Touristik Label - 1207MN60: Complex Turistic Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei

Legătura Complex Turistic Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei
Traseul 60 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Complexul Turistic Valea Sâmbetei și Fereastra Mare a Sâmbetei din creasta principală, trecând pe la Cabana Valea Sâmbetei. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - culoar expus avalanșelor. Priveliști spre Muchia Drăguș, Fereastra Mare a Sâmbetei și creasta principală.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
11,49km
Durată
4:30-5:30h
Urcare
1690m
Coborâre
170m
Vârf
2168m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Valea Sâmbatei urcăm pe drumul forestier către sud. Drumul este refăcut şi poate fi urmat cu maşina până la microhidrocentrala de pe vale. De aici, intrăm pe potecă pe malul estic al văii. Traversăm o zonă de exploatare forestieră şi coborâm iar în vale pentru a o traversa. Continuăm pe malul vestic până la intrarea în Căldarea Sâmbetei. La ieşirea din pădure se află şi Cabana Valea Sâmbetei. Continuăm câteva sute de metri spre sud, până la intersecţia cu valea ce coboară dinspre Cheia Bândei. Continuăm spre est pe un picior care ne duce în căldarea superioară a Sâmbetei, sub Colţul Bălăceni. Din acest punct putem urca spre SE către Vf. Cheia Bândei. De aici urmăm firul văii către sud şi urcăm pe valea mărginită la est de Colţul Bălăceni şi la vest de Culmea şi Vf. Slănina. Urcăm susţinut un prag şi ajungem în creasta principală în Fereastra Mare a Sâmbetei.

Etape

Complex Turistic Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbătei - Fereastra Mare a Sâmbetei

Descriere

Traseul 60 TR face legătura între ntre Complexul Turistic Valea Sâmbetei și Fereastra Mare a Sâmbetei, trecând pe la Cabana Valea Sâmbetei. Este un traseu solicitant, cu peste 1600 de m diferențe de nivel, în cca. 4-5 h de drumeție. Urcarea spre Fereastra Mare poate fi periculoasă pe timp de iarnă (expusă avalanșelor).

Pornim de la Complexul Valea Sâmbetei și trecem pe lângă Mănăstirea Sâmbăta, ctitorită de Constantin Brâncoveanu (cu o frumoasă colecție de icoane pictate pe sticlă), apoi de Hotelul Floarea Reginei cu Păstrăvărie. Urmând drumul forestier modernizat, putem urca cu mașina până la microhidrocentrala de pe vale, de unde vom continua pe potecă pe malul estic al văii, traversând o zonă de exploatare forestieră și intrăm în pădure.

Străbatem câteva poieni unde se desprind spre dreapta PR (traseul 61) - spre Cabana de Vânătoare Drăguș, respectiv spre stânga, TA (traseul 62) - pe la Piatra Caprei până sub Cheile Bândei, apoi la ieșirea din pădure, ajungem la Cabana Valea Sâmbetei.

Odată ajunși la cabană (deschisă tot timpul anului), la limita golului alpin (1400 m alt), ne putem bucura de priveliște frumoasa asupra văii și Ferestrei Mari a Sâmbetei (din creasta principală). Facem un popas, ne tragem sufletul și continuăm spre S pe poteca TR până la confluența celor două pâraie care formează Râul Sâmbăta, loc unde întâlnim PA (traseul 57) spre Curmătura Răcorelelor. Aici TR continuă către Fereastra Mare. Mai sus, TG (traseul 59) urcă mai departe pe firul pietros al văii către Fereastra Mică. 

TR face stânga pe valea ce coboară dinspre Cheia Bândei și urcă susținut până la ramificația potecii PR spre Vârful La Cheia Bândei (traseul 63) - la cca 1750 m alt. Poteca continuă spre S, depășește o zonă bolovănoasă și ajunge în Căldarea Bună sau Căldarea La Fereastra Mare, unde ne vom îndrepta privirea spre Colţul Bălăceni, impunător la stânga (E) și abruptul Vârfului Slănina la V. 

Traversăm căldarea prin grohotișurile unui prag, urmăm poteca în serpentine spre stânga și printr-un efort susținut, ajungem în creasta principală în Fereastra Mare a Sâmbetei (2188 m). De aici se poate continua pe traseul de creastă BR (traseul 1), fie spre vârfurile Dara și Hârtop la est, fie spre trapezul Viștea-Moldoveanu, cu altitudini peste 2500 de m.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana Valea Sâmbetei.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complex Turistic Sâmbăta - Fereastra Mare a Sâmbetei în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

Comentariul dumneavoastră