Touristik Label - 1207MN69: Dejani - Curmătura Brătilei

Legătura Dejani - Curmătura Brătilei, pe Râul Dejanilor
Traseul 69 Triunghi Roșu este traseul de legătură între localitatea Dejani și Curmătura Brătilei, din creasta principală, urmând Valea Dejani. După Mănăstirea Dejani, poteca urmează drumul pietruit până la o casă de vânătoare, apoi urcă susținut două praguri și ajunge în creastă. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - nerecomandat după casa de vânătoare. Priveliști spre Iezer-Păpușa, Vf. Ludișoru și Vf. Brătila (creastă).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
16,27km
Durată
4:30-7:00h
Urcare
1700m
Coborâre
180m
Vârf
2072m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Dejani, ieşim pe drumul asfaltat în direcţia sud, urmând indicatoarele către Mănăstirea Dejani. La bifurcaţie, părăsim drumul de beton şi intrăm pe drumul pietruit pe Valea Dejani. Trecem pe lângă microhidrocentrala aflată la intrare pe vale şi continuăm pe drum până la Casa de Vânătoare, la aproximativ 1400 m. După ce trecem de Casa de Vânătoare, traversăm valea spre vest şi urcăm pe marginea unei poieni spre sud. Poteca traversează până sub un prag pe care îl urcăm susţinut ţinând versantul vestic al văii. Ne orientăm spre S-SE şi urcăm abrupt un alt prag care ne duce în creasta principală, în Curmătura Brătilei. Aici se află amplasat un Refugiu Salvamont.

Etape

Dejani - Râul Dejanilor - Cabana de vânătoare - Curmătura Brătilei

Descriere

Traseul 69 TR face legătura între localitatea Dejani și refugiul salvamont Curmătura Brătileii din creasta principală, urmând poteca ce urcă pe Valea Dejani. Este un traseu dificil, cu peste 1500 diferențe de nivel, în cca 5-6 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna dincolo de Casa de Vânătoare - culoar de avalanșe. 

Parcurgem 15 km pe șoseaua dinspre Făgăraș spre Dejani, trecând prin Recea. De aici urmăm drumul asfaltat în direcția Mănăstirea Dejani, iar la o bifurcație (cca 4.5 km din localitate), părăsim drumul și intrăm pe drumul pietruit ce însoțește Râul Dejanilor până în zona golului alpin, unde este situată o casă de vânătoare (la aprox. 1400 m alt).

La capătul drumului forestier, traversăm apa și continuăm în urcuș moderat spre S pe marginea unei poieni. Poteca este bine conturată, pe partea vestică a văii, depășim un prim prag glaciar și urcăm pieptiș pe terasa superioară a văii (în zona de gol alpin Valea Radului). Urcăm abrupt un alt prag a capătul căruia vom ieși în creasta principală, în Curmătura Brătilei (2125 m), unde se găsește un mic lac nival și firicele de apă. Aici se află amplasat și un Refugiu Salvamont, cu doar 4 locuri și condiții modeste. 

Din Curmătura Brătilei putem continua pe traseul de creastă BR (traseul 1) spre vârfurile Dara și Hârtop la V, ori spre Vf. Berevoiescu și Culmea Tămașului la E. Tot de aici pornește și traseul de legătură cu  Vf. Roşu (Iezerul Mare), prin Curmătura Mezei (traseul 70)

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Cabana de vânătoare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dejani - Curmătura Brătilei în Braşov, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră