07MN69: Dejani - Curmătura Brătilei

Traseul nr. 69 Triunghi Roșu este traseul de legătură între localitatea Dejani și Curmătura Brătilei, din creasta principală, unde se află și un Refugiu Salvamont. În primă fază se urmează drumul asfaltat dinspre Recea, trecând prin localitatea Dejani, cu direcția către Mănăstirea Dejani. La bifurcație se continuă pe drumul pietruit pe Valea Dejani până la o casă de vânătoare, trecând de o microhidrocentrală. La capătul drumului se trece valea și se continuă pe partea vestică a văii, în urcuș moderat spre sud, depășind apoi un prag glaciar și ajungând în zona de gol alpin Valea Radului. De aici se urcă pieptiș, depășind un alt prag, până în Curmătura Brătilei, la 2125 m. Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 1800 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 7 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra culmii Iezer-Păpușa și a Vârfului Ludișoru, din apropiere.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
16,30km
Durată
~7:00h
Urcare
1700m
Coborâre
180m
Vârf
2072m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Dejani, ieşim pe drumul asfaltat în direcţia sud, urmând indicatoarele către Mănăstirea Dejani. La bifurcaţie, părăsim drumul de beton şi intrăm pe drumul pietruit pe Valea Dejani. Trecem pe lângă microhidrocentrala aflată la intrare pe vale şi continuăm pe drum până la Casa de Vânătoare, la aproximativ 1400 m. După ce trecem de Casa de Vânătoare, traversăm valea spre vest şi urcăm pe marginea unei poieni spre sud. Poteca traversează până sub un prag pe care îl urcăm susţinut ţinând versantul vestic al văii. Ne orientăm spre S-SE şi urcăm abrupt un alt prag care ne duce în creasta principală, în Curmătura Brătilei. Aici se află amplasat un Refugiu Salvamont.

Etape

Dejani - Râul Dejanilor - Cabana de vânătoare - Curmătura Brătilei

Descriere

Traseul nr. 69 TR este un traseu de dificultate medie / grea, urmând poteca ce urcă pe Valea Dejani, depășind două praguri glaciare și ajungând în șaua cu refugiul salvamont Curmătura Brătileii. Este un traseu cu marcaj rezonabil, nerecomandat iarna, pe segmentul Casa de Vânătoare - Curmătura Brătilei, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Intrarea în traseu se face parcurgând 15 km pe șosea dinspre Făgăraș spre Dejani, trecând prin Recea. Din Dejani, se urmează drumul din beton spre sud în direcția Mănăstirea Dejani, iar la bifurcație (cca 4.5 km din localitate), vom părăsi drumul și vom intra pe drumul pietruit ce însoțește Râul Dejanilor până în zona golului alpin, unde este situată o casă de vânătoare, situată la aprox. 1400 m altitudine.

De la capătul drumului forestier, vom traversa apa și vom continua în urcuș moderat spre sud pe marginea unei poieni. Poteca este bine conturată și continuă pe partea vestică a văii, depășind un prim prag glaciar și ajungând pe terasa superioară a văii (în zona de gol alpin Valea Radului). De aici, ne vom orienta spre S-SE, urcând pieptiș un alt prag la capătul căruia vom ieși în creasta principală, în Curmătura Brătilei (2125 m), unde se găsește un mic lac nival și firicele de apă. Aici se află amplasat și un Refugiu Salvamont, cu doar 4 locuri posibile pentru dormit și condiții modeste.

Din Curmătura Brătilei se pot urma traseele spre:

  • Curmătura Zârnei Vârful Dara și Hârtop, pe marcaj Bandă Roșie (traseul 1);
  • Vârful Berevoescu Curmătura Lerescu, pe marcaj Bandă Roșie (traseul 1);

Curmătura Mezei - Vf. Roşu (Iezerul Mare), pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 70)

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana de vânătoare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Dejani - Curmătura Brătilei în Făgăraş, Argeş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment