Touristik Label - 910MN29: Circuit Cheile Borzești

Circuitul Cheilor Borzești
Traseul 29 Punct Roșu este traseul tematic Cheile Borzești, puțin cunoscute, formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. PR trece două cascade spectaculoase care necesită atenţie la parcurgere și revine la punctul de start. Parcurgerea sectorului superior (fără marcaj) presupune depășirea mai multor praguri mai dificile, până la Gura Jigăului, loc de unde putem reveni pe TR.
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,56km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
80m
Coborâre
80m
Vârf
447m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din vecinătatea Cabanei Buru, aflată lângă DN75. Urcăm pe firul pârâului Borzești care, înainte de a se vărsa în Arieș, formează niște chei sălbatice. Marcajul parcurge o parte din aceste chei, trecând de două cascade care necesită atenţie la parcurgere, pentru ca la mijlocul cheilor să se întoarcă la Cabana Buru împreună cu traseul 35 (TR). Cei temerari pot continua parcurgerea cheilor fără marcaj, pe firul apei, trecând pe rând mai multe praguri, până la Gura Jigăului, loc unde în trecut funcţiona o moară de apă.

Etape

Circuit Cheile Borzești

Descriere

Traseul 29 PR traversează spectaculoasele Chei ale Borzeștilor, un defileu sălbatic, cu mai multe cascade frumoase. Este un traseu relativ ușor, în cca. 1 - 2 h de drumeție. Necesită atenție în sezonul umed. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Traseul pleacă din vecinătatea Cabanei Buru, de la borna kilometrică ce anunță 4 km până la Buru, unde se găsește un mic loc de popas, amenajat cu o masă și două băncuțe din lemn, și un panou informativ care să-i ajute pe turiști în explorarea zonei. Cheile Borzeștilor fac parte dintr-o rețea de chei formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat defileul în ambele sensuri, atât către golful Borzeștilor, la S de culmea Petrești, cât și spre râul Arieș, în care se varsă acum.

Pereții cheilor au înălțime mică de doar câțiva metri, aspect compensat însă de  „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului, care pot fi găsite după 30 de minute. Se poate continua parcurgerea cheilor fără marcaj, pe firul apei, trecând pe rând mai multe praguri, până la Gura Jigăului, loc unde în trecut funcţiona o moară de apă. De aici se poate reveni la punctul de start, pe varianta TR (traseul 35) - legătura spre Cheile Turzii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuit Cheile Borzești în Cluj, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Iunie 24, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Amy Oprea

<3

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Iulie 26, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Raul Baldean

Pentru mine au fost o surpriza placuta. Anul asta le-am vizitat prima oara: https://youtu.be/QFYaWdXX1iE

Traseu încheiat la data de: 
Joi, August 27, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului liliomszal

A pleasant forest walk with beautiful frosty and snowy view.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Ianuarie 23, 2021
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră