07MN60: Complex Turistic Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei

Traseul nr. 60 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Complexul Turistic Valea Sâmbetei și Fereastra Mare a Sâmbetei din creasta principală. În primă fază se urmează drumul forestier modernizat de pe Valea Sâmbetei până la microhidrocentrala de pe vale, apoi se continuă pe potecă pe malul estic. După ce se trece de o zonă de exploatare forestieră, se traversează valea și pădurea până la intrarea în Căldarea Sâmbetei, unde se află și Cabana Valea Sâmbetei. La confluența celor două pâraie care formează Râul Sâmbăta, se trece din nou apa și se continuă într-un urcuș pieptiș pe un picior care ne duce în căldarea superioară a Sâmbetei, de unde, cu un ultim efort, se ajunge prin grohotișuri în Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m). Este un traseu solicitant, cu cca. 1800 de m diferențe de nivel, într-o ascensiune de aprox. 5.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra căldării superioare și a ferestrei create între vârfurile crestei, Colțul Bălăceni, la est și Vârful Slănina, la vest, de un real spectacol.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
11,50km
Durată
~5:30h
Urcare
1690m
Coborâre
170m
Vârf
2168m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Valea Sâmbatei urcăm pe drumul forestier către sud. Drumul este refăcut şi poate fi urmat cu maşina până la microhidrocentrala de pe vale. De aici, intrăm pe potecă pe malul estic al văii. Traversăm o zonă de exploatare forestieră şi coborâm iar în vale pentru a o traversa. Continuăm pe malul vestic până la intrarea în Căldarea Sâmbetei. La ieşirea din pădure se află şi Cabana Valea Sâmbetei. Continuăm câteva sute de metri spre sud, până la intersecţia cu valea ce coboară dinspre Cheia Bândei. Continuăm spre est pe un picior care ne duce în căldarea superioară a Sâmbetei, sub Colţul Bălăceni. Din acest punct putem urca spre SE către Vf. Cheia Bândei. De aici urmăm firul văii către sud şi urcăm pe valea mărginită la est de Colţul Bălăceni şi la vest de Culmea şi Vf. Slănina. Urcăm susţinut un prag şi ajungem în creasta principală în Fereastra Mare a Sâmbetei.

Etape

Complex Turistic Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbătei - Fereastra Mare a Sâmbetei

Descriere

Traseul nr. 60 TR este un traseu dificil, urmând poteca ce urcă abrupt în Fereastra Mare a Sâmbetei,  prin căldarea de sub creastă, de unde se continuă susținut peste un prag. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna din cauza avalanșelor, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind de la Complexul Valea Sâmbatei, vom trece pe lângă Mănăstirea Sâmbăta, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, cu o frumoasă colecție de icoane pictate pe sticlă, apoi de Hotelul Floarea Reginei cu Păstrăvărie. Urmând drumul forestier modernizat, putem urca cu mașina până la microhidrocentrala de pe vale, de unde vom continua pe potecă pe malul estic al văii, traversând o zonă de exploatare forestieră și intrând în pădure.

După cca 1.5 h se străbat câteva poieni, apoi la ieșirea din pădure se ajunge la Cabana Valea Sâmbetei. Odată ajunși la cabană, la limita golului alpin, la altitudinea de 1400 m, ne vom bucura de o frumoasă priveliște asupra văii și asupra Ferestrei Mari a Sâmbetei, făcând un popas la cabana pitorească ce e deschisă tot timpul anului.

Vom continua spre sud pe poteca marcată cu triunghi rosu până la confluenta celor două pâraie care formează Râul Sâmbăta., întâlnind marcajul punct albastru al traseului 57 spre Curmătura Răcorelelor. Ajunși în punctul în care traseul către Fereastra Mică urcă mai departe pe firul pietros al văii (traseul 59), vom coti la stânga pe valea ce coboară dinspre Cheia Bândei, urcând susținut până la ramificația potecii spre Vârful La Cheia Bândei (traseul 63, marcaj punct rosu), aflată la cca 1750 m altitudine.

Poteca marcată triunghi roșu continuă spre sud, depășind o zonă bolovănoasă și ajungând în Căldarea Bună sau Căldarea La Fereastra Mare, unde ne vom îndrepta privirea spre Colţul Bălăceni, impunător la stânga (est) și abruptul Vârfului Slănina la vest. Traversând căldarea prin grohotișurile unui prag, vom urma poteca în serpentine spre stânga și printr-un efort susținut, vom ajunge în creasta principală în Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m). De aici se poate continua pe traseul de creastă (traseul 1), fie spre vârfurile Dara și Hârtop la est, fie spre trapezul Viștea-Moldoveanu, cu altitudini peste 2500 de m.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Valea Sâmbetei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complex Turistic Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment