Touristik Label - 703MN02: Gura Lalei - Şaua Ineuţului - Șaua Cu Lac

Spre Lala Mică și Lala Mare, sub Vf. Ineu
Traseul nr. 2 Punct Albastru este traseul de vizitare a lacurilor glaciare Lala Mare și Lala Mică, primul dintre acestea fiind cel mai mare de acest gen din Munții Rodnei și legătura Gura Lala (pe DN18, în apropiere de Şesuri) cu creasta Munților Rodnei. Este un traseu nu foarte dificil, dar cu un urcuș mai susținut pe ultima porțiune, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de 1000 de m și drumeții de 5 - 5.5 h, oferind un spectacol extraordinar la final, în căldarea glaciară dominată de Vf. Ineu (al doilea ca înălțime din Rodnei).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,16km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
1080m
Coborâre
0m
Vârf
2119m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din locul numit Gura Lalei (1028 m), din şoseaua DN 18 Sighetu Marmaţiei - Borşa-Pasul Prislop - Cârlibaba - Vatra Dornei. Din asfalt cotim dreapta, peste un pod de beton, peste râul Bistriţa Aurie şi urmăm drumul forestier de pe Valea Lala, 6 kilometri, până în locul numit La Vâltoare. În continuarea celor 6 km, ne aşteaptă 1,5 km de drum de tractor/căruţă. Mai sus, după circa 20-25 de minute ajungem la o bifurcaţie. Poteca cu punct albastru continuă pe malul drept, prin pădure, iar drumul rămâne în partea dreaptă a noastră, cum urcăm. Poteca cu marcaj va ieşi după nici un kilometru din pădure într-o poieniţă aflată şi de o parte şi de alta a apei. Noi păstrăm malul drept şi după aproximativ 250 de m ajungem la un grajd aflat în paragină (din acesta rămânând doar acoperişul). Trecem de el şi reintrăm în pădure, rămânem pe malul drept al Văii Lala şi continuăm urcarea ce devine ceva mai susţinută în scurt timp. Poteca cu marcaj ne mai scoate o dată din pădure într-o poieniţă în care se află ceva doborâturi, afiniş şi baza de piatră a unei foste sau viitoare aşezări (stâne, adăpost). Până aici ua trecut ~1¼-1½ ore de când am părăsit drumul forestier. Acum locul pădurii este luat de către jnepeni, iar poteca ne conduce chiar pe lângă malul drept al apelor Văii Lala. Un sfert de oră mai sus, în dreptul unei frumoase cascade în trepte trecem de cealaltă parte a apei (malul stâng), o luăm spre sud, pentru ca mai apoi să ajungem pe malul Lacului Lala Mare. Acesta e cel mai întins lac glaciar al Munţilor Rodnei, fiind situat la 1815 m. În partea estică a lui intersectăm marcajul PR ce a coborât pe curba de nivel din Şaua Gajei (traseul 9). Poteca îşi continuă urcuşul către Şaua Ineuţului (ocolind lacul prin sud), urcând în serpentinele aflate deasupra lacului, iar apoi păstrând direcţia înspre sud, de-a lungul următorului prag glaciar. În dreapta vedem Lacul Lala Mică şi în faţă Şaua Ineuţului spre care urcăm în serpentine (pe ultima porţiune), unde vom intersecta marcajul crestei principale (traseul 1). După ce ajungem la marcajul bandă roșie, cele două marcaje vor merge împreună până în Șaua Cu Lac.

Etape

Gura Lalei - Lacul Lala Mare - Şaua Ineuţului (2060 m) - Șaua Cu Lac (2140 m)

Descriere

Traseul nr. 2 PA este unul foarte spectaculos, cu marcaje rare pe unele porțiuni (lucru care poate pune probleme în condiții de ceață) și nerecomandat iarna pe porțiunea superioară (urcușul final dintre Lacul Lala Mică şi Şaua Ineuţului). Cu toate acestea, peisajul și frumusețea locurilor pot face din acest traseu unul din cele mai iubite din Munții Rodnei.

Poteca pornește din locul numit Gura Lalei (punctul în care râul Lala se varsă în râul Bistriţa Aurie) și urmează pentru aprox 6 km drumul forestier ce merge de-a lungul râului Lala, până în locul numit La Vâltoare. În continuarea celor 6 km, ne aşteaptă 1,5 km de drum de tractor / căruţă, (deci nu se mai poate înainta cu o mașină obișnuită) până când se ajunge la un pod de lemn peste pârâu, pe care trebuie să îl traversăm, mergând mai departe pe partea stângă.

De aici, poteca cu punct albastru o ia prin pădure, iese într-o poiană, depășește un grajd aflat în paragină (din acesta rămânând doar acoperişul) și reintră în pădure, pe malul drept al Văii Lala, într-o urcare ce devine ceva mai susţinută. Se iese într-un luminiș cu copaci doborâți și afiniș, de unde se continuă prin jnepeniș. 

Un sfert de oră mai sus, în dreptul unei frumoase cascade în trepte, se traversează de cealaltă parte a apei și se ajunge pe malul Lacului Lala Mare, cel mai întins lac glaciar al Munţilor Rodnei, la altitudinea de 1815 m, făcând parte din Rezevaţia mixtă Ineu-Lala. Lacul Lala, o lacrimă de cristal în peisajul Carpaţilor Orientali, apare în toată splendoarea, străjuit de vârful Ineu, care domină întreaga zonă. Aici intersectăm traseul 9 PR, care coboară din Șaua Gajei, traseu folosit pentru retragerea rapidă din creastă în caz de nevoie. 

Poteca îşi continuă urcuşul către Şaua Ineuţului și urcă în serpentine deasupra lacului, lăsând în dreapta și Lacul Lala Mică (singurul loc de pus cortul permis în Rezervaţia Lala), până în creastă unde întâlnește marcajul BR (traseul 1). Cele două marcaje vor merge împreună până în Șaua Cu Lac, de unde se poate ajunge în 30-40 de min pe Vf. Ineu.

Observații

Inaccesibil iarna între Lacul Lala Mică - Şaua Ineuţ - Şaua cu Lac. Traseul nu este omologat. 

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Lalei - Şaua Ineuţului - Șaua Cu Lac în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului andrei_crb

Marcajul pe traseu este inexistent in prima portiune de 6km, la inceputul drumului forestier nu exista niciun fel de marcaj cu punct albastru si nici de acolo pana la capatul drumului unde se intra in padure. In padure exista marcajul pe copaci dar pe alocuri ar trebui refacut pentru ca nu este suficient de vizibil. Pe bucata de 6km de drum forestier sunt cateva locuri unde marcajul a rezistat dar nu foarte vizibil.

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră