Touristik Label - 615MN45: Gura Haitii-Coada Pietrosului

Legătura Gura Haitii - Coada Pietrosului (sub Pietrosu Călimani)
Traseul 45 Cruce Roșie este calea cea mai ușoară de a ajunge de la Gura Haitii pe Vf. Pietrosul Călimani, folosind un drum forestier bine întreținut (aprox. 8 km). Continuăm spre Poiana Izvoarele de unde urcăm pieptiș în Coada Pietrosului (la cca. 1 h de vf.).
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,12km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
914m
Coborâre
88m
Vârf
1881m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Una dintre cele mai scurte şi uşoare metode de a ajunge în creasta Călimanilor, mare parte din traseu, mai exact primii aprox. 8 km putând fi parcurşi cu maşina. Traseul îşi are originea în localitatea Gura Haitii, unde, în drept cu un panou informativ şi un stâlp cu marcaje CR, CA, PA, se virează dreapta şi se părăseşte drumul de beton care urcă către fosta exploatare minieră, Negoiul Românesc. Puţin peste 1 km şi se întâlnesc alte panouri informative, precum şi o potecă tematică - 12 Apostoli, dar toate rămân pe partea dreaptă, inclusiv traseele 46 (CA), respectiv 48 (PA). Urcarea continuă lin, până aprox. la km 8. Aici se părăseşte drumul forestier spre stânga, trecând un pârâiaş - Tarniţa. Urmează un scurt drum de TAF, apoi potecă prin pădure, până se ajunge pe o limbă defrişată pe care se urcă 1,5-2 km până în Poiana Izvoarele, unde se întâlneşte, evident, un izvor şi se intersectează perpendicular traseul 43 (PR). Se virează dreapta, iar după 400 m se ajuge la un loc de popas cu băncuţă unde se intersectează şi traseele 49 (PG), respectiv 26 (BA). De aici se continuă înspre stânga, comun cu BA, încă 600 m. Apoi se face brusc stânga părăsindu-se BA şi se urcă abrupt 500 m până la altitudinea de aprox. 1900 m la Coada Pietrosului, loc unde se întâlneşte traseul de creastă principal 01 (BR). De aici, urmând marcajul BR, se mai fac aprox. 1 oră până pe Vf. Pietrosul Călimani şi aprox. 2,5-3 ore până la staţia meteo de pe Vf. Răţitiş.

Etape

Gura Haitii-Poiana Izvoarele-Coada Pietrosului

Descriere

Traseul 45 CR face legătura între Gura Haitii și Coada Pietrosului, în mare parte pe drum forestier accesibil și cu mașina. Este un traseu mediu, cu cca. 900 m diferențe de nivel, în aprox. 2 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

Traseul pornește din localitatea Gura Haitii, părăsește drumul de beton care urcă către fosta exploatare minieră, apoi lasă în dreapta traseele spre 12 Apostoli (traseul 48) și Pietrele Roșii (traseul 46) și parcurge drumul forestier Haita până la intrarea în Parc (8 km).

De la limita parcului, traseul continuă printr-o pădure de molid deasă unde gălbiorii și hribii ies prin pătura groasă de mușchi. Puțin mai sus, poteca folosește o limbă defrişată pe care se urcă 1,5-2 km până în Poiana Izvoarele, unde întâlnim și marcajul PG (traseul 49), care urcă de la Dornişoara pe la Izvoarele Dornei. Tot aici întâlnim și marcajul BA (traseul 26), care urcă la Monumentul Eroilor de la Grui (variantă de 40 min dus-întors). În Poiana Izvoarele există loc de popas și izvor. 

Urmăm marcajul BA cca 600 m, apoi facem brusc stânga, pieptiș prin jnepeniș, smirdar și afini, până în Coada Pietrosului, unde întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 1). De aici mai avem aprox. 1 h până pe Vf. Pietrosul Călimani (2100 m) şi aprox. 2,5-3 h până la staţia meteo de pe Vf. Răţiţiş (2021 m).

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Haitii-Coada Pietrosului în Suceava, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului GXGO

Am parcurs acest traseu ins sens invers, din Poana Izvoarele pana la Gura Haitii. Masina se poate lasa fara probleme la intrarea in Poteca tematica 12 Apostoli. Atentie insa ca in jurul orei 17:00 se inchide bariera de acces pe drumul forestier (cel putin asa scria de placutele de informare: Program bariera 08:00-17:00)

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, August 5, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră