Touristik Label - 201MN37: Fosta cabană Vârful cu Dor - Cabana Piatra Arsă - Cabana Omu

Legătura Şaua Vârfului cu Dor - Vf. Omu, peste platoul Babele
Traseul 37 Bandă Galbenă străbate golul alpin al Bucegilor, pe un parcurs la înălțime (cota 2000+), pe direcția N-S. Poteca urcă pe sub Muntele Furnica, coboară spre Cabana Piatra Arsă și continuă în urcare pe platoul Babelor, de unde ține culmea dintre Colții Obârșiei și Vârful Bucura Dumbrava și mai departe spre Vârful Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,81km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
690m
Coborâre
70m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la fosta Cabană Vârful cu Dor urcăm spre nord-vest până la Cabana Mioriţa și apoi la staţia de telecabină de la Cota 2000. Continuăm spre Vârful Furnica (2103 m) și coborâm în Şaua Călugărului (întâlnim varianta de vară a marcajului (fosta cabană Vârful cu Dor-Piatra Turcului-Șaua Călugărului). Continuăm pe versantul estic al Vârfului Piatra Arsă (2044 m) şi coborâm spre Cabana Piatra Arsă. Din dreptul cabanei continuăm pe un culoar format între jnepeni, mergem pe curbă de nivel prin vestul Muntelui Jepii Mici și ajungem la Staţia de telecabină Babele. Mergem pe latura vestică a culmii până la Cabana Babele. Trecem pe lângă Babe și Sfinx și continuăm spre nord spre Baza Salvamont Buşteni, de lângă Baba Mare (2294 m) și mai departe spre Şaua Şugărilor. Urcăm 5 minute până la o baracă metalică. Pentru varianta de vară (interzisă iarna!), mergem pe curbă de nivel pe sub Cerdac şi ajungem la capătul Cerdacului şi mai apoi în Şaua Obârşiei. Pentru varianta de iarnă, de la baracă facem stânga, urcăm 10 minute până la circa 2400 de metri altitudine, urmăm drumul larg şi stâlpii indicatori şi la capătul Cerdacului coborâm printr-un horn înclinat cu o conductă de gaze până după Cerdac, unde întâlnim varianta de vară. Parcurgem Şaua Obârşiei spre nord şi urmând drumul larg urcăm până sub Vârful Găvanele (2472 m), ocolim Vârful Bucura Dumbrava (2503 m) pe la vest şi ajungem la Cabana Omu (2507 m).

Etape

Fosta cabană Vârful cu Dor - Cabana Mioriţa - Muntele Furnica - Cabana Piatra Arsă - Cabana Babele - Cerdacul Obârşiei - Cabana Omu

Descriere

Traseul 37 BG face legătura între fosta Cabană Vârful cu Dor și Cabana Omu, trecând pe la Cabana Piatra Arsă și Cabana Babele. Un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în cca. 6 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

De la Cabana Vârful cu Dor traseul se îndreaptă către NE, urmează stâlpii indicatori până la fosta Cabană Mioriţa și ajunge la telecabina de la Cota 2000. De-aici urcăm spre Vârful Furnica (2103 m) unde se găseşte o staţie meteo, apoi coborâm în Șaua Călugărului. Varianta de vară merge pe curbă de nivel pe sub Muntele Furnica și trece peste pârtiile de ski (Furnica, Pelișor etc), deasupra Pietrei Turcului / „Sub Cetate”. Ținem versantul estic al Vârfului Piatra Arsă (2044 m) şi începem coborârea spre Cabana Piatra Arsă, unde întâlnim traseul principal BA (traseul 2) dinspre Sinaia.  

Continuăm pe curbă de nivel prin vestul Muntelui Jepii Mici, de-a coasta pe sub Vf. Ciocârlia (2043 m), sub care întâlnim traseul de legătură TA (traseul 38) spre Cantonul Jepi, respectiv traseul Jepii Mari spre Bușteni. Ajungem la Staţia de telecabină Babele pe o potecă largă de jnepeni, apoi poposim la Cabana Babele, unde întâlnim traseul Jepii Mici.

Trecem pe lângă stâncile Babele și mai apoi Sfinxul, sculptate de forța vântului, adevărate monumente ale naturii. Coborâm apoi pe lângă Baza Salvamont Babele de sub Baba Mare (2294 m) și continuăm în paralel cu drumul alpin ce duce la releul Coștila. După un urcuș domol, ajungem la Șaua Șugărilor, unde întâlnim varianta CR (traseul 41) - dinspre Baba Coștila și Vf. Caraiman. În stânga avem lunga V. Şugărilor care coboară spre Valea Ialomiţei, iar în dreapta Valea Căldărilor, spre Valea Cerbului, cu priveliști deosebite. 

Varianta de vară merge pe curbă de nivel pe sub Cerdac cca. 20 min, ajunge la capătul Cerdacului şi mai apoi în Şaua Obârşiei (Cerbului). De aici ne bucurăm de priveliști spectaculoase spre V. Cerbului, Colții Morarului, Mecetul Turcesc și Valea Obârșiei. Mai departe, poteca urcă până sub Vârful Găvanele (2472 m), unde întâlnim traseul BR (traseul 54) - spre Vf. Bătrâna peste M. Doamnele.

Ultimul segment ocoleşte Vârful Bucura Dumbrava (2503 m) pe la vest şi în final ajunge la Cabana Omu (2507 m), amplasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături găsim Stația meteo Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din țară. Putem reveni spre Cabana Piatra Arsă pe Drumul lui Butmăloiu (traseul 2).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta cabană Vârful cu Dor - Cabana Piatra Arsă - Cabana Omu în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota, Braşov este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră