Touristik Label - 911MN22: Complexul Turistic Fântânele - Poiana Ciunca - Complexul Turistic Fântânele

Circuitul Mic Fântânele: Fântănele - Poiana Ciunca
Traseul 22 Punct Roșu este cel mai scurt dintre traseele în circuit ce pornesc de la Complexul Turistic Fântânele, ocazie de a străbate pădurea din apropiere la pas. Panorame frumoase spre Lacul Fântânele și ocazie de plimbare prin zona caselor de vacanță de sub cariera Fântânele.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,19km
Durată
~1:30h
Urcare
170m
Coborâre
170m
Vârf
1126m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu scurt, în circuit, cu plecare și sosire de la Complexul Turistic Fântânele. Pornirea o facem chiar din apropierea clădirii cu recepţia complexului turistic. De aici pornesc și continuă pe un segment comun traseele 21, 22, 23 și 24. Urcăm pe lângă Hotel Bianca și Vila Radu, trecem de terenul de sport și urcăm prin pădure circa 600 m. Ieșim într-o poiana mare cu pășune, poiana Ciunca. Aici continuăm pe un drum înierbat, orientându-ne după stâlpii de curent electric pe care sunt vopsite marcajele. La unul dintre stâlpii de curent, pe care este vopsită o săgeată roșie bidirecţională, cotim la dreapta, spre o vale mică, în timp ce traseele 21, 23 și 24 continuă de-a lungul liniei de curent electric. Noi ne orientăm după un molid izolat cu marcaj și apoi după o adapătoare pe care se află marcajul, de asemenea. De la adăpătoare, schimbăm din nou direcţia de mers și începem coborârea înapoi în staţiune. Intrăm în pădure pe lângă gardul captării de apă și coborâm pe poteca clară. Imediat ajungem la un izvor și după aproximativ 200 m trecem pe lângă un baraj mic peste pârâu. Urmăm poteca prin pădurea de molid, trecem pe lângă o gură de fântână înfundată și ieșim din pădure la aproximativ 500 m de la captarea de apă. Imediat intersectăm drumul care urcă la casele de vacanţă de sub cariera Fântânele. Mergem pe drum spre dreapta, în coborâre lină și întâlnim în partea stângă a drumului mai multe case de vacanţă, Pensiunea Fântânele și intersecţia cu drumul ce coboară 50 m la baza salvamont. Ajungem la baraj, în partea sa vestică, și de aici revenim în 5 minute la complexul turistic de unde am plecat de o oră și jumătate.

Etape

Complexul Turistic Fântânele - Poiana Ciunca - Complexul Turistic Fântânele

Descriere

Traseul 22 PR este un traseu în circuit, cu plecare și sosire de la Complexul Turistic Fântânele de pe Valea Someșului Cald, oferind perspective asupra Lacului de acumulare Fântânele. Este un traseu ușor, fără diferențe mari de nivel, în aprox. 1.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Fântânele (1050 m alt.) este situată între Munții Gilău și Vlădeasa, pe malul lacului de acumulare Fântânele, lac de acumulare artificial, amenajat între anii 1970-1974, pe cursul râului Someșul Cald, pe locul fostei comune Beliș. În perioadele secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, se pot vedea încă ruinele caselor abandonate, între care cele mai interesante sunt ruinele fostei biserici din Beliș.

Inițial lacul a fost creat în scop hidroenergetic, dar cu timpul acesta s-a dezvoltat ca stațiune climaterică de interes local. Stațiunea este căutată de turiști, atât datorita oportunităților de odihna și relaxare, cât și pentru traseele montane și posibilitatea practicării de sport nautic pe lac. În zonă există și o pârtie de schi pentru iubitorii sporturilor de iarnă. 

Pornim din apropierea clădirii Complexului Turistic, alături de celelalte trasee montane din zonă, marcate PR (traseul 21 și 23) și PG (traseul 24). Traseul 21 este varianta mai veche și mai largă. a traseului 22. După ce trecem de un teren de sport, urcăm în pădure cca 600 m și ajungem în Poiana Ciunca. De aici se urmează linia de curent, pe un drum înierbat, până ce la un moment dat, facem dreapta și lăsăm stâlpii (celelalte trasee) în față.

Urmăm o vale mică și ajungem la o adăpătoare, apoi direcția se schimbă înapoi spre staţiune. Intrăm în pădure, apoi depășim captarea de apă, o gură de fântână și un baraj mic peste pârâu. Ajungem la drumul care urcă la casele de vacanţă de sub cariera Fântânele, unde ni se alătură PG (traseul 24) - care coboară de la punctul de belvedere de sub carieră. Facem dreapta în coborâre lină, până la baraj în partea sa vestică și facem cca. 5 min până la Complexul Turistic Fântânele, înapoi la punctul de start.

Observații

În Poiana Ciunca trebuie urmărite cu atenţie marcajele PR și săgeţile vopsite pe stâlpii de curent și pe molizii izolaţi. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Fântânele - Poiana Ciunca - Complexul Turistic Fântânele in Cluj, Gilău-Muntele Mare is an uşor Drumeţie trail.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului IrinaPop

Traseu usor, parcurs cu 2 copii de aproximativ 3 si 6 ani fara probleme

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iunie 27, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Cosmin Cluj

Traseu usor, mici zone umede in padure, la coborare.

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Octombrie 4, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră