Touristik Label - 715MN48: Dorna Candrenilor-Vf.Călimanul Cerbului

Legătura Dorna Candrenilor - Vf.Călimanul Cerbului (pe la 12 Apostoli)
Traseul 48 Punct Albastru este traseul lung de legătură între localitatea Dorna Candrenilor și Vf.Călimanul Cerbului. Din Poiana Negrii, urcăm la Schitul 12 Apostoli, apoi vizităm Stâncile Lucaciu și rezervația 12 Apostoli, de unde coborâm spre Gura Haiti. Traseul urcă apoi pe Vf. Călimanul Cerbului și face legătura cu circuitul calderei Călimanilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
35,81km
Durată
9:00-14:00h
Urcare
2037m
Coborâre
873m
Vârf
1994m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din localitatea Dorna Candrenilor, de pe DN17, drumul naţional Bistriţa-Suceava. Se merge pe drum asfaltat către localitatea Poiana Negrii, apoi se urmează drumul şi marcajele indicatoare către Schitul 12 Apostoli, astfel că aprox. la km. 8,5 de la pornire, pe lângă o troiţă, se virează stânga şi se iese de pe drumul de asfalt. De aici, drumul e pietruit, se urcă uşor, se trece pe lângă câteva cabane, apoi pe lângă o carieră de exploatare andezite. După aprox. 5 km de la intrarea pe drumul pietruit se ajunge la o mănăstire şi imediat într-o poiană cu o cruce şi loc de popas. De aici se ţine uşor stânga, se intră în pădure şi urmează 4 km de urcare accentuată până la Schitul 12 Apostoli. La poarta schitului drumul pietruit se termină, şi se intră în stânga, pe o potecă, care urcă 200 m până la Poiana Apa Rece, unde se găseşte un loc de campare / popas şi un panou informativ cu harta Munţilor Călimani. Tot aici se intersectează traseele 42 (TA), respectiv 43 (PR). Dacă se coboară 200 m prin poiană, pe marcaj PR, se întâlneşte şi un izvor cu apă potabilă. Traseul PA virează dreapta pe lângă locul de popas, iar următorii 4 km, până după Stâncile 12 Apostoli, merge în comun cu marcajul PR, cea mai mare parte pe potecă prin jnepeniş. Imediat după stânci se ajunge la un loc de belvedere cu panouri informative, marcajul PR continuă pe direcţia înainte, iar PA face stânga, prin jnepeniş câţiva zeci de metri, iar apoi intră în pădure. De aici se coboară pe o potecă tematică evidentă, bine întreţinută şi marcată, pe care se întâlnesc în mai multe locuri panouri cu diverse informaţii despre fauna şi flora locală. După aprox. 5,5 km de coborâre se intersectează traseul 45 (CR), care urcă înspre dreapta către Poiana Izvoarele, respectiv Coada Pietrosului. Tot aici se găseşte un loc de popas şi panouri informative. Se virează stânga pe drumul pietruit iar după 1,5 km se intră in satul Gura Haitii pe drumul de asfalt, care se mai urmează 1 km, iar apoi se face dreapta, pe lângă un stâlp cu marcaj indicator PA. Traseul urcă pe drum forestier, trece printr-o pădurice, apoi o păşune, se întâlnesc câteva zone de zmeuriş, apoi o zonă defrişată. Se intră apoi pe potecă prin jnepeniş, iar după aprox. 6,5 km din Gura Haitii, se ajunge la destinaţie, Vf. Călimanul Cerbului, 2013 m altitudine.

Etape

Dorna Candrenilor-Schitul 12 Apostoli-Stâncile12 Apostoli-Gura Haitii-Vf.Călimanul Cerbului

Descriere

Traseul 48 PA face legătura între localitatea Dorna Candrenilor și circuitul calderei Călimanilor (traseul 43), pe care o traversează în diagonală după ce vizitează Stâncile Lucaciu și Rezervația 12 Apostoli. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 2000 m diferențe de nivel, în aprox. 13 - 14 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

Pornim din localitatea Dorna Candrenilor, pe drumul asfaltat către localitatea Poiana Negrii, apoi intrăm pe drumul forestier pietruit către Schitul 12 Apostoli, un frumos așezământ monahal situat la altitudinea de 1600 m, la liziera pădurii, cu priveliști frumoase spre culmile înconjurătoare, o oază de liniște într-un cadru fermecător. Urmăm apoi poteca scurtă până în Poiana Apa Rece, important nod de trasee spre rezervația 12 Apostoli. Poiana este amenajată pentru popas, cu masă şi băncuţe, un panou informativ cu harta Călimanilor, iar în apropiere se află şi un izvor cu apă potabilă. Urmează urcarea către Stâncile Lucaciu şi Rezervația 12 Apostoli pe marcaj comun PR (traseul 43) - circuitul calderei Călimanilor. 

De pe vârful Lucaciu avem prilejul să admirăm Munţii Rodnei şi Bârgăului în toată splendoarea. Printre stâncile împrăștiate și prin tufele de afine și merișor, coborâm apoi la rezervația 12 Apostoli, o aglomerare de sculpturi megalitice cu forme şi nume ciudate, pe care localnicii le-au numit «Cei doisprezece Apostoli». Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul ș.a. sunt doar câteva din grupul de stânci modelate în forme antropormorfe şi zoomorfe. Tot de aici se poate admira Pietrosul Călimanilor (2100 m) și spre N, lanțul Suhard, cu Ouşorul (1639 m). 

Imediat după stânci, găsim un punct de belvedere cu panouri informative, de unde PA coboară prin jnepeniș, apoi prin pădure pe o potecă tematică evidentă, bine întreţinută şi marcată, cu multe informații despre fauna şi flora locală. Ajungem la drumul forestier Haita și intrarăm în localitate. Cu un scurt popas, putem vizita „Muzeul Megaliților”, situat în curtea unui sătean din Gura Haitii, care adăpostește într-un șopron improvizat trei bucăți de stâncă cioplite cu înscrisuri tainice nedeslușite, descoperite în 1987 în drumul spre 12 Apostoli. 

Continuăm cca. 1 km pe drumul de asfalt, apoi facem dreapta, pe un drum forestier care ne conduce la pășune, apoi la o zonă defrişată, de unde urmăm poteca prin jnepeniş până pe Vf. Călimanul Cerbului (2013 m). În caldera Călimanului admirăm sectorul superior al Văii Neagra, care izvorăște din rezervația de jnepeni și pini Căliman.

Putem coborî în Pasul Păltiniș pe traseul secundar de creastă (traseul 1) sau putem reveni la Schitul 12 Apostoli, pe marcaj PR (traseul 43) - circuitul calderei Călimanilor.

Observații

Marcajul este aproape inexistent până cu aprox.4 km înainte de Schitul 12 Apostoli, dar este destul de evident, traseul urmând asfatul iar apoi un drum forestier practicabil cu maşină de teren până la Schitul 12 Apostoli. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dorna Candrenilor-Vf.Călimanul Cerbului în Suceava, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră