Touristik Label - 1110MN36: Cornești - Cascada Ciucaș - Cabana Cheile Turzii

Legătura Cornești - Cabana Cheile Turzii, pe la Cascada Ciucaș
Traseul 36 Triunghi Galben este traseul de legătură între localitatea Cornești și Cabana Cheile Turzii, cu popas la Cascada Ciucaș, un loc fermecător, dar destul de greu accesibil. Trecem defileul Hăşdate și ajungem la cascadă, la baza căreia s-a format un adevărat lac - lacul Ciucaş. De aici urcăm prin pădure spre Cheile Turzii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,70km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
450m
Coborâre
355m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din localitatea Cornești pe uliţa de lângă biserică și ajunge la podul de cale ferată al mocăniţei (peste Arieș) în două variante. După ce trecem podul ne orientăm spre nord pe un câmp unde marcajele sunt aplicate pe stâlpii de curent. Ieșim la drumul spre Cheia și după 500 m trecem Valea Hașdatelor și intrăm pe drumul ce vine de-a lungul văii. Urcăm pe acesta încă 600 m și din nou apar două variante de traseu. O variantă merge pe la baraj și începe urcușul de la cascadă, iar cealaltă trece aici Valea Hășdatelor, împreună cu traseul 37 (BG). După 100 m, se desparte de acesta și urcă prin pădure pe un jgheab abrupt. Variantele se reîntâlnesc la un stâlp indicator. De aici, poteca străbate întâi o pădure, apoi o alternanţă de pâlcuri de pădure, tufișuri și poieni, trece mai multe pârâuri, unele secate, care vin de pe deal. Fiind un drum tăiat în coasta dealului, mai multe picioare de deal trebuiesc ocolite. În mai multe puncte ne bucurăm de priveliște asupra văii Hașdatelor. Înspre final, traseul folosește drumuri forestiere. Ajungem în Cheile Turzii lângă noua cabană Salvamont, la 300 m SE de podul 1.

Etape

Cornești - Cascada Ciucaș - Cabana Cheile Turzii

Descriere

 

Traseul 36 TG face legătura între Cornești și Cabana Cheile Turzii, pe la frumoasa cascadă Ciucaș, din inima muntelui. Este un traseu relativ ușor, fără diferențe mari de nivel, în aprox. 3 - 4 h de drumeție. Recomandat în condiții de vreme uscată.

Traseul pleacă din localitatea Cornești, însoțit de BG (traseul 37), trece podul de cale ferată peste Arieș, apoi urmează un drum de-a lungul defileului săpat de râul Hăşdate, cu versanţii abrupţi în care râul prezintă o mare cădere de pantă, cu numeroase rupturi, exprimate prin repezişuri şi cascade, la baza cărora se dezvoltă superbe marmite torenţiale.

După cca. 1 km, ajungem la Cascada Ciucaş, cu cădere de 5 m, la baza căreia, într-o marmită tipică, apa care bălteşte, a format un adevărat lac - lacul Ciucaş. Pe timp de vară, de la cascadă se poate continua până la Cabana Cheile Turzii pe cursul sinuos al văii Hășdate. Există de asemenea o derivație TG care se unește cu poteca BG (traseul 37) - pe o potecă frumoasă prin pădurea dintre Cheile Turzii și Cheile Borzești. 

Poteca TG urcă pieptiş versantul abrupt din stânga pârâului, până într-un punct dominant, de unde se deschide o privelişte parţială asupra defileului, inclusiv a cascadei şi lacului Ciucaş. Mai departe ocolim mai multe picioare de deal, traversăm mai multe pârâuri și ajungem în Cheile Turzii lângă cabana Salvamont.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cornești - Cascada Ciucaș - Cabana Cheile Turzii în Cluj, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră