Touristik Label - 1004MN02: Cheia - Cheile Cheiţei - drum forestier Babeş

Traseul nr. 2 Triunghi Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș prin Cheile Cheiței. Urcăm domol pe drumul asfaltat ce străbate satul Cheia, apoi poteca traversează valea Teleajenului, continuă pe un drum forestier și parcurge Valea Cheiţei cu o porțiune de defileu îngust (Cheile Cheiței), până la confluența cu pârâul Babeș pe care îl vom urma printr-o vale strâmtă și împădurită până ajungem în drumul forestier Babeş. (legătura cu BA traseul 3).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
2,64km
Durată
~1:00h
Urcare
200m
Coborâre
0m
Vârf
1091m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul staţiunii, din faţa hotelului Cheia. Urmăm şoseaua asfaltată spre nord-vest circa 600 de metri, până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională). În dreapta porţii, se află o troiţă de lemn. Lăsăm în faţă traseele 3, 4 şi 5 şi prin poarta de lemn şi apoi prin stânga hotelului (pe lângă un punct de poliţie) ajungem la intrarea hotelului. Trecem la stânga Valea Cheiţei, pe un pod metalic cu amenajare hidrologică şi urmăm poteca 60-65 de metri până la drumul forestier. Pe acest drum mergem la dreapta spre V-NV circa 500 de metri, depăşim un parapet pe dreapta şi ajungem la capătul drumului. De aici, urmăm poteca pe partea dreaptă a firului apei (versantul muntelui Babeş). Traversăm mai multe vâlcele şi valea îngustă ne obligă să urcăm pe versantul abrupt al văii. După circa 500 de metri, ajungem în locul cel mai strâmt al văii, pe o distanţă de 150-200 de metri. În acest segment, apa formează mici cascade succesive. Coborâm aproape de luciul apei şi trecem de cel mai dificil punct al traseului: o traversare expusă la circa 1,5 metri deasupra apei, pe stâncă goală sau mici poliţe. Lăsăm în faţă Valea Cheiţei şi urcăm pe partea stângă a pârâului Babeş aflat în stânga noastră. După 10-15 minute de la confluent, intrăm în pădure în continuă urcare şi după alte 10-15 minute ajungem în drumul forestier Babeş care urmează în stânga pârâul cu acelaşi nume. Urmăm la dreapta drumul forestier şi după prima serpentină întâlnim traseul 3.

Etape

Cheia (865 m) - Cheile Cheiţei - drum forestier Babeş

Descriere

Traseul 2 TA este un traseu de dificultate ușoară / medie, într-o drumeție de 1 - 1.5 h, pe drum asfaltat, forestier și potecă, traversând câteva sectoare mai sălbatice (chei), fără să pună prea multe probleme (o singură traversare expusă la circa 1,5 metri deasupra apei).

Marcajul pornește din centrul localității Cheia, continuă pe drumul asfaltat spre NV cca 600 de m până la intrarea hotelului Zăganu (poartă de lemn tradiţională), lasă în față traseele 3, 4 şi 5, traversează Teleajenul pe un pod metalic cu amenajare hidrologică și urmărește poteca cca 60 de m până la drumul forestier. Ajunși la capătul drumului, urmăm poteca pe partea dreaptă a firului apei (versantul muntelui Babeş), pe cunoscutul "drum al Cheiței", locul preferat de plimbare al celor veniți aici la odihnă. 

Traversăm mai multe vâlcele, de-a lungul învolburatei ape a Cheiței, din piatră în piatră, ajungem în locul cel mai strâmt al văii, pe o distanţă de 150-200 de m, într-un segment unde apa formează mici cascade succesive. Coborând aproape de luciul apei, vom trece de cel mai dificil punct al traseului: o traversare expusă la circa 1,5 m deasupra apei, pe stâncă goală sau mici poliţe.

Curând vom lăsa în faţă Valea Cheiţei (pe porțiunea de chei ce devine Valea Berii), și vom urca pe partea stângă a pârâului Babeş aflat în stânga noastră, prin pădure, printr-o vale strâmtă și împădurită, care după 10-15 min se lărgește și ajunge în drumul forestier Babeş, unde la prima serpentină întâlnim traseul 3 Bandă Albastră ce continuă spre pasul Bratocea.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cheia - Cheile Cheiţei - drum forestier Babeş in Prahova, Ciucaş is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment