Touristik Label - 1211MN15: Finișel - Mănăstirea Muntele Rece - Dobrin

Legătura Finișel - Dobrin, pe la Mănăstirea Muntele Rece
Traseul 15 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre zona turistică Săvădisla – Vlaha și zona turistică Măguri-Răcătău. Este un traseu excelent pentru schi de tură şi pentru cicloturism, pe cumpăna de ape dintre Someş şi Arieş, respectiv bazinul Someșului Rece și Valea Ierii, două regiuni montane minunate.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
28,66km
Durată
8:00-10:00h
Urcare
1390m
Coborâre
380m
Vârf
1545m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu care face legătura dintre zona turistică Săvădisla – Vlaha cu zona turistică Măguri-Răcătău. Traseul începe din satul Finișel pe care îl străbatem până la capătul din amonte, la confluenţa Văii Finișelului cu Valea Feneșul. Aici mergem spre stânga, pe drumul care urcă de-a lungul Văii Feneșul. Urcăm o oră și jumătate (5 km) până în șaua Prislop, unde intersectăm traseul numărul 16, marcat cu cruce roșie, ce vine de la localitatea Uzina și merge la până la ruinele cetăţii Lita. Suntem pe o culme, lângă mai multe căsuţe de camping. La această intersecţie cotim la dreapta, urcând pe drumul pietruit. Trecem pe lângă o sculptură de piatră, un loc de popas cu bancă și încă o sculptură și după 3 km din șaua Prislop ajungem la mănăstirea Muntele Rece. La intersecţia de lângă mănăstire, cotim pe primul drum la dreapta și urcăm ușor prin pădure tânără și apoi continuăm pe curbă de nivel, pe sub Vârful Testieșul. Marcajele sunt foarte rare, pe sectoare lungi lipsind de tot. Ne orientăm după linia de curent electric și rămânem pe drumul de creastă. Urmează o succesiune de șei și vârfuri mai mici, pe care drumul le ocolește de cele mai multe ori. Ajungem în șaua de după Vârful Târlovii, lângă niște case, unde drumul se ramifică și unde găsim un izvor și o troiţă. Aici părăsim linia de curent electric și o luăm înainte-stânga, intrând pe versantul dinspre Valea Calului. Continuăm pe drum și după ce ajungem la o altă troiţă și niște case, intrăm în pădure. Trecem pe lângă un izvor și de aici traseul nostru urmează drumul de culme care traversează păduri și rărituri până în cătunul Oţelești, pe o distanţă de 4 km. Urmează cătunul Bușești și la ultimele case drumul întră din nou în pădure. De aici începem să urcăm continuu până la o nouă ramificaţie unde cotim spre stânga și ajungem pe Vârful Buturi. Coborâm ușor încă 5 minute și ajungem în Șaua Dobrin unde este capătul traseului nostru. Suntem la intersecţia cu traseul numărul 13, marcat cu cruce galbenă, lângă un stâlp de marcaj cu săgeţi indicatoare.

Etape

Finișel - Valea Finișelului - Plopi - Mănăstirea Muntele Rece - Oţelești - Dobrin

Descriere

Traseul 15 TR face legătura între zona turistică Săvădisla – Vlaha și zona turistică Măguri-Răcătău, o traversare lungă dar cu priveliști largi spre împrejurimi. Potrivit pentru MTB și schiuri de tură. Segmentul Mănăstirea Muntele Rece - Dobrin poate pune probleme iarna. 

Pornim din satul Finişel, situat la 2 km de Săvădisla, de la confluenţa Văii Finișelului cu Valea Feneșul și urcăm de-a lungul Văii Feneșul, cca. 5 km până în șaua Prislop. Aici intersectăm marcajul CR (traseul 16) - pe care putem ajunge fie în localitatea Muntele Rece, fie la ruinele cetăţii Lita. Suntem lângă mai multe căsuţe de camping pitorești.

Drumul pietruit ne conduce la dreapta pe lângă o sculptură de piatră, un loc de popas cu bancă, apoi o altă sculptură și după cca. 3 km (din șaua Prislop), ajungem la Mănăstirea Muntele Rece. Mănăstirea poartă hramul Înălțarea Domnului, a fost ridicată în 1994 și se află pe locul numit „La eroi”, în cătunul Bordești, loc de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944.

De aici traseul urmează linia de curent electric și rămânem pe drumul de creastă. Urcăm ușor prin pădure tânără, apoi pe curbă de nivel, pe sub Vf. Testieșul (1240 m), ocolim câteva vârfuri mai mici, apoi trecem de vârful Târtova (1314 m). De aici continuăm pe versantul dinspre Valea Calului, părăsind linia de curent, prin rărituri de pădure. Dintr-una din poienile întâlnite ni se deschide o splendidă panoramă spre satele Măguri şi Mărişel, care se numără printre cele mai înalte şi reprezentative sate de munte de tip risipit din Carpaţi.

Următorul sector traversează păduri și rărituri pe deasupra cătunelor pitorești Oţeleşti şi Buşeşti, ce rămân în dreapta, la obârşiile văii Păltiniţa, apoi urcăm continuu până pe Vârful Buturi (1552 m), unde putem urca pe platforma balizei topo pentru a admira panorama în toate direcţiile, cu imaginea culmilor înalte din apropierea Muntelui Mare.

Coborâm în Șaua Dobrin, unde ajunge drumul marcat CG (traseul 13) - dinspre Măguri Răcătău, pe V. Negruței. Prin intermediul marcajelor din zonă putem descoperi crângurile cu colibe din Munții Gilăului. (vezi descriere traseul 14).

Observații

Între Finișel și Plopi, marcajele TR sunt rare însă nu pun probleme de orientare. Între Mănăstirea Muntele Rece și Dobrin marcajele sunt foarte rare și vechi. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Stratul de zăpadă poate să fie mai mare mai ales între Mănăstirea Muntele Rece și Dobrin.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Finișel - Mănăstirea Muntele Rece - Dobrin în Cluj, Gilău-Muntele Mare este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră