Touristik Label - 617MN74: Cheile Mândruţului - intersecţie cu traseul 76 BG

Legătura Cheile Mândruţului - Vf. Runcu
Traseul 74 Cruce Roșie este traseul de legătură, nou omologat, ce leagă Valea Arieșul Mare de drumul de culme Sohodol - Costeşti - Prelucă, sub Vârful Runc (1275), după ce am vizitat satul cu același nume. Merită să vizităm și Cheile Mândruţului din apropiere.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,83km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
540m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din satul Scărişoara, de pe DN75, din dreptul unui panou informativ despre plante medicinale. Începem pe o uliţă strâmtă şi apoi urcăm abrupt, în serpentine scurte, până în cătunul Ruseşti. De aici continuăm printre fâneţe şi livezi bătrâne până ajungem la un drum asfaltat pe care îl urmăm la dreapta pentru aproximativ 30 de minute până la o intersecţie cu un drum la stânga. Mergem pe acest drum şi urcăm până în satul Runc şi apoi până la intersecţia cu traseul BG.

Etape

Cheile Mândruţului - sat Runc - intersecţie cu traseul 76 BG

Descriere

Traseul 74 CR leagă localitatea Scărișoara (zona Cheile Mândruţului) de drumul de culme dintre Valea Albac și Valea Ordâncușei, pe drumuri de țară și de care, accesibile și pentru o bicicletă de munte (parțial). Este un traseu destul de solicitant, cu peste 500 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 2.5 - 3 h de drumeție. 

Pornim din satul Scărişoara spre zona Cheilor Mândruţului și găsim o uliță abruptă ce urcă susținut în serpentine scurte, până în cătunul Ruseşti. Dacă timpul ne permite, putem vizita și Cheile Mândruţului, cu aspect de canion îngust, unde apele se prăvălesc în versantul drept al masivului Piatra Mândruţului, loc ideal pentru inițierea micilor aventurieri în tainele canyoning-ului. Cheile Mândruțului se constituie ca un Aqua Land natural în miniatură, mărginit de pante stâncoase, cu pereți ce se apropie pe alocuri la 1 m depărtare, formând mici tobogane cu apă. În plus, de pe Piatra Mândruțului se deschide o panoramă fermecătoare asupra Văii Arieșului Mare și a satelor risipite din vale. 

Din cătunul Ruseşti continuăm printre fânaţe pitorești şi livezi bătrâne până la asfalt, apoi ajungem în satul Runc, în cca. 30 minute. Ultimul sector urcă ușor pe drumuri de țară până la drumul de culme Sohodol - Costeşti - Prelucă, marcat cu BG (traseul 76).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheile Mândruţului - intersecţie cu traseul 76 BG în Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră