07MN65: Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală

Traseul nr. 65 Triunghi Albastru este traseul de legătură între ruinele fostei cabane Urlea și creasta principală, urcând abrupt peste Vârful Urlea (2473 m). În primă fază poteca străbate pădurea de molid, urcă pronunțat până într-o zonă cu jnepeniş, ajunge în golul alpin și depășește refugiul amplasat pe platoul larg Şleaul Moşuleţei. De la refugiu, se trece pe sub umărul stâncos al Vârfului Moșu, se depășesc două vârfuri puțin pronunțate și se continuă pe creasta ce devine mai îngustă şi mai stâncoasă. În urcuș pronunțat spre sud-vest vom atinge Vârful Urlea cu o priveliște excepțională. De pe vârf se coboară abrupt o pantă pietroasă și ajunge în Curmătura Mogoșului, la intersecția cu creasta principală. Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 1000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 4 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă din vârful Urlea asupra jumătății estice a masivului, spre Piatra Craiului și Munții Bucegi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,00km
Durată
~4:00h
Urcare
970m
Coborâre
140m
Vârf
2441m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la ruina Cabanei Urlea, urcăm printr-o tăietură în pădure şi ajungem într-o zonă cu jnepeniş. Poteca şerpuieşte prin jnepeniş şi apoi traversează o zonă înierbată spre SV, până în platou. Traversăm apoi platoul larg pe direcţia SV către refugiul amplasat pe Şleaul Moşuleţei. Continuăm în traversare pe versantul NV al Vârfului Moşu. Panta devine din ce în ce mai înclinată şi are câteva porţiuni înclinate chiar înainte de Curmătura Moşului. Urcăm scurt în şa, unde atingem culmea. Traseul continuă spre vest, curând creasta devine mai îngustă şi mai stâncoasă şi poteca şerpuieşte urcând din ce în ce mai abrupt până pe Vârful Urlea. Aici intersectăm traseul de creastă.

Etape

Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 65 TA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce urcă pe Şleaul Moşuleţei și Culmea Moșului până la creasta stâncoasă a Vârfului Urlea. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna după refugiul Moșu, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind de la ruina Cabanei Urlea, situată în Poiana Curmătura Colților, la 1533 metri, vom trece printr-o tăietură în pădurea de molid, spre sud, într-un urcuș pieptiș, ajungând într-o zonă cu jnepeniș, unde poteca șerpuiește spre sud-vest până la golul alpin. Traversând o mică coamă, vom ajunge la platoul larg Şleaul Moşuleţei, ușor înclinat spre nord-vest, unde se află Refugiul Salvamont Moșuleața / Moșu.

Până la Curmătura Moșului (Șaua Calului), vom continua pe marcaj comun Bulină Roșie ce urcă aici din Breaza, peste Colții Brezei (traseul 67), străbătând o pantă ce devine din ce în ce mai înclinată chiar înainte de șa. În șa vom atinge Creasta Moșului cu o frumoasă perspectivă către Țara Făgărașului, care ne conduce spre vest, pe sub umărul stâncos al Vârfului Moșu (2278 m), în urcuș domol.

În continuare vom ocoli două vârfuri puțin pronunțate prin sud, apoi o porțiune stâncoasă în apropierea Vârfului Somnului (2385 m), pe creasta din ce în ce mai îngustă, de unde un urcuș greu spre sud-vest ne conduce până pe Vârful Urlea (2473 m), cu un orizont panoramic copleșitor. De pe vârful Urlea ne putem bucura privirea cu perspectiva asupra jumătății estice a masivului Făgăraș, spre Piatra Craiului și spre Munții Bucegi.

O ultimă coborâre spre vest pe o pantă pietroasă, ne conduce în scurt timp în șaua estică a Curmăturii lui Mogoș, unde întâlnim poteca crestei principale marcată cu bandă roșie (traseul 1). Continuând spre sud, putem coborî prin Portița Lacului la Lacul și refugiul Urlea (traseul 66), sau putem urma poteca nemarcată spre Vârfurile Dara și Hârtop, cu o frumoasă perspectivă asupra Căldării Geamăna din Rezervația Naturală a Lacurilor Hârtop.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Şleaul Moşuleţei, la Refugiul Salvamont.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală în Făgăraş, Argeş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment