leaota (2133m) și ne bucurăm de priveliștea largă spre munții Bucegi (Vârful cu Dor, Caraiman, Coştila, Omul, abruptul vestic al Strungilor), masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În apropiere, Piatra Albă și M. Dudele, Zănoaga - Lespezi.

Observații

Marcaje rare între stâna Răteiul și Vf. Leaota

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Canton Brătei - Muntele Răteiul - Vârful Leaota în Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră