Touristik Label - 1203MN18: Cormaia - Valea Cormaia - Şaua Obârşia Rebrii

Cormaia- Șaua Obârșiei Rebrii (pe Valea Cormaia)
Traseul 18 Triunghi Roșu face legătura între staţiunea Sângeorz-Băi și creasta principală (șaua Obârşia Rebrii.), pe un parcurs lung și anevoios, de-a lungul Văii Cormaia. Pe ultima parte a văii poteca lipsește, fiind o zonă sălbatică, dar cu peisaje uluitoare, probabil cea mai spectaculoasă dintre toate văile sudice ale masivului. Vederi spre Vf. Țapului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
24,70km
Durată
8:45-11:00h
Urcare
1848m
Coborâre
310m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu este situată la un 1 kilometru după ieşirea din staţiunea Sângeorz-Băi, pe DN17D, înspre Rodna. Aici se află un panou cu Parcul Naţional Munţii Rodnei şi un indicator care marchează începutul lungului traseu. Trecem calea ferată şi continuăm prin satul Cormaia. După 8 km ajungem la o intersecţie ce portă numele de “La Birtuţ”. De aici se desprinde marcajul PR ce urcă pe culme până-n Şaua La Izvoare şi la doar 150 de m regăsim Pensiunea Farmecul Pădurii, cu cabana. Noi vom continua pe firul văii, pe marcajul TR care apare din când în când pe stâlpii reţelei electrice care alimentează o carieră de piatră aflată mai sus (~2,5 km). Drumul forestier de pe Valea Cormaia, ne poartă când de o parte când de cealaltă a văii unde, de câteva ori putem admira cascade mari şi frumoase, care se scurg de pe versanţii stâncoşi direct în Cormaia. Adesea valea se îngustează destul de mult, încât are aspectul unui defileu. Probabil e cea mai spectaculoasă dintre toate văile sudice ale masivului. După 10 km parcurşi de la intersecţia cu Cabana Farmecul Pădurii, ajungem la capătul drumului forestier. Un fost drum urcă mai sus, însă e distrus de viituri în câteva locuri, prin urmare suntem nevoiţi să traversăm apa (4-5 ori). După aproximativ o oră de la capătul drumului forestier, efectuăm ultima traversare a apei şi ne înscriem pe o potecă aflată pe partea dreaptă a văii. Aceasta ne conduce, după aproximativ 25 de minute, la o stână. Marcajul rar şi până aici, devine acum şi mai rar fiind aplicat pe pietre. În zonă sunt destul de multe poteci ciobăneşti, însă e important de menţionat că vom urca oarecum parelel cu firul apei aflat în dreapta noastră. Se mai scurge o oră de urcare, de la stână şi ajungem la o confluenţă de izvoare. În continuare vom coti stânga şi vom urca destul de abrupt spre şaua dintre Vârful Cormaia (dreapta) şi Vârful Ţapului (stânga). Sus, în şa, vom intersecta BA ce vine tocmai din Sângeorz-Băi, parcurgând cea mai lungă culme sudică. Când suntem chiar cu câţiva metri sub şa, regăsim o săgeată desenată pe o lespede. Vârful Cormaia se ocoleşte pe versantul vestic şi în scurt timp vom intersecta şi marcajul BR, varianta ce urcă Vârfurile Repede şi Cormaia. După circa o jumătate de oră din şaua în care TR a intersectat BA, atingem Şaua Obârşia Rebrii. În şa se află şi un pilon cu marcaje; în acelaşi timp aici ne întâlnim cu varianta BR ce ocoleşte pe partea nord-estică vârfurile mai sus menţionate.

Etape

Cormaia - Valea Cormaia - Şaua Obârşia Rebrii

Descriere

Traseul 18 TA leagă Sângeorz-Băi de creasta principală (şaua Obârşia Rebrii) pe un parcurs lung (cca. 25 km), cu peste 1800 D+, în cca. 11 h, într-o urcare continuă pe valea sălbatică (și spectaculoasă) a râului Cormaia, afluent al Someșului Mare.

TR urmărește drumul ce trece prin cartierul Cormaia, la aprox. 1 km de la ieșirea din Sângeorz-Băi spre Rodna, în punctul unde se află un panou cu Parcul Naţional Munţii Rodnei. După cca. 8 km, ajungem la confluența “La Birtuţ”, unde lăsăm în dreapta Pensiunea Farmecul Pădurii și începutul traseului PR (traseul 19) - peste Vf. Rabla.

Urmărim semnele de marcaj de pe stâlpii rețelei electrice care alimentează o carieră de piatră (2,5 km), pe drumul forestier valea Cormaia, cu cascade mari şi frumoase, care se scurg de pe versanţii stâncoşi. Adesea valea se îngustează cu aspectul unui defileu.

După 10 km parcurşi de la intersecția “La Birtuţ”, ajungem la capătul drumului forestier, continuăm pe drum de tractor afectat de viituri, astfel că suntem nevoiţi să traversăm apa de 4 ori fără podețe (traversări periculoase după ploaie). Ne înscriem apoi pe o potecă aflată pe malul drept al văii și urcăm până la o stână.

De-aici urmăm marcajul rar (aplicat pe pietre), cu multe poteci ciobăneşti. Important este să urcăm paralel cu firul apei aflat în dreapta noastră. După 1 h de urcare (de la stână), ajungem la o confluenţă de izvoare, de unde observăm deja creasta principală şi culmea sudică care urcă destul de abrupt dinspre Vf. Cormaia (dreapta) spre Vf. Ţapului (stânga). pe culme întâlnim BA (traseu 17) - ce vine tot din Sângeorz-Băi, parcurgând cea mai lungă culme sudică. Obs: la coborârea din creastă, trebuie atenție în găsirea marcajului TR care indică coborârea spre stânga, spre V. Cormaia.

Continuăm pe versantul vestic al Vf. Cormaia, întâlnim apoi și varianta BR (traseul 1) de iarnă. După cca. 30 min din şaua în care TR a intersectat culmea (traseu 17), atingem Șaua Obârşia Rebrii, în punctul în care un pilon cu marcaje BR anunță intersecția și cu varianta de vară care ocolește prin NE Vârfurile Repede şi Cormaia. Putem continua fie spre Tarnița la Cruce, fie spre zona de campare La Cărți, cu noul refugiu

Observații

Traseul e salbatic în ultima parte a Văii Cormaia, poteca lipseşte. Inaccesibil iarna între stâna de pe Valea Cormaia - Şaua Obârşia Rebrii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cormaia - Valea Cormaia - Şaua Obârşia Rebrii în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră