Touristik Label - 711MN26: Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu

Legătura baraj Fântânele - Crucea lui Avram Iancu
Traseul 26 Punct Albastru este traseul de legătură între zona turistică Beliș – Fântânele și zona Mărișel – Crucea Iancului. Oferă panorame deosebite asupra Lacului Fântânele și ocazia de a străbate pădurea din apropiere. La Crucea Iancului are loc anual sărbătoarea tradițională a moților în cinstea lui Avram Iancu și eroina Pelaghia Roşu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,94km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
375m
Coborâre
50m
Vârf
1324m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu ce face legătura între zona turistică Beliș – Fântânele și zona Mărișel – Crucea Iancului. Pornim chiar de lângă barajul Fântânele, din partea sa estică, unde ne orientăm după semnele de marcaj aplicate la baza unui copac. Aici, traseul nostru intersectează traseele în circuit 21 și 23, care urcă din Poiana Marchiș și de la baza pârtiei Copcea – Mărișel și continuă peste baraj până la complexul turistic Fântânele. Noi urcăm abrupt primii metri ai potecii, în pădure, dar după prima serpentină panta se mai domolește. După un urcuș de circa 10 minute ajungem la marginea unei tăieturi de pădure, de unde avem priveliște asupra uneia dintre pârtii. Urcăm cu atenţie pe poteca abruptă și noroioasă în perioadele cu ploi, urmărind culmea până ajungem la un vârf între molizi. Privind înapoi faţă de direcţia de mers se vede cariera Fântânele, unde duce traseul numărul 24, marcat cu punct galben, la punctul de belvedere. De aici, panta se domolește și mai mult și înaintăm prin pădurea de molid și prin poiene mici. În scurt timp ieșim din pădurea de molid și ajungem la o răritură mare, unde se văd și urmele unor incendii de pădure. Drumul ne duce tot pe culme, având în stânga pădurea de molid și în dreapta raritura. Trecem de o intersecţie de drumuri unde noi mergem pe drumul din dreapta și, după o oră și jumătate de la plecare ajungem într-o poiană circulară pe care o traversăm urmând o direcţie sud-sud-est. Marcajele devin confuze în zonă, întâlnind și câteva marcaje turistice izolate bandă albastră și cruce albastră și un marcaj atipic punct galben. Acestea nu duc către alte trasee cunoscute. Noi urmărim punctul albastru care ne scoate în drumul asfaltat în dreptul unei excavări în marginea drumului. Locul acesta este numit Coliba Mâţului şi este folosit de multe ori ca loc de parcare de către turiștii care vizitează zona. Traseul nostru cotește la dreapta pe drumul asfaltat și după un parcurs de mai bine de 1 km ajunge, lângă o parcare, la intersecţia cu drumul pietruit care ne urcă în 5 minute la Crucea Iancului unde este capătul traseului nostru. În apropiere se află un loc de popas și o scenă pentru evenimente populare.

Etape

Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu

Descriere

Traseul 26 PA face legătura între barajul Fântânele și platoul Fântânele, la Crucea Iancului, unde au loc anual serbări populare. Este un traseu relativ ușor, cu cca. 400 m diferențe de nivel, în aprox. 1.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Stațiunea Fântânele (1050 m alt.) este situată între Munții Gilău și Vlădeasa, pe malul lacului de acumulare Fântânele. (citește articolul despre traseele din zona Fântânele). Traseul PA pornește de lângă barajul Fântânele, din partea estică, de la intersecția cu traseele în circuit 21 și 23, care ajung aici dinspre pârtia Copcea – Mărișel sosire. 

Urcăm abrupt în pădure și ajungem la marginea unei tăieturi de pădure, de unde se observă una dintre pârtii. De aici poteca urmează culmea, urcând susținut la un vârf între molizi, de unde se deschide un orizont spre cariera Fântânele - unde ajunge PG (traseul 24). 

Continuăm domol prin pădurea de molid și prin poiene mici pitorești până la o răritură mare, apoi mai departe, tot pe culme, până într-o poiană circulară. Ignorăm câteva marcaje vechi izolate BA și CA + un marcaj atipic PG și continuăm până la.drumul asfaltat, în locul numit numit Coliba Mâţului (parcare).

Drumul asfaltat continuă cca. 1 km până la Crucea Iancului, unde există loc de popas și o scenă pentru evenimente populare. Aici are loc anual sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, care se desfăşoară de 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848 (citește articolul despre Mărișel).

Observații

Marcajele PA sunt rare pe anumite segmente. Pe traseu apare marcaje izolate BA si CA care nu duc însă nicăieri. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex turistic Fântânele - Coliba Mâţului - Crucea lui Avram Iancu în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră