07MN43: Fereastra Zmeilor - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu

Traseul nr. 43 Cruce Albastră este traseul de legătură între Fereastra Zmeilor (în apropiere de Portița Arpașului) și Cabana Podragu, așezată într-un cadru de poveste, pe valea glaciară Podragu cu lacul omonim. În primă fază, traseul coboară în Căldarea Pietroasă, sub creasta zimțată a Portiței Arpașului, apoi trece o serie de praguri și ajunge în Strunga Podrăgelului. De aici urcă pieptiș, traversând un picior de munte desprins din creasta principală (Creasta Podrăgel), ajunge în zona Lacului Podrăgel și urcă din nou abrupt în Curmătura dintre Lacuri, aflată pe Muchia Podragului. Urmează coborârea finală spre Cabana Podragu, respectiv Lacul Podragu. Este un traseu destul de solicitant, însumând aproape 900 de m diferențe de nivel, în cca. 2 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului, a vârfurilor de pe creasta Arpășelului, o zonă deosebit de spectaculoasă și a văilor și căldărilor glaciare din zona Podragului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,60km
Durată
~2:00h
Urcare
440m
Coborâre
460m
Vârf
2260m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Fereastra Zmeilor, coborâm spre est în căldarea nordică. Poteca continuă spre NE şi coboară pe marginea unui vâlcel până în pragurile superioare ale Văii Arpaşului. De aici, urcăm pieptiş şi traversăm un puternic pilier ce coboară înspre nord din creasta principală, Creasta Podrăgel. Coborâm abrupt până când ajungem în zona Lacului Podrăgel. De aici, urcăm din nou pieptiş spre şaua dintre lacuri în Muchia Podragului, de unde coborâm până la Cabana Podragu, respectiv Lacul Podragu.

Etape

Fereastra Zmeilor - Căldarea Podrăgel - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu

Descriere

Traseul nr. 43 CA este un traseu destul de dificil, urmând poteca ce traversează câteva picioare desprinse din creasta principală, între care vom străbate câteva căldări frumoase, între care Căldarea Podrăgelului cu lacul omonim. Este folosit cu preponderență pentru a evita unele din cele mai dificile tronsoane din creasta principală, cu pasajul “La trei pași de moarte” sau crestele Arpășelului, Vârtopelului și a Arpașului, unde există numeroase trasee pentru alpiniști. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Fereastra Zmeilor este o frumoasă arcadă formată într-un mic filon de calcar, foarte îndrăgită de iubitorii de munte pasionați de fotografie, unde merită să facem un popas pentru a contempla cu admirație împrejurimile. Puțin mai jos, în șaua Portița Arpașului, numită și Strunga Mică (2175m), avem belvedere spre Valea Arpașului Mare, străjuită de Muchia Albota, în timp ce spre sud, Culmea Buda - Râiosu - Mușețeica - Piscul Negru - Ciocanu, coboară tocmai până la Lacul Vidraru. Orizontul panoramic este completat de perspectiva în apropiere asupra căldărușei Fundul Caprei, a Văii Caprei și a serpentinelor drumului Transfăgărășan.

Ajunși în Fereastra Zmeilor, fie pe traseul Transfăgărăşan - Fereastra Zmeilor (traseul 42), fie dinspre Lacul Bâlea sau Lacul Călțun, pe traseul de creastă, vom evita creasta Arpășelului, începând coborârea abruptă sub creasta zimțată extrem de spectaculoasă. Astfel, vom străbate căldarea Pietroasă, un sector de grohotișuri (așa cum îi spune și numele) ce necesită atenție, ajungând în Strunga Portița Frunții, de unde vom coborî în Căldărușa Frunții.

În continuare poteca continuă spre NE şi coboară în Căldării Vârtopului, ultimul dintre pragurile superioare ale Văii Arpaşului. De aici vom urca pieptiş, traversând piciorul Pisculuii Podrăgel, ce coboară înspre nord din creasta principală și vom schimba direcția de mers către stânga, până în Strunga Podrăgelului, situată la 2135m. Din șa, vom coborî abrupt la Căldarea Podrăgelului, pe care o vom traversa prin sudul treptei stâncoase care ascunde spre nord Lacul Podrăgel. Căldarea Podrăgelului în care se află lacul omonim este vecină cu cea a lacului Podragu, despărțite fiind de muchia Podragului. Lacul are o adâncime de 3,9 m și o suprafață de 0.7 ha.

Lăsând lacul pe partea stângă, vom urca din nou pieptiş spre Curmătura dintre Lacuri, din Muchia Podragului, de unde urmează coborârea finală, intersectând marcajul Triunghi Roșu (traseul 45) și coborând alături de acesta până la Cabana Podragu, în cca. 30 de minute de drumeție. Cabana Podragu este situată în partea nordică a Munților Făgăraș la altitudinea de 2136 m, în valea glaciară Podragu, într-un cadru de poveste, alimentată cu măgărușii cărăuși, spre deliciul turiștilor. Trebuie menționat că iarna cabana este închisă

De la Cabana Podragu se poate coborî puțin mai jos, în căldarea Podragu, unde se află 4 lacuri, dintre care Podragul Mare și Podragul Mic, sunt mai însemnate. Cel mare are o suprafață de 2.8 ha și 15.5 m adâncime, și alimentează lacul Podragul Mic, prin intermediul unui pârâiaș de 31 m.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Fereastra Zmeilor - Şaua dintre Lacuri - Cabana Podragu în Făgăraş, Argeş, Sibiu, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment