Touristik Label - 517MN06: Complex turistic Padiş - Platoul Carstic Lumea Pierdută

Circuitul platoului carstic Lumea Pierdută
Traseul 6 Cruce Roșie este Circuitul complexului Lumea Pierdută, un complex carstic împânzit de vegetație, cu o impresionantă rețea subterană de galerii ce se întind pe o lungime de aprox. 2500 m. Vizităm rând pe rând Avenul Gemănata, Avenul Negru, Avenul Pionierilor și Avenul Acoperit.
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,14km
Durată
~3:00h
Urcare
300m
Coborâre
415m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Complexul Turistic Padiş, trece prin Poiana Rotundă, de unde merge la dreapta prin pădure pe o direcţie sud-sud-est. Coborâm într-un colţ al Poienii Ponor şi mai departe până la Valea Ursului. La Izbucul Rece începem să urcăm spre Platoul Carstic Lumea Pierdută, unde vizităm Avenul Gemănata, Avenul Pionierilor, Avenul Negru şi Avenul Acoperit.

Etape

Complex turistic Padiş - Poiana Rotundă - Valea Ursului - Izbucul Rece - Platoul Carstic Lumea Pierdută

Descriere

 

Traseul 6 CR este traseul în circuit de vizitare a avenelor din “Lumea Pierdută”, unice în patrimoniul carstic românesc. Este un traseu destul de solicitant, nerecomandat iarna, străbătând platoul carstic în cca 3 h de drumeție (5 h circuit).

Traseul pornește de la Cabana Padiș, împreună cu PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului), PG (Circuitul Galbenei) și TR (traseul 9), apoi străbate la scurt timp Valea Garjoaba, străjuită în stânga de Vf. Biserica Moţului care domină întreaga zonă a Padişului. Continuăm printr-o poiană presărată cu doline și molizi, apoi ajungem în Poiana Rotundă (cca 1 h de la start), unde TR ne părăsește. 

Facem dreapta prin pădure, depășind un colţ al Poienii Ponor și ajungem la Valea Ursului, care se trece prin apă, pe pietre, lăsând în stânga izbucul numit Izvorul Rece. Urcăm accentuat  pe un vâlcel stâncos și ajungem la o bifurcare a traseelor: înainte continuă traseul principal iar la stânga, poteca spre Avenul Acoperit și Avenul Pionierilor, de mici dimensiuni, dar frumoase și sălbatice.

Continuăm înainte, spre Avenul Gemănata, cu o verticală de 82 m, împărțită de un pod natural în două cavități - de unde și numele. Ascultăm  rețeaua subterană de ape al căror vuiet se-aude chiar și la suprafață. Coborârea în aven este periculoasă, din cauza buștenilor. Harta rețelei subterane din 1980 precizează lungimea galeriilor la cca. 2500 m, însă astăzi sunt imposibil de explorat datorită umpluturilor căzute de sus. Acest râu comunica cu Avenul Negru. În anul 1956 (anul descoperirii), atunci când se putea face joncțiunea cu Avenul Gemănata pe dedesubt, Avenul Negru a avut un puț vertical de 108 m, una din cele mai mari verticale care debușa într-un râu subteran. În urma tăierilor de păduri s-au aruncat trunchiuri în aven, astfel s-a îngropat legătura subterană și s-a diminuat adâncimea la 90 m. 

Continuăm traseul și în cca. 10 min ajungem la Avenul Pionierilor, de unde se coboară la Avenul Acoperit și după alte 10 min, ajungem la poienița unde se închide circuitul. Revenirea spre Cabana Padiș se face tot pe la Izvorul Rece, în cca. 2 h.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex turistic Padiş - Platoul Carstic Lumea Pierdută în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului iuliavetisan

Acest traseu se poate face si incepand din Camping Glavoi, pe cruce rosie, apoi pe triunghi rosu iar inainte de a face stanga catre Pestera Caput se urmareste drumul forestier drept care da, aproximativ dupa 15 minute, in traseul marcat cu cruce galbena care duce la Platoul Carstic Lumea Pierduta.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 17, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră