Traseul 48 PA face legătura între localitatea Dorna Candrenilor și circuitul calderei Călimanilor (traseul 43), pe care o traversează în diagonală după ce vizitează Stâncile Lucaciu și Rezervația 12 Apostoli. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 2000 m diferențe de nivel, în aprox. 13 - 14 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Pornim din localitatea Dorna Candrenilor, pe drumul asfaltat către localitatea Poiana Negrii, apoi intrăm pe drumul forestier pietruit către Schitul 12 Apostoli, un frumos așezământ monahal situat la altitudinea de 1600 m, la liziera pădurii, cu priveliști frumoase spre culmile înconjurătoare, o oază de liniște într-un cadru fermecător. Urmăm apoi poteca scurtă până în Poiana Apa Rece, important nod de trasee spre rezervația 12 Apostoli. Poiana este amenajată pentru popas, cu masă şi băncuţe, un panou informativ cu harta Călimanilor, iar în apropiere se află şi un izvor cu apă potabilă. Urmează urcarea către Stâncile Lucaciu şi Rezervația 12 Apostoli pe marcaj comun PR (traseul 43) - circuitul calderei Călimanilor.
De pe vârful Lucaciu avem prilejul să admirăm Munţii Rodnei şi Bârgăului în toată splendoarea. Printre stâncile împrăștiate și prin tufele de afine și merișor, coborâm apoi la rezervația 12 Apostoli, o aglomerare de sculpturi megalitice cu forme şi nume ciudate, pe care localnicii le-au numit «Cei doisprezece Apostoli». Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul ș.a. sunt doar câteva din grupul de stânci modelate în forme antropormorfe şi zoomorfe. Tot de aici se poate admira Pietrosul Călimanilor (2100 m) și spre N, lanțul Suhard, cu Ouşorul (1639 m).
Imediat după stânci, găsim un punct de belvedere cu panouri informative, de unde PA coboară prin jnepeniș, apoi prin pădure pe o potecă tematică evidentă, bine întreţinută şi marcată, cu multe informații despre fauna şi flora locală. Ajungem la drumul forestier Haita și intrarăm în localitate. Cu un scurt popas, putem vizita „Muzeul Megaliților”, situat în curtea unui sătean din Gura Haitii, care adăpostește într-un șopron improvizat trei bucăți de stâncă cioplite cu înscrisuri tainice nedeslușite, descoperite în 1987 în drumul spre 12 Apostoli.
Continuăm cca. 1 km pe drumul de asfalt, apoi facem dreapta, pe un drum forestier care ne conduce la pășune, apoi la o zonă defrişată, de unde urmăm poteca prin jnepeniş până pe Vf. Călimanul Cerbului (2013 m). În caldera Călimanului admirăm sectorul superior al Văii Neagra, care izvorăște din rezervația de jnepeni și pini Căliman.
Putem coborî în Pasul Păltiniș pe traseul secundar de creastă (traseul 1) sau putem reveni la Schitul 12 Apostoli, pe marcaj PR (traseul 43) - circuitul calderei Călimanilor.
Comentarii