Traseul 12 PA este traseul de vizitare a formaţiunii calcaroase care străjuiește Cheile Ocolișelului, denumită sugestiv “Cetatea”. Este un traseu de dificultate medie, cu aprox. 200 m diferențe de nivel, în cca 1.5 h de drumeție. Intrarea în circuit trebuie căutată cu atenție în perioada de maximă vegetație.
Până să ajungem la punctul de start al circuitului, traseul BA implică trecerea prin apă sau peste poduri de gheaţă (iarna). (vezi descriere traseul 11). Intrarea în traseul de circuit PR care ne permite să înconjurăm Cetatea, formaţiunea calcaroasă care străjuiește Cheile Ocolișelului, se găsește lângă un loc de popas amenajat cu panou informativ.
Se recomandă urcarea prin partea vestică a Cetăţi (dinspre vale), unde marcajele sunt mai vizibile. Parcurgem un segment scurt alături de BA, apoi trecem râul pe malul drept, (stânga (conform direcţiei de urcare) printre tufe și arbori, depășim un izvor și ajungem lângă un copac pe care sunt vopsite ambele semne de marcaj. (PA și BA).
Din acest punct, traseul nostru continuă spre baza abruptului, de unde urcă abrupt printr-o zonă cu grohotiș, în serpentine scurte. Poteca nu este bine definită. Ieșim din pădure, apoi trecem de locul în care ciobanii aruncă lâna oilor tunse și ajungem la locul de popas amenajat în partea superioară a stâncilor “Cetatea”, lângă un panou informativ, loc panoramic spectaculos cu belvedere spre Cheile Ocolișelului și bazinul Văii Iara.
Pentru a închide circuitul, coborâm lin prin stânga “Cetăţii” (conform direcţiei de coborâre) și ieșim în șaua dintre cele două spinări paralele ale formaţiunii stâncoase. Dacă urcăm pe vârful din dreapta, ne putem bucura de un alt punct de belvedere, cu perspective frumoase spre V. Ocolișelului cu Cheile Ocolișelului, iar în depărtare putem observa V. Ocolișului și Valea Belioara, pe care urcă CA spre Rezervaţia Scăriţa Belioara (traseul 6).
Din șa, traseul coboară în serpentine scurte și abrupte pe o pantă înierbată până la baza abruptului, apoi poteca devine stâncoasă, uneori chiar expusă. Acest sector poate fi periculos dacă stânca este umedă. După cca. 30 min, ajungem în lunca V. Ocolișelului, lângă locul de popas amenajat de unde am început circuitul.
Comentarii
Este foarte greu de găsit intrarea în traseu. Pare a fi marcat pentru a fi parcurs în sensul acelor de ceasornic. În acest caz, trebuie trecut râul de două ori. Noi l-am parcurs în sens invers acelor de ceasornic. În aces caz, intrarea trebuie căutată prin tufișuri, în dreapta locului de popas. Traseul este năpădit de vegetație, marcajele sunt greu de urmărit. Aplicația se dovedește foarte utilă în aceste situații. Marcajele nu sunt întodeauna pe cărare (fapt care se observă și în aplicație). Drumul este dificil, peste mai multe grohotișuri. Cetatea este însă un loc fantastic, pentru a fi acolo merită efortul.
Ne bucurăm foarte mult că ați înțeles utilitatea aplicației și sperăm că o veți recomanda și explica și prietenilor din grupul dvs. de iubitori de munte.
Din păcate noua abordare nu a fost înțeleasă de mulți. Cărări ușoare!