Touristik Label - 903MN19: Cormaia - Vf. Rabla - La Cărţi

Cornaia- Creasta Munților Rodnei, peste Rabla și Vf. Laptelui
Traseul nr. 19 Punct Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, urcând destul de abrupt prin pădure, ca apoi să străbată în urcări și coborâri succesive, Muntele Cucului, Nedeea Țăranului și Vf Rabla (cu altitudini între 1700-1900 m), De aici coboară pe vârfurile mai mici ale Muntelui Mireşa și urcă din nou pe sub Vf. Jneapănul şi Nedeia Straja până în locul numit La Cărţi, din Șaua Între Izvoare. În 2017 a fost amenajat și Refugiul La Cărți. Trebuie consemnat că acest traseu este inaccesibil iarna între Vârful Rabla - Şaua Între Izvoare și există vaste porțiuni cu marcaje foarte rare sau lipsă, ceea ce pune probleme de orientare în condiții potrivnice. Are peste 2500 de m de diferențe de nivel, deci este un traseu greu de abordat de cei fără o condiție fizică bună (ca de altfel majoritatea traseelor de pe culmile sudice).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,43km
Durată
6:15-7:45h
Urcare
1650m
Coborâre
440m
Vârf
1854m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul punct roşu se desprinde din Valea Cormaiei, după 9 km de la Sângeorz-Băi. Bifurcaţia e semnalizată printr-un pilon cu săgeţi care ne indică că ne aflăm în locul numit “La Birtuţ”. Facem dreapta, pe Valea Vinului şi în 150 de m trecem pe lângă Cabana Farmecul Pădurii şi o pensiune. Urmăm drumul forestier 3-4 minute, fără să găsim vreun semn de marcaj şi facem stânga pe lângă un pârâiaş. După alte 2-3 minute, ne angajăm pe o potecă aflată în partea dreaptă, potecă foarte clară, care ne supune unui urcuş destul de abrupt prin pădure. Pe poteca în serpentine găsim primele semne ale marcajului punct roşu. Poteca ne scoate din pădure în Nedeia Bârladelor, o poiană mare în care se află colibe de vară. Pe aici poteca abia dacă se mai zăreşte, marcajele sunt foarte rare (în mare parte pe plăcuţe metalice, din care doar partea albă a marcajului se mai distinge) şi adesea le descoperim plasate destul de jos pe copaci şi în puncte greu vizibile. Mai sus trecem pe lângă un izvor, intersectăm nişte drumuri care conduc spre stâna din zonă, iar noi continuăm urcuşul pe culmea Muntelui Cucului, în direcţia nord-est. De pe Muntele Cucului, ajungem sub vârful împădurit Nedeia Ţăranului (1857 m). Acesta se poate ocoli prin vest şi ne va conduce către şaua aflată în nordul lui. Din acestă şa ni se arată Vârful Rabla (1902 m). Marcajul e foarte rar. Coborâm spre o şa în estul căreia se află un lac mic. În cele ce urmează, fie urmăm creasta peste Vârful Laptelui (1931 m) şi vârfurile mai mici ale Muntelui Mireşa, fie ocolim aceste vârfuri. ATENŢIE! Marcajul lipseşte cu desăvârşire. Vârful Jneapănul rămâne spre est, e lesne de înţeles de ce prin prisma numelui şi vom coborî oblic spre dreapta (est), acolo unde vom da într-o potecă ce ne va conduce spre intrarea în pădure. Poteca prin pădure e destul de mare, fiind folosită de cei ce au stâna undeva sub şaua dintre Vf. Jneapănul şi Nedeia Straja. Ieşim din pădure şi continuăm tot pe poteci ciobăneşti; în continuare nu avem marcaj. Acestea ne conduc în urcare uşoară spre limita jnepenilor, pe sub Vf. Nedeia Straja. Tot pe curbă de nivel, ocolim Vf. Repede prin est (aici, trecem pe lângă un izvor). După 15 minute, tot pe curbă de nivel, apar primele semne (destul de noi) ale marcajului punct roşu. Marcajul proaspăt ne conduce la intersecţia cu CG (traseu 21) ce vine de pe valea Anieşului Mic. Împreună, ne duc spre curbă de nivel, pe deasupra Tăului La Cărţi, până în Șaua Şaua Între Izvoare, unde intersectăm banda roşie (traseu 1).

Etape

Cormaia - Cabana Farmecul Pădurii - Vf. Rabla - Vf. Nedeia Straja - La Cărţi

Descriere

Traseul nr. 19 PR este un traseu lung, dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 2500 de m, într-o drumeție de peste 10 h, pornind de la cabanele Farmecul Pădurii, amplasate la 9 km de Sângeorz-Băi, pe pârâul Valea Vinului, la 150 m de confluența acestuia cu valea Cormaia, mai sus de locul numit “La Birtuţ”.

De aici urmăm drumul forestier 3-4 minute (fără să găsim vreun semn de marcaj!), facem stânga pe lângă un pârâiaş și apoi căutam / găsim spre dreapta o potecă clară ce urcă susținut în serpentine prin pădure (cu câteva semne de marcaj PR pe copaci). Poteca ne scoate din pădure în Nedeia Bârladelor, o poiană mare în care se află colibe de vară. Pe aici poteca abia dacă se mai zăreşte, marcajele sunt foarte rare (în mare parte pe plăcuţe metalice, din care doar partea albă a marcajului se mai distinge) şi adesea le descoperim plasate destul de jos pe copaci şi în puncte greu vizibile. 

Mai departe vom trece pe la un izvor, apoi vom urma culmea dealului Cuc spre cușma împădurită a Vf. Nedeia Țăranului (1857 m), pe care îl ocolim fără potecă prin stânga, până în şaua aflată în N lui. Avem în față imaginea impresionantului Vf. Rabla (1902 m), pe care îl urcăm și coborâm apoi în șaua următoare, de unde vedem un mic lac în apropiere. 

În cele ce urmează, fie urmăm creasta peste Vârful Laptelui (1931 m) şi vârfurile mai mici ale Muntelui Mireşa, fie ocolim aceste vârfuri, părăsind creasta pentru a ocoli Vârful Jneapănul (lesne de înţeles de ce) urmând poteca prin dreapta prin pădure. La ieșirea din pădure, continuăm tot pe poteci ciobăneşti (fără marcaj!) care ne conduc în urcare uşoară spre limita jnepenilor, pe sub Vf. Nedeia Straja (1851 m). Ajunși în culme, observă,silueta ascuțită a Vf. Repede din față, care ne dă mulțumirea că nu mai avem mult până în creasta principală. Ocolim Vf. Repede prin E (aici, trecem pe lângă un izvor frumos), regăsind (în sfârșit!) marcaje. Ajungem deasupra Tăului La Cărţi, la refugiul nou construit (10-12 pers) după ce intersectăm și marcajul proaspăt CG (traseul 21) ce urcă de pe valea Anieşului Mic. Mai departe parcurgem poteca până în Şaua Între Izvoare, unde intersectăm traseul de creastă Banda Roşie (traseul 1).

Observații

Inaccesibil iarna între Vârful Rabla - Şaua Între Izvoare (La Cărţi). Atenţie! Pe porţiunea Cabana Farmecul Pădurii - Vf. Rabla, marcajul e foarte rar. Pe porţiunea Vf. Rabla - înainte de intersecţia cu CG, marcajul lipsește.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cormaia - Vf. Rabla - La Cărţi în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră