Touristik Label - 1217MN09: Complex turistic Padiş - Cabana Cetăţile Ponorului

Legătura Complex turistic Padiş - Cabana Cetăţile Ponorului
Traseul 9 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre Complexul turistic Padiș și Cabana Cetăţile Ponorului, respectiv platoul Padiş de zona Căput. Cu abateri scurte de la traseu, avem posibilitatea de a ajunge la Izbucul Ponor și putem vizita Peştera Căput.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,82km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
125m
Coborâre
344m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Complexul Turistic Padiş, împreună cu traseele PG şi PA, trece prin Poiana Rotundă şi apoi coboară până în Poaina Ponor, până în apropiere de Izbucul Ponor. Aici se desprinde la stânga de celelalte trasee, traversând Valea Ponorului (Brădeţanul). Merge aproximativ 10 minute pe malul stâng al văii după care urcă spre sud-sud-est până într-o pădure de molid. În curând începe să coboare pe un drum de pământ până în Valea Ursului, pe care o traversăm. Ajungem într-un drum forestier, facem dreapta până ajungem la o altă intersecţie unde mergem la stânga până la Cabana Cetăţile Ponorului.

Etape

Complex turistic Padiş - Peştera Căput - Cabana Cetăţile Ponorului

Descriere

Traseul 9 TR este legătura directă dintre Complexul turistic Padiș și Cabana Cetăţile Ponorului, un traseu relativ ușor, accesibil în cca 2 h de drumeție.

Pornim de la Cabana Padiș, împreună cu PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului), PG (Circuitul Galbenei) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), apoi străbatem Valea Garjoaba, străjuită în stânga de Vf. Biserica Moţului care domină întreaga zonă a Padişului. Continuăm printr-o poiană presărată cu doline și molizi, apoi ajungem în Poiana Rotundă (cca 1 h de la start), unde CG se desprinde la stânga.

De aici, traseul coboară până în Poiana Ponor, în apropiere de Izbucul Ponor, unde marcajul TR traversează pârâul Ponorului (Brădeţanul) și continuă pe malul stâng. În Poiana Ponor există o derivație PAD (traseul 15) care duce la fermecătorul izbuc Ponor. Aceasta urmează valea până la baza unui abrupt stâncos, sub arcada căruia se deschide un lac unde se drenează toate apele de sub Platoul carstic Padiș. Izbucul Ponor este deosebit de spectaculos și merită văzut.

Din Poiana Ponor TR coboară pe un drum de pământ până în Valea Ursului, unde putem vizita gura peșterii Căput. Peștera Căput este colectorul apelor din bazinul văii Izvorul Ursului, o vale oarbă care numai la precipitații puternice se activează. Peștera are o singură galerie, cu o lungime de 1873 m, inaccesibilă turiștilor, vizitată doar de speologii experimentați. La viituri, apa se prăvale printr-un puț de 10 m adâncime în câteva săritori.

Ultimul segment trece prin Cheile Văii Căput - o poartă din stânci impresionantă, ajunge în drumul forestier Valea Seacă, apoi face stânga până la Cabana Cetăţile Ponorului, unde întâlnim magistrala BR Vărășoaia-Vârtop (traseul 1)

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex turistic Padiş - Cabana Cetăţile Ponorului în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră