Touristik Label - 204MN05: Cheia - Cabana M. Roşu - Cabana Vf. Ciucaş

Legătura Cheia - Cabana Ciucaș, pe la Cabana Muntele Roșu
Traseul nr. 5 Bandă Galbenă este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, făcând legătura Cheia - Cabana Ciucaș, pe la Cabana Muntele Roșu. Urcăm domol pe drumul asfaltat ce străbate satul Cheia, apoi pe drumul auto care urcă spre Cabana Muntele Roşu, coborâm la firul Văii Berii și urmăm drumul auto cu pante accentuate și serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca până la cabana Ciucaş (1595 m).
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,32km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
710m
Coborâre
0m
Vârf
1604m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul staţiunii, din faţa hotelului Cheia. Urmăm şoseaua asfaltată spre nord-vest circa 600 de metri, până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională). În dreapta porţii, se află o troiţă de lemn. Lăsăm în stânga traseul 2 şi continuăm pentru 200 de metri până la capătul drumului asfaltat. Lăsăm în stânga traseele 3 şi 4 şi începem urcarea prin pădure. După 185, respectiv 290 de metri, intersectăm drumul forestier pe care porniseră traseele 3 şi 4. Parcurgem alţi 125 de metri pe o potecă largă şi ajungem la 988 m, la şoseaua naţională DN1A. Traversăm şoseaua şi, pe vechiul drum asfaltat, începem urcarea spre Cabana Muntele Roşu. După primele două curbe largi (470 de metri), ieşim din drum pe poteca din stânga, pentru a scurta o serpentină lungă. După 260 de metri pe potecă, mergem 30 de metri pe drum, pentru a-l părăsi iarăşi pentru o scurtătură de încă 150 de metri în urcare. Parcurgem alţi 600 de metri pe drum şi, printr-o altă scurtătură, tăiem ultima serpentină şi ieşim la drum pe lângă un punct electric. De aici, în 140 de metri, ajungem în şaua Balaban (1195 m), unde lăsăm în stânga vechiul drum pietruit care vine de la podul Văii Berii. Urmăm drumul pietruit spre nord-est şi, după un kilometru, intrăm în poiana Muntele Roşu. Mergem 200 de metri pe drum până la intersecţia cu traseul 17 şi încă 80 de metri până la intrarea la cabana Muntele Roşu (avem un izvor puternic imediat după intersecţia cu traseul 17!). Mergem 60 de metri pe drumul spre hotelul Silva (intersecţie cu traseele 6 şi 18). Prin poiana largă, urcăm spre nord 200 de metri, în comun cu traseul 18, pe care îl lăsăm spre dreapta. Coborâm uşor spre stânga, spre firul Pârâului Roşu şi apoi urcăm pe pintenul vestic al Muntelui Roşu până într-o poieniţă de unde o potecă nemarcată urcă la cabana echipei Salvamont. Cotim brusc la dreapta şi coborâm pe poteca largă ce ţine curbele de nivel peste câteva vâlcele cu apă temporară. Coborâm până la firul Văii Berii (1260 m). Urcăm uşor pe firul văii pentru 180 de metri şi ajungem la intersecţia cu traseul 4, ce vine de pe Valea Berii (1330 m). Urmăm drumul auto în dreapta şi, după 5 minute de urcat, ajungem la fântâna amenajată în memoria profesorului Nicolae Ioan, fondatorul asociaţiei turistice "România Pitorească" (1940). De la izvor, drumul urcă cu pante accentuate circa un kilometru (200 de metri diferenţă de nivel) pe versantul drept al Văii seci a Berii, face trei serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca şi ajunge la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 1, 7, 8, 12).

Etape

Cheia (865 m) - Cabana Muntele Roşu (1280 m) - Valea Berii - Cabana Vârful Ciucaş (1595 m)

Descriere

Traseul nr. 5 BG este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 3.5 - 4 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1000 de m, în majoritate pe drum asfaltat (până la Cabana Muntele Roșu), apoi prin pădure și pe drum pietruit până la Cabana Ciucaș.

Marcajul pornește din centrul localității Cheia și continuă pe drumul asfaltat spre NV cca. 600 de m, până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională). Aici lasă în stânga traseul 2 TA şi continuă pentru cca. 200 de m până la capătul drumului asfaltat. La intersecția de marcaje cu CA (traseul 4), începem urcarea prin pădure, intersectăm drumul forestier pe care porniseră traseele 3 şi 4 și ajungem la şoseaua naţională DN1A., căreia îi vom tăia serpentinele largi de câteva ori, ieşind la drum pe lângă un punct electric, în apropiere de şaua Balaban (punctul unde se desparte spre stânga un drum pietruit ce coboară spre DN1A). 

În continuare, urmărim drumul spre NE şi după 1 km vom intra în poiana Muntele Roşu (intersecția cu traseul 17) până în parcarea cabanei Muntele Roşu (avem un izvor puternic imediat după intersecţia cu traseul 17!). Această poiană este punct de plecare pentru alte 2 trasee: TR (traseul 18) spre Vârful Muntele Roşu (1765 m) şi PA (traseul 6) ce coboară pe Plaiul Muntele Roşu în Poiana Gropșoarele. Se poate face un popas la Cabana Muntele Roşu sau la Cabana Silva (spre est, la circa 250 m).

După popasul la cabană, continuăm spre N şi după cca. 200 m, coborâm uşor spre stânga în Valea Pârâului Roşu, o traversăm și după un urcuş de 15 de min, ajungem într-o poieniţă de unde se poate vedea (printre copaci) staţiunea Cheia şi Culmea Bratocei. Coborâm spre dreapta (N) spre Valea Berii. admirând stâncăriile din zona Tigăilor / Tigăilor Mici şi Mari. Continuăm coborârea spre Valea Berii și ajungem la intersecția cu traseul 4 marcat CA, traseu ce merge spre Cheia pe la Podul Berii. După alte 5 minute de urcat, ajungem la fântâna amenajată în memoria profesorului Nicolae Ioan, fondatorul asociaţiei turistice „România Pitorească” (1940). 

De la izvor, drumul urcă cu pante accentuate circa 1 km (200 de m diferenţă de nivel) pe versantul drept al Văii seci a Berii, face 3 serpentine strânse pe piciorul muntelui Chiruşca şi ajunge la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 1, 7, 8 și 12). Cabana Vârful Ciucaș (defapt hotel de 3 stele) este situată în golul alpin din masivul Munții Ciucaș, într-un cadru liniștit înconjurat de peisaje uimitoare, departe de aglomerația și zgomotul din oraș, fiind cel mai apropiat punct de acces pentru Vârful Ciucaș, colosul de piatra Turnul Goliat și panorama Văii Chirușca.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheia - Cabana M. Roşu - Cabana Vf. Ciucaş în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului manuela

Vreme superba, multe flori, cu bujorul deschizandu-se in toata frumusetea lui!

Traseu încheiat la data de: 
Luni, Iunie 8, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră