Touristik Label - 916MN08: DJ 175B Transrarău - lângă Vf. Zmârzii - traseul 6 PA

Legătura Transrarău - Piciorul Giumalău (sub Vf. Giumalău)
Traseul 8 Punct Roșu este traseul de legătură dintre șoseaua TransRarău (localitatea Pojorâta) și Piciorul Giumalău, culmea ce urcă până pe cel mai înalt vârf din masiv, vârful Giumalău, traversând un labirint de drumuri de exploatare forestieră.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,94km
Durată
1:30-3:00h
Urcare
822m
Coborâre
36m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Pojorâta urmăm drumul DJ 175B Transrarău 3,8 km. După ce trecem un pod peste Valea Colbu se desprinde spre dreapta (V) un drum care urcă pe valea Chilia. Trecem pe lângă câteva cabane (printre care Cabana Chilia) și pe lângă capela omonimă. Lăsăm pe stânga alte două cabane mari, după care marcajul părăsește drumul pentru a urca pe versantul drept (stânga cum urcăm). Am parcurs până aici 1,6 km. Urmează un labirint de drumuri de exploatare, traseul alegând pe rând câte unul din ele, noi trebuind să fim atenţi la intersecţii. Străbatem în urcuș obositor o alternanţă de porţiuni de pădure defrișată cu tufișuri sau pădure tânără. Ajungem pe interfluviul dintre pâraiele Șurii și Chilia, pe care-l vom urmări de acum înainte și în scurt timp ne bucurăm de o porţiune de pădure deocamdată cruţată de drujbe. Drumul ocolește un mic vârf prin dreapta (V), apoi se înscrie într-un parcurs paralel cu culmea prin stânga (E), printr-o porţiune defrișată mai demult, pe care pădurea tânără a pus stăpânire. Din nou întâlnim pădure mai veche, drumul urmărește mereu culmea sau din nou un parcurs paralel prin stânga. Drumul e tot mai puţin vizibil și se transformă în potecă. Păstrăm aceeași direcţie, iar după ieșirea din pădure poteca urmărește o vreme marginea pădurii. Întâlnim traseul 6 PA într-o șa unde dacă plouă se formează un mic lac temporar.

Etape

DJ 175B Transrarău - Valea Chilia - lângă Vf. Zmârzii - traseul 6 PA

Descriere

Traseul 8 PR face legătura între localitatea Pojorâta și șaua de sub Piciorul Giumalău, situată la aprox. 1600 m altit. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 800 m diferențe de nivel, în cca. 2 - 3 h.  Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din localitatea Pojorâta pe șoseaua TransRarău pe PG (traseul 9) cca. 4 km, și ajungem la un pod peste Valea Colbu, unde PR face dreapta și continuă pe valea Chilia, depășind cabana Chilia și alte câteva construcții turistice. De aici se urcă în culme și se urmează cu atenție marcajul prin labirintul de drumuri de exploatare. 

Câștigăm altitudine pe Piciorul Chiliei, unde ocolim Vf. Zmârzii (14442 m) și continuăm când pe culme când paralel cu aceasta, prin pădure sau la liziera pădurii. Ajungem într-o șa unde dacă plouă se formează un mic lac temporar, intersecție cu PA (traseul 6) la capătul N al Piciorului Giumalău. 

Dacă urmăm PA putem ajunge la intersecția cu traseul de creastă principal (traseul 3) și pe vârful Giumalău (1857 m), de unde avem o priveliște panoramică fermecătoare. Putem identifica Rarăul, Ceahlăul, Pietrosul Bistriţei, Călimanii, Suhardul, Rodnei, ș.a.m.d.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

DJ 175B Transrarău - lângă Vf. Zmârzii - traseul 6 PA în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră