Touristik Label - 1017MN13: Complex turistic Boga - DJ763(22km + 500m)

Legătura Complex turistic Boga - Piatra Ciungilor
Traseul 13 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre Complexul Turistic Boga și km 22, 5 al drumului județean Pietroasa - Complex Padiș, o ascensiune pe creasta calcaroasă a Pietrei Ciungilor, cu priveliști spre Munții Vlădeasa și Valea Boga. Oferă acces la traseul spre Cascada Bulbuci, cu o înălțime de 40 m, în trei trepte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
2,46km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
362m
Coborâre
46m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Complexul Turistic Boga. Pe primii 20 de metri traseul urcă abrupt pe marginea din stânga a unei foste cariere de calcar, continuând apoi pe interfluviul ce desparte Valea Boga de Valea Plaiului şi mai departe pe creasta calcaroasă a Pietrei Ciungilor. De pe Piatra Ciungilor traseul coboară spre SE pe o potecă clară şi apoi intersectează un drum forestier şi traseul PAD. Mergem spre dreapta pe drum, intersectăm perpendicular traseul CA, traversăm Valea Preluca şi după ce mai coborâm puţin, ajungem la drumul asfaltat DJ763 (22km + 500m).

Etape

Complex turistic Boga - Piatra Ciungilor - DJ763 (22km + 500m)

Descriere

Traseul 13 TA este traseul ce parcurge creasta Piatra Ciungilor, legând Complexul Turistic Boga de km 22, 5 al DJ Pietroasa - Padiș. Este un traseu dificil, cu doborâturi, nerecomandat iarna, accesibil în cca 1.5 h - 2 h de drumeție.

Satul de vacanță Boga este situat într-un cadru pitoresc, ca o perlă așezată între două cochilii, pe de-o parte Piatra Ciungilor din Munții Bihor, pe de alta, Creasta Munților și Dl. Păltinetul din Munții Vlădeasa. Un complex turistic răsfirat pe dealuri, printre pomi pufoși și verzi, de o frumusețe deosebită - merită un popas.

Din Boga, traseul TA urcă abrupt pe marginea din stânga a unei foste cariere de calcar, apoi pe interfluviul dintre văile Boga și Plaiului, cu o panoramă fermecătoare asupra satului de vacanță Boga și văii omonime și spre Pietrele Boghii în depărtare, sub care se deslușește amfiteatru Boga. Străbatem apoi o zonă cu doborâturi, ca urmare a unei furtuni puternice din 2017 și ajungem la derivația de 2 minute spre vârful Piatra Ciungilor, mărginit de o prăpastie impresionantă, cu o panoramă și mai cuprinzătoare și fermecătoare.

De-aici traseul coboară spre SE și ajunge la intersecția cu marcajul PAD spre Cascada Bulbuci (traseul 14), situată în cheile Văii Bulbuci. Traseul spre cascadă coboară la stânga abrupt și ajunge la căderea de apă cu o înălțime de 40 m, în trei trepte. 

Ultimul segment al traseul TA trece Valea Preluca, apoi ajunge la drumul județean Pietroasa - Complex Padiș. Din Valea Preluca putem reveni și pe marcajele CA (traseul 10).

Observații

Traseu afectat puternic de doborâturile provocate de furtuna din toamna 2017 de la Complex turistic Boga - Piatra Ciungilor - intersecţia cu traseul de vizitare a Cascadei Bulbuci. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex turistic Boga - DJ763(22km + 500m) în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră