Touristik Label - 815MN49: Dornişoara-Poiana Izvoarele

Legătura Dornişoara-Poiana Izvoarele (sub Coada Pietrosului)
Traseul 49 Punct Galben este traseul de legătură între satul Dornişoara și Poiana Izvoare, loc de popas cu masă şi băncuţă, situat la cca. 1 h sub Vf. Pietrosul Călimani (2103m), cel mai înalt vârf din masiv. Din poiană se poate urca și la Monumentul Eroilor de la Grui (40 min dus-întors).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,21km
Durată
3:00-4:30h
Urcare
727m
Coborâre
47m
Vârf
1712m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Dornişoara, de la aprox. 1050 m altitudine, din faţa căminului cultural. Se urcă uşor, pe lângă biserică, printre case, iar aprox. la km 1,2 se intersectează marcajul CA (traseul 46) care coboară dinspre stânga de pe Valea Voroava. Se continuă urcarea pe drum forestier bine întreţinut, urmând în permanenţă cursul Văii Dorna. După aprox. 12,5 km de la pornire, se ajunge la un marcaj care indică urcare înspre dreapta către Monumentul Eroilor de la Grui. Se continuă spre înainte pentru încă câteva sute de metri ajungându-se la capătul drumului forestier. De aici urmează 1,5 km de urcare mai abruptă, pe potecă, printr-o poiană, ajungându-se deasupra de Poiana Izvoarele, într-un loc de popas cu masă şi băncuţă, locaţie unde se intersectează traseele 45 (CR), 26 (BA) respectiv 43 (PR).

Etape

Dornişoara-Izvoarele Dornei-Poiana Izvoarele

Descriere

Traseul 49 PG face legătura între satul Dornişoara și Poiana Izvoare, important nod de trasee și loc de popas, sub creasta Călimanilor (culmea Pietrosul Călimani - Negoiu Unguresc). Este un traseu mediu, cu o ascensiune de peste 700 m diferență de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, accesibil în mare parte pe drum forestier.

Din satul Dornişoara (1050 m) parcurgem cca 3 h drumul forestier care duce până la limita parcului, urmând în permanenţă cursul Văii Dorna, într-o zonă foarte activă din punct de vedere al exploatării lemnului. La km 12,5 km, găsim un indicator spre Monumentul Eroilor de la Grui, de unde urmează urcuşul final până sub Vf. Pietrosul Călimani (2100 m), pe la Izvoarele Dornei, pentru cca. 1 h. 

Urmând marcajul PR (traseul 43) - circuitul calderei Călimanilor puteți coborî la locul de campare cu masă şi băncuţă din Poiana Izvoare, de unde se poate aborda urcarea pe spre culmea Pietrosul Călimani - Negoiu Unguresc (traseul 45) sau se poate urcă la Monumentul Eroilor de la Grui (variantă de 40 min dus-întors) pe marcaj BA (traseul 26).

Observații

Din faţa căminului cultural din Dornişoara pâna la intersecţia cu drumul care duce la Monumentul Grui (cu 2 km înainte de finalul traseului), marcajul este foarte rar, dar urmează în permanenţa drumul forestier de-a lungul apei Dorna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dornişoara-Poiana Izvoarele în Suceava, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră