Touristik Label - 415MN46: Gura Haitii-Dornişoara

Legătura Gura Haitii - Dornişoara (pe la Pietrele Roșii)
Traseul 46 Cruce Albastră este unul dintre cele mai accesibile trasee din masivul Cãlimani, vizitând stâncile cu forme bizare Pietrele Roșii și Vf. Tămău cu Stâncile Tămăului. Traseul nu depășește altitudinea de 1800 m și coboară în centrul satului Dornişoara.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,35km
Durată
7:00-8:00h
Urcare
799m
Coborâre
828m
Vârf
1774m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din localitatea Gura Haitii, de la bifurcaţia a două drumuri, unul spre stânga, betonat, care urcă către fosta exploatare minieră şi unul către dreapta, forestier, care urcă spre Poiana Izvoarele. Tot la această bifurcaţie se întâlneşte şi un stâlp cu marcaje CR, CA şi PA. Se continuă pe drumul din dreapta, puţin peste 1 km, când se ajunge la poteca tematică 
12 Apostoli şi la panouri informative. Aici se virează dreapta către Pietrele Roşii. Se urcă prin pădure pentru 3,5 - 4 km, câştigând şi 500 m diferenţă pozitivă de nivel, ajungându-se astfel în Poiana Pietrele Roşii, la capătul căreia se intersectează traseul 43 (PR). Aici se virează stânga, iar pentru urmatorii 2 km, cele 2 marcaje, CA şi PR, merg impreună, în urcare uşoară, până se ajunge sub Vf. Tămău, la aprox. 1800 m altitudine. Aici, cele 2 trasee se despart, PR merge tot înainte către Pietrosul, iar CA virează dreapta, prin jnepeniş şi puiet de brad. Se continuă puţin în teren relativ plat, apoi coborâre ţinând uşor stânga, iar după aprox. 2 km se ajunge într-o mică poieniţă. Puţin după mijlocul poienii, se intră în pădure înspre dreapta, pe coborâre abruptă printre copaci pentru aprox. încă 2 km. Se ajunge astfel la un drum forestier pe Valea Voroava, care se urmează pentru următorii 5 km, până se intersectează Valea Dorna, respectiv traseul 49 (PG). Aici se virează dreapta, iar după 1 km se ajunge în centrul satului Dornişoara, destinaţia acestui traseu.

Etape

Gura Haitii-Vf.Pietrele Roşii-sub Vf.Tămău-Valea Voroava-Dornişoara

Descriere

 

Traseul 46 CR face legătura între localitatea Gura Haitii și satul Dornişoara, trecând pe la Pietrele Roșii și pe sub Stâncile Tămăului. Este un traseu mediu, cu cca. 800 m diferențe de nivel, în aprox. 7 -8 h. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. 

Înainte de tură, putem vizita „Muzeul Megaliților”, situat în curtea unui sătean din Gura Haitii, care adăpostește într-un șopron improvizat trei bucăți de stâncă cioplite cu înscrisuri tainice nedeslușite, descoperite în 1987 în drumul spre Stâncile 12 Apostoli. 

CA urmează Drumul Forestier Haita, ajunge la locul de popas de unde începe poteca tematică 12 Apostoli (traseul 48) și urcă pieptiș către Poiana Pietrele Roşii, prin pădure și luminișuri unde pot fi văzuți cocoși de munte, cerbi sau păsări cântătoare. Din una din aceste ferestre zãrim Cãlimanul Cerbului și Cãliman Izvor. Din Poiana Pietrele Roşii avem o priveliște frumoasă spre Rezervația 12 Apostoli spre N și spre Pietrele Roșii (S). 

Întâlnim apoi poteca PR - circuitul calderei Călimani (traseul 43) ce urcă din Neagra Șarului prin Rezervația 12 Apostoli înspre Pietrele Roșii și cetatea Tămăului, alte grupuri de stânci interesante. Printre rariştile de molid şi ienupăr, descoperim „Cãciula" și Dragonii, stânci din grupul Pietrelor Roșii.

La aprox. 1800 m alt, locul ienupărilor, merișoarelor și afinelor este luat de jnepeni, iar panta abruptă ne conduce în Poiana Bârsanilor de unde continuăm până la drumul forestier Valea Voroava. Coborâm  5 km la Valea Dorna, apoi virăm dreapta spre satul Dornişoara.

Observații

Începând cu aprox. 6 km înainte de finalul traseului (la intrarea pe DF Voroava) şi până în satul Dornişoara marcajul este rar, dar traseul coboară evident pe DF pe malul pârâului Voroava. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Haitii-Dornişoara în Suceava, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră