Traseul 15 TR face legătura între zona turistică Săvădisla – Vlaha și zona turistică Măguri-Răcătău, o traversare lungă dar cu priveliști largi spre împrejurimi. Potrivit pentru MTB și schiuri de tură. Segmentul Mănăstirea Muntele Rece - Dobrin poate pune probleme iarna.
Pornim din satul Finişel, situat la 2 km de Săvădisla, de la confluenţa Văii Finișelului cu Valea Feneșul și urcăm de-a lungul Văii Feneșul, cca. 5 km până în șaua Prislop. Aici intersectăm marcajul CR (traseul 16) - pe care putem ajunge fie în localitatea Muntele Rece, fie la ruinele cetăţii Lita. Suntem lângă mai multe căsuţe de camping pitorești.
Drumul pietruit ne conduce la dreapta pe lângă o sculptură de piatră, un loc de popas cu bancă, apoi o altă sculptură și după cca. 3 km (din șaua Prislop), ajungem la Mănăstirea Muntele Rece. Mănăstirea poartă hramul Înălțarea Domnului, a fost ridicată în 1994 și se află pe locul numit „La eroi”, în cătunul Bordești, loc de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru eliberarea Transilvaniei în toamna anului 1944.
De aici traseul urmează linia de curent electric și rămânem pe drumul de creastă. Urcăm ușor prin pădure tânără, apoi pe curbă de nivel, pe sub Vf. Testieșul (1240 m), ocolim câteva vârfuri mai mici, apoi trecem de vârful Târtova (1314 m). De aici continuăm pe versantul dinspre Valea Calului, părăsind linia de curent, prin rărituri de pădure. Dintr-una din poienile întâlnite ni se deschide o splendidă panoramă spre satele Măguri şi Mărişel, care se numără printre cele mai înalte şi reprezentative sate de munte de tip risipit din Carpaţi.
Următorul sector traversează păduri și rărituri pe deasupra cătunelor pitorești Oţeleşti şi Buşeşti, ce rămân în dreapta, la obârşiile văii Păltiniţa, apoi urcăm continuu până pe Vârful Buturi (1552 m), unde putem urca pe platforma balizei topo pentru a admira panorama în toate direcţiile, cu imaginea culmilor înalte din apropierea Muntelui Mare.
Coborâm în Șaua Dobrin, unde ajunge drumul marcat CG (traseul 13) - dinspre Măguri Răcătău, pe V. Negruței. Prin intermediul marcajelor din zonă putem descoperi crângurile cu colibe din Munții Gilăului. (vezi descriere traseul 14).
Comentarii