Touristik Label - 217MN07: Complex turistic Padiş - intersecţie cu traseul 5 PG

Legătura Padiș - Pietrele Galbenei (pe la Ghețarul de la Bârsa)
Traseul 7 Bandă Galbenă este parte din Circuitul Gropii De La Bârsa, care leagă Complexul Padiș de peștera Ghețarul de la Bârsa, de unde se poate reveni pe marcajul PG (Circuitul Văii Galbena) înapoi la zona de camping Padiș-Glăvoi, îndrăgită de turiști.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,24km
Durată
~2:30h
Urcare
186m
Coborâre
318m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Padiş coborâm pe drumul asfaltat până în Poiana Bălileasa, după care urcăm până într-o poiană şi mai apoi coborâm până în uvala Groapa de la Barsa. Ajungem la intersecţia cu traseul 20 PGD care merge până la Peştera Zăpodie şi facem stânga spre Tăul Negru şi Peştera Neagră. De la Peştera Neagră urcăm trecând pe lângă un izvor până la locul de popas aflat la intersecţia cu traseul 5 PG.

Etape

Complex turistic Padiş - Şesul Padiş - Uvala Bălileasa - Gheţarul de la Barsa - Peştera Neagră - intersecţie cu traseul 5 PG (Circuitul Văii Galbena)

Descriere

Traseul 7 BG este traseul de legătură dintre Complexul Padiș și uvala Groapa de la Barsa care adăpostește peștera cu Ghețarul de la Barsa. Este un traseu destul de solicitant, nerecomandat iarna, străbătând platoul carstic în cca 3 h de drumeție (5 h circuit).

De la Complexul Turistic Padiş, urmăm drumul asfaltat până în Poiana Bălileasa, unde întâlnim magistrala BR Vărășoaia-Vârtop (traseul 1), apoi coborâm spre uvala Groapa de la Barsa, unde există o derivație PGD până la Peștera Zăpodie (traseul 20) și una spre intrarea principală a peșterii Ghețarul de la Barsa, un adevărat complex de galerii de interes speologic. Intrarea se face pe o pantă de cca. 70 de m, acoperită în permanenţă  cu un strat subţire de gheaţă, ceea ce poate pune probleme celor care nu au încălţăminte corespunzătoare! Odată depășit acest sector, se ajunge în Sala Mare, o galerie de mici dimensiuni, cu mai multe deschideri între care și un Aven de cca. 10 m prin care se poate ieși (pentru a evita porțiunea alunecoasă). Peştera Gheţarul de la Bârsa poate fi vizitată doar pe o porţiune de câteva sute de metri, deși are galerii de peste 3000 de m.

Traseul BG continuă spre Tăul Negru şi Peştera Neagră (parte din Complexul Zăpodie). Tăul Negru este un lac circular de 14 m diametru situat într-o dolină, alimentat de un izvor subteran, denumit de localnici, Tăul fără fund de la Ocoale. Depășim apoi un prag stâncos și coborâm la gura Peșterii Negre, ce se găseste la baza abruptului stâncos..

Peștera Neagră prezintă numeroase concrețiuni dar. nu poate fi vizitată fără echipament special. Peștera are o lungime de peste 1 km și, din 1974, comunică cu Peștera de la Zăpodie, prin galerii care depășesc 12 km și 10 h.de explorare. Se recomandă doar speologilor experimentați!

Ultimul sector de potecă ne scoate într-un luminiș de unde se poate continua spre Pietrele Galbene (traseul 18 PGD) sau spre peștera Ghețarul Focul Viu (traseul PG), revenind la zona de camping Padiș-Glăvoi, pe Circuitul Galbenei.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex turistic Padiş - intersecţie cu traseul 5 PG în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră