Touristik Label - 711MN12: Cheile Ocolișelului - La Cetate - Cheile Ocolișelului

Circuitul Cetății din Cheile Ocolișelului
Traseul 12 Punct Albastru este traseul în circuit care înconjoară “Cetatea”, un pinten semeț care străjuiește Cheile Ocolișelului în partea de est. Se recomandă urcarea prin partea vestică a Cetăţi (dinspre vale), unde marcajele sunt mai vizibile. Coborârea are un segment de pantă abruptă care poate fi periculos dacă stânca este umedă.
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,34km
Durată
~1:30h
Urcare
190m
Coborâre
190m
Vârf
722m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este traseul în circuit care ne permite să înconjurăm Cetatea, formaţiunea calcaroasă care străjuiește Cheile Ocolișelului în partea de est. Se recomandă parcurgerea sa cu urcare pe partea vestică a Cetăţii, deoarece marcajele sunt mai vizibile și ușor de urmărit. Pornim în traseu din faţa panoului informativ, de lângă locul de popas amenajat. De aici o să parcurgem un segment scurt împreună cu traseul numărul 11 și încercăm să ne orientăm după semnele de marcaj, însă ele aici mai mult ne încurcă decât ne ajută. Niște semne vopsite pe stâncile din faţa noastră ne indică faptul ca am putea trece mai departe pe acolo, însă este o pistă falsă, poteca terminându-se brusc acolo fie în râu, fie la baza unui versant abrupt. De fapt trebuie să traversăm râul la stânga și să urcăm pe partea stângă a râului (conform direcţiei de urcare), printre tufe și arbori, până trecem de un izvor și întâlnim un copac pe care sunt vopsite ambele semne de marcaj, bandă albastră și punct albastru. Aici se desparte la stânga traseul numărul 11 care continuă prin pădure și noi trecem la dreapta, prin râu. Marcajele se pierd aici pentru o porţiune scurtă, ca urmare a faptului că au fost pe unii dinte copacii doborâţi de vânt din zonă. Ca să le regăsim trebuie să urcăm oblic-dreapta, spre baza abruptului, însă nu foarte aproape de el, până întâlnim o zonă cu grohotiș, unde se află și marcajele noastre. Poteca nu este bine definită, dar dacă ne uităm cu atenţie, putem vedea marcajele de la unul la celălalt. Urcăm abrupt prin grohotiș, apoi prin pădure, în serpentine scurte. După ce am trecut puţin de jumătatea urcușului, ne apropiem mai mult de baza abruptului și continuăm de-a lungul lui prin poteca îngustată de tufe, pe alocuri cu spini. Ieșim din pădure în locul în care ciobanii aruncă lâna oilor tunse și aici cotim dreapta 90 de grade pentru a ajunge la locul de popas amenajat în partea superioară a stâncilor Cetatea. Aici se află și un panou informativ. Suntem la un punct de belvedere unde ne bucurăm de panorama deosebită și, pentru a închide circuitul, coborâm pe o potecă spectaculoasă prin stânga Cetăţii (conform direcţiei de coborâre). În prima fază coborârea este destul de lină și ieșim într-o șa dintre cele două spinări paralele ale formaţiunii stâncoase. Dacă urcăm pe vârful din dreapta avem un alt punct de belvedere. Traseul nostru continuă la stânga, coborând prin serpetine scurte și abrupte pe pantă înierbată. Ajungem la baza abruptului pe care o urmăm pe o potecă stâncoasă, uneori chiar expusă. Acest sector poate deveni periculos dacă stânca este umedă. După 20 de minute de la începerea coborâșului poteca intră în pădure și după circa 10 minute de coborât cu atenţie panta care s-a mai domolit puţin ajungem în lunca Văii Ocolișului, ieșind lângă locul de popas amenajat la care ajungem mergând la stânga.

Etape

Cheile Ocolișelului - La Cetate - Cheile Ocolișelului

Descriere

 

Traseul 12 PA este traseul de vizitare a formaţiunii calcaroase care străjuiește Cheile Ocolișelului, denumită sugestiv “Cetatea”. Este un traseu de dificultate medie, cu aprox. 200 m diferențe de nivel, în cca 1.5 h de drumeție. Intrarea în circuit trebuie căutată cu atenție în perioada de maximă vegetație.

Până să ajungem la punctul de start al circuitului, traseul BA implică trecerea prin apă sau peste poduri de gheaţă (iarna). (vezi descriere traseul 11). Intrarea în traseul de circuit PR care ne permite să înconjurăm Cetatea, formaţiunea calcaroasă care străjuiește Cheile Ocolișelului, se găsește lângă un loc de popas amenajat cu panou informativ. 

Se recomandă urcarea prin partea vestică a Cetăţi (dinspre vale), unde marcajele sunt mai vizibile. Parcurgem un segment scurt alături de BA, apoi trecem râul pe malul drept, (stânga (conform direcţiei de urcare) printre tufe și arbori, depășim un izvor și ajungem lângă un copac pe care sunt vopsite ambele semne de marcaj. (PA și BA).

Din acest punct, traseul nostru continuă spre baza abruptului, de unde urcă abrupt printr-o zonă cu grohotiș, în serpentine scurte. Poteca nu este bine definită. Ieșim din pădure, apoi trecem de locul în care ciobanii aruncă lâna oilor tunse și ajungem la locul de popas amenajat în partea superioară a stâncilor “Cetatea”, lângă un panou informativ, loc panoramic spectaculos cu belvedere spre Cheile Ocolișelului și bazinul Văii Iara.

Pentru a închide circuitul, coborâm lin prin stânga “Cetăţii” (conform direcţiei de coborâre) și ieșim în șaua dintre cele două spinări paralele ale formaţiunii stâncoase. Dacă urcăm pe vârful din dreapta, ne putem bucura de un alt punct de belvedere, cu perspective frumoase spre V. Ocolișelului cu Cheile Ocolișelului, iar în depărtare putem observa V. Ocolișului și Valea Belioara, pe care urcă CA spre Rezervaţia Scăriţa Belioara (traseul 6).

Din șa, traseul coboară în serpentine scurte și abrupte pe o pantă înierbată până la baza abruptului, apoi poteca devine stâncoasă, uneori chiar expusă. Acest sector poate fi periculos dacă stânca este umedă. După cca. 30 min, ajungem în lunca V. Ocolișelului, lângă locul de popas amenajat de unde am început circuitul.

Observații

Marcajele PA sunt mai vizibile dacă se alege parcurgerea traseului cu urcare prin partea nordică a formaţiunii stâncoase La Cetate și coborârea prin partea sudică. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Traseul implică trecerea prin apă sau peste poduri de gheaţă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheile Ocolișelului - La Cetate - Cheile Ocolișelului în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Andrei Biro

Este foarte greu de găsit intrarea în traseu. Pare a fi marcat pentru a fi parcurs în sensul acelor de ceasornic. În acest caz, trebuie trecut râul de două ori. Noi l-am parcurs în sens invers acelor de ceasornic. În aces caz, intrarea trebuie căutată prin tufișuri, în dreapta locului de popas. Traseul este năpădit de vegetație, marcajele sunt greu de urmărit. Aplicația se dovedește foarte utilă în aceste situații. Marcajele nu sunt întodeauna pe cărare (fapt care se observă și în aplicație). Drumul este dificil, peste mai multe grohotișuri. Cetatea este însă un loc fantastic, pentru a fi acolo merită efortul.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Septembrie 1, 2019
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Ne bucurăm foarte mult că ați înțeles utilitatea aplicației și sperăm că o veți recomanda și explica și prietenilor din grupul dvs. de iubitori de munte.

Din păcate noua abordare nu a fost înțeleasă de mulți. Cărări ușoare!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră