Touristik Label - 425MN06: Feneş - Poiana Zloaba - Cuntu

Legătura Armeniș - staţia meteo Cuntu (pe Valea Râului Lung)
Traseul 6 Cruce Albastră este unul din puținele căi de acces spre Vf. Țarcu care nu pornește dinspre Muntele Mic. Dinspre Armeniș urmăm Valea Râului Lung (Feneș) până sub Plaiul Vîrciorovei, apoi continuăm pe drumul larg de culme spre creasta principală (staţia meteo Cuntu). Priveliști spre sectorul înalt al Munților Țarcu, Lacul și staţia meteo Cuntu etc.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
21,70km
Durată
7:45-9:00h
Urcare
1458m
Coborâre
428m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urmăreşte cale de 13,5 km drumul forestier de pe Valea Râului Lung, trecând prin satele Feneş şi Plopul, până la confluenţa acestuia cu Valea Drăganului. Se poate ajunge cu maşina până la aproximativ 3 km în aval de confluenţă. La confluenţă se trece podul şi se merge pe drumul din partea stângă. În scurt timp se ajunge într-o poiană unde se află ruinele unei foste cabane silvice. Continuăm pe drumul forestier spre Poiana Zloaba, unde întâlnim două stâne pe partea stângă a traseului. Din poiană urmărim drumul de culme care urcă spre Poiana Strigoniu. Ieşim în partea vestică a poienii, unde întâlnim şi marcajul PA care vine de la Vîrciorova. Din Poiana Strigoniu, continuăm spre nord-vest, apoi spre vest spre Cuntu.

Etape

Feneş - Valea Râului Lung - Plopu - Poiana Zloaba - Poiana Strigoniu - Cuntu

Descriere

 

Traseul 6 CA face legătura între satul Feneş și staţia meteorologică Cuntu, urmând V. Râului Lung (Feneș). Un traseu destul de solicitant, cu peste 1400 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 9 h de drumeție, accesibil MTB. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Satul Feneş marchează limita Munţilor Ţarcu cu Depresiunea Caransebeş - Mehadia. CA urmărește drumul forestier Valea Râului Lung, urmărind îndeaproape valea cu versanţi abrupţi şi împăduriţi, din care răsar pe alocuri, gresii sau șisturi. După aprox. 5-6 km, pârâul îşi schimbă direcţia spre E, iar valea se lărgeşte. Pătrundem în depresiune Poiana Plopului, cu sălașe și grupuri de case care dau naștere cătunului Plopul.

Mai sus, valea se îngustează din nou, devine sălbatică, iar apa îşi face cu greu loc printre stânci şi desişul pădurii. Într-o nouă curbă spre N, găsim peretele stâncos al Muntelui Corbu, gata-gata să se prăbușească. Continuăm până la confluenţa cu Valea Drăganului, în aval de care se poate ajunge auto cu o mașină cu gardă înaltă. Continuăm urcarea pe vale și trecem pe lângă un fost canton silvic. În stânga se ridică Culmea Pleașa, împădurită. 

În Poiana Zloaba se găsesc barăci folosite la fosta cale forestieră care aducea muncitori până aici. Continuăm pe drumul de culme care urcă spre Poiana Strigoniu, unde întâlnim varianta PA (traseul 5) - care urcă peste Plaiul Vîrciorovei dinspre satul Vîrciorova. Facem dreapta și ținem culmea, cu priveliști spre valea rărită Cuntu, stăvilită de Plaiul Văraticei, cu 3 vârfuri plate. (traseul 10)

Continuăm aprox. 4 km pe drumul de culme, spre staţia meteo Cuntu, în apropierea cărei se află Lacul Cuntu, care adaugă un plus de savoare peisajului alpin. La stația meteo se poate campa. Lângă ele, Cabana Prietenii Muntilor (1460 m), încremenită în timp, stă mărturie a unor vremuri mai bune, când exista un flux de turiști care-i asigura funcţionalitatea.

Observații

Marcaj inexistent de la Feneş până în Poiana Zloaba. Marcaj rar între Poiana Zloaba şi Poiana Strigoniu.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Feneş - Poiana Zloaba - Cuntu în Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră