Touristik Label - 210MN37: Cornești - Valea Arinei - Cabana Cheile Turzii

Legătura Cornești - Cabana Cheile Turzii, pe Valea Arinei
Traseul 37 Bandă Galbenă este traseul de legătură între localitatea Cornești și Cabana Cheile Turzii, peste Culmea Hășdate. Străbatem defileul Hăşdate, trecem aproape de Cascada Ciucaș și urcăm aprig pe valea pârâului Arinei până sub Coastele Muntelui, de unde se coboară la cabana Cheile Turzii, prin pădure.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,18km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
500m
Coborâre
400m
Vârf
731m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La început traseul este comun cu traseul 36 (TG). După trecerea văii Hașdatelor și despărţirea de acesta urcăm de-a lungul pârâului Arinei până la izvorul său și intersectăm mai multe drumuri forestiere. Urcarea are mai bine de 350 m diferenţă de nivel. Întâlnim traseul 35 (TR) și după 200 m ne despărţim, abătându-ne ușor înspre dreapta, pe la Izvorul Popii. Ne reîntâlnim după 250 m. Străbatem o zonă cu tufișuri, apoi începând de la un indicator ruginit parcurgem o lungă și lejeră coborâre până în Cheile Turzii. Ne însoţesc marcajele TR, BR și spre final PR.

Etape

Cornești - Valea Arinei - Cabana Cheile Turzii

Descriere

Traseul 37 BG face legătura între Cornești și Cabana Cheile Turzii, pe valea pârâului Arinei, cu posibilitate de abatere la cascada Ciucaș. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4 h de drumeție. Recomandat în condiții de vreme uscată.

Traseul pleacă din localitatea Cornești, însoțit de TG (traseul 36), trece podul de cale ferată peste Arieș, apoi urmează un drum de-a lungul defileului săpat de râul Hăşdate, cu versanţii abrupţi în care râul prezintă o mare cădere de pantă, cu numeroase rupturi, exprimate prin repezişuri şi cascade, la baza cărora se dezvoltă superbe marmite torenţiale. 

După mai puțin de 1 km, ajungem la un stâlp indicator care marchează despărțirea de traseul spre Cascada Ciucaș, cotim stânga și urmăm pârâul Arinei până la izvorul său. Trecem de câteva drumuri forestiere, pe o urcare destul de solicitantă (350 m diferenţă de nivel) și ieșim sub Coastele Muntelui, unde întâlnim TR (traseul 35) - dinspre Cheile Borzești.

Continuăm pe la baza peretelui ce marchează marginea estică a Culmii Petreştilor, trecem de Izvorul Popii și ajungem pe Vf. Vânătă (722 m), care ne prilejuiește un frumos tur de orizont cu zona de vărsare a Hăşdatelor în Arieş, terasele netede ale acestuia, și culmile calcaroase ale Colţilor Trăscăului şi Bedeleului, în depărtare. Ultimul sector al traseului, parcurge o lungă și lejeră coborâre până în Cheile Turzii, printr-o frumoasă pădure de amestec (pin, fag şi gorun).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cornești - Valea Arinei - Cabana Cheile Turzii în Cluj, Trascău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Teodora Balaceanu

Un traseu foarte frumos, cu urcus la început, drum prin pădure și coborâș.

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, August 18, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră