Touristik Label - 816MN25: Chiril - Gemenea

Legătura Chiril - Gemenea (prin Curmătura Prislop)
Traseul 25 Punct Galben este traseul de legătură între localitatea Chiril și biserica din Gemenea, urcând prin Curmătura Prislop - granița între Munții Rarău și Munții Tarnița. Alternăm drumuri forestiere, de culme și de tractor cu priveliști frumoase, itinerar ce se pretează și pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,13km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
479m
Coborâre
570m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În localitatea Chiril, drumul 175A Transrarău face o curbă mare spre stânga la 2,8 km de la DN 17B. Aici este locul de pornire în traseu, pe un stâlp electric fiind desenată o săgeată dublă care indică spre Rarău și spre Gemenea. Pornim spre Gemenea pe drumul de pe Valea Măgura, iar la aproximativ 500 m, în dreptul ultimei case din Chiril întâlnim o barieră. Continuăm pe drumul forestier mai bine de 1,5 km și după un pod întâlnim pe partea stângă (N) o poiană frumoasă cu o casă de vară și loc de popas. Aici părăsim drumul pe care am venit pentru un drum spre stânga care trece pe lângă casă și urcă de-a lungul unui pârâu (atenţie, mai există aici un drum care urcă tot spre stânga și se îndepărtează de pârâu). După doar circa 100 m de la casă trecem pârâul și abordăm în urcare un drum de exploatare spre dreapta (E). Aici apar primele marcaje PG pe care le urmărim de-acum încolo. După scurtarea unor serpentine marcajul iese într-o culme secundară pe care o urmărește circa 500 m, apoi o părăsește spre dreapta pe un drum în coastă. În doar 100 m acest drum se transformă în cărare, dar după alţi 80 m primește ajutorul unui drum venit din stânga, pe care în scurt timp ajungem în Curmătura Prislop (Chiril), unde întâlnim traseul 3 BR. Pentru coborâre menţinem aceeași direcţie pe un drum de tractor bine conturat, în mici serpentine. După o coborâre consistentă ieșim în drumul ce urcă de-a lungul pârâului Prislop. În scurt timp - la un adăpost de vânătoare - acesta devine foarte bun, accesibil pentru mașini obișnuite. La aproximativ 1 km întâlnim primele case din localitatea Gemenea. Însă de aici și până în centrul satului - la biserică - mai sunt aproape 5 km. Dacă parcurgem traseul în sens invers va fi destul de greu să nimerim drumul de tractor care se desprinde spre stânga din drumul de pe vale. Distanţa dintre adăpostul de vânătoare și această intersecţie critică este de aproximativ 450 m.

Etape

Chiril - Valea Măgura (Chiril )  - Curmătura Prislop (Chiril ) - Valea Prislop - Valea Hojda - Gemenea

Descriere

 

Traseul 25 PR face legătura între localitatea Chiril și biserica din Gemenea, pe drumuri de munte accesibile și pentru cicloturism. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție.

Din satul Chiril, situat la cca. 24 km aval de oraşul Vatra Dornei, urmăm drumul îngust asfaltat TransRarău (traseul 11) cca 2,8 km până într-o curbă la stânga unde găsim primele indicatoare. Trecem de o barieră și continuăm pe drumul forestier până la o poiană frumoasă cu loc de popas, de unde mai multe drumuri ne scot în Curmătura Prislop (Chiril), la intersecția cu traseul principal de creastă BR (traseul 3). 

De aici traseul menține direcția și coboară pe un drum de tractor la primele case din localitatea Gemenea, de unde se mai străbat aprox. 5 km până  în centrul satului - la biserică, pe drum bine întreținut.

Observații

Marcaje vechi și șterse, prezente doar în pădure.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Chiril - Gemenea în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră