Touristik Label - 302MN23: Casa Folea-Prăpăstiile Zărneştilor

Legătura Casa Folea - intrarea în Prăpăstiile Zărneștiului
Traseul 23 Bandă Roșie coboară lin de la Casa Folea (Peștera) până la drumul forestier auto care străbate Prăpăstiile Zărneştilor. Poteca oferă perspective frumoase asupra satului turistic Peștera și Prăpăstii. Mai poartă denumirea de Poteca Piticilor (traseu tematic pentru copii). Recomandat și pentru cicloturism.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
3,90km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
40m
Coborâre
380m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de deasupra Cabanei Casa Folea (satul Peştera) de la intersecţia cu traseele 12 şi 19. Pentru un kilometru urmăm drumul de căruţă ce coboară uşor pe sub marginea pădurii şi intrăm pe uliţa principală ce leagă satele Măgura şi Peştera. Semnele sunt foarte rare. Coborâm 1.1 km şi întâlnim drumul judeţean 112G. După 425 de metri un stâlp indicator ne direcţionează la stânga pe o potecă îngustă între garduri. Urmăm poteca în coborâre continuă (64 de metri diferenţă de nivel) printre case până la o fântână închisă. De la fântâna de lemn se desprinde o potecă ce face uşor dreapta pe lângă garduri, intră în pădure şi coboară continuu până la râul Zărneştilor. Traseul mai poartă denumirea de Poteca Piticilor (traseu tematic pentru copii). Trecem apa din piatră în piatră (nu există pod) şi continuăm spre Fântâna lui Botorog sau spre Prăpăstiile Zărneştilor. Traseul principal continuă la stânga de la fântâna de lemn şi urmăm un vâlcel care ne coboară 480 de metri (75 de metri diferenţă de nivel) până la drumul forestier auto care parcurge Prăpăstiile Zărneştilor (intersecţie cu traseele 10 şi 12).

Etape

Casa Folea (1190 m) - fântâna de lemn - Prăpăstiile Zărneştilor

Descriere

 

Traseul 23 BR face legătura între Casa Folea și Prăpăstiile Zărneştilor pe un traseu ușor, practicabil tot timpul anului. O coborâre lină pe dealurile pitorești de la poalele Craiului, potrivită pentru familii, un bun prilej de mișcare.

Casa Folea, punctul de plecare, este o combinație frumoasă între cabană și pensiune, aflată la a treia generație de cabanieri, funcționând ca pensiune agroturistică încă din anul 1923. La Casa Folea se ajunge pe drumul auto, marcat CR (traseul 12) dinspre Moieciu de Jos sau pe coborârea dinspre Cabana Curmătura - varianta TG (traseul 19)

Urmăm drumul de căruţă ce coboară uşor pe sub marginea pădurii până pe uliţa principală (ce leagă satele Măgura şi Peştera). Aici semnele sunt foarte rare, dar nu avem probleme. Un stâlp indicator ne conduce la stânga pe o potecă îngustă, printre garduri și case, apoi ajungem la o fântână închisă. De-aici urmăm un vâlcel care ne coboară (75 m diferenţă de nivel) până la drumul de la intrarea în Prăpăstiile Zărneşti. Aici întâlnim potecile CR și BA dinspre Cheile Pisicii (traseul 12), respectiv Fântâna lui Botorog (traseul 10)  

Datorită peisajului stâncos, Rezervația naturală Cheile Zărneștilor, un defileu lung de aprox. 5 km, este impresionantă. Pereții verticali din calcar au pe alocuri doar 5-6 m distanță unul de altul și înălțimi cuprinse între 100-200 m, care atrag mulți alpiniști dornici de cățărare. Se spune că în Cheile Zărneștilor sunt sectoare care nu au fost atinse niciodată direct de razele soarelui. Prăpăstiile Zărneştiului este cel mai vizitat obiectiv din Piatra Craiului, considerat un adevărat monument al naturii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Casa Folea-Prăpăstiile Zărneştilor in Braşov, Piatra Craiului is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră