Touristik Label - 1007MN65: Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală

Legătura Fosta Cabană Urlea - Creasta principală, peste Vf. Urlea
Traseul 65 Triunghi Albastru este traseul de legătură între ruinele Cabanei Urlea și creasta principală, urcând pe sub umărul stâncos al Vârfului Moșu și apoi tot mai abrupt peste Vârful Urlea (2473 m). Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă. Priveliști spre Culmea Moșului - M. Bândea cu Vf. Urlea, spre Piatra Craiului și Munții Bucegi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,95km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
970m
Coborâre
140m
Vârf
2441m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la ruina Cabanei Urlea, urcăm printr-o tăietură în pădure şi ajungem într-o zonă cu jnepeniş. Poteca şerpuieşte prin jnepeniş şi apoi traversează o zonă înierbată spre SV, până în platou. Traversăm apoi platoul larg pe direcţia SV către refugiul amplasat pe Şleaul Moşuleţei. Continuăm în traversare pe versantul NV al Vârfului Moşu. Panta devine din ce în ce mai înclinată şi are câteva porţiuni înclinate chiar înainte de Curmătura Moşului. Urcăm scurt în şa, unde atingem culmea. Traseul continuă spre vest, curând creasta devine mai îngustă şi mai stâncoasă şi poteca şerpuieşte urcând din ce în ce mai abrupt până pe Vârful Urlea. Aici intersectăm traseul de creastă.

Etape

Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală

Descriere

Traseul 65 TA face legătura între ruinele Cabanei Urlea și creasta principală, urmând poteca ce urcă pe Şleaul Moşuleţei și Culmea Moșului până la creasta stâncoasă a Vârfului Urlea. Deși scurt, este un traseu destul de dificil, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 4 h. Pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută - iarna, recomandat până la refugiul Moșu. 

Traseul TA pornește de la ruina Cabanei Urlea, situată în Poiana Curmătura Colților, (1533 m), unde ajungem fie peste Colții Brezei, dinspre Mănăstirea Breaza, pe poteca PR (traseul 67), fie pe V. Pojorta, pe poteca TR (traseul 68). Urcăm pieptiș, însoțiți de PR, printr-o tăietură în pădurea de molid, apoi într-o zonă cu jnepeniș unde poteca șerpuiește până la golul alpin. Traversăm apoi o mică coamă și ajungem la platoul larg Şleaul Moşuleţei, ușor înclinat spre NV, unde se află Refugiul Salvamont Moșuleața / Moșu (2070 m).

Până la Curmătura Moșului (Șaua Calului) avem de străbătut o pantă ce devine din ce în ce mai înclinată chiar înainte de șa. Aici atingem Creasta Moșului cu o frumoasă perspectivă către Țara Făgărașului. Aceasta ne conduce apoi spre V, pe sub umărul stâncos al Vârfului Moșu (2278 m), în urcuș domol.

Ocolim două vârfulețe, apoi o porțiune stâncoasă în apropierea Vârfului Somnului (2385 m), pe creasta din ce în ce mai îngustă, de unde un urcuș pieptiș spre SV ne conduce până pe Vârful Urlea (2473 m), cu un orizont panoramic deosebit. Putem avema priveliști asupra jumătății estice a masivului Făgăraș, spre Piatra Craiului și spre Munții Bucegi. 

O coborâre scurtă pe o pantă pietroasă, ne conduce în șaua estică a Curmăturii lui Mogoș, unde întâlnim poteca de creastă BR (traseul 1). Dacă coborâm creasta spre S prin Portița Lacului putem urma poteca PA spre Lacul și refugiul Urlea (traseul 66). Din BR putem urma de asemenea poteca nemarcată spre Vârfurile Dara și Hârtop, cu o frumoasă perspectivă asupra Căldării Geamăna din Rezervația Naturală a Lacurilor Hârtop.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Şleaul Moşuleţei, la Refugiul Salvamont.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta Cabană Urlea - Vf. Urlea - creasta principală în Braşov, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră