Touristik Label - 715MN19: Gura Scurtu-Tăul Zânelor

Legătura Răstoliţa - Valea Secu - Tăul Zânelor
Traseul 19 Punct Albastru este varianta de acces spre Tăul Zânelor dinspre comuna Răstoliţa, trecând peste creasta principală a Munților Călimani. Urmăm valea pârâului Scurtu, pe drum asfaltat, forestier și de pământ, ce poate fi parcurs și cu MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
7,32km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
494m
Coborâre
106m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Accesul la originea acestui traseu se face de la km 13 al traseului 18 (CA), care porneşte din comuna Răstoliţa. Aici se virează 180 grade înspre stânga pe un drum forestier secundar. Se ţine acest drum aprox. 2,3 km apoi se virează dreapta şi se intră pe drumul forestier Secu. După aproape 5 km de urcare pe acest drum forestier, se ajunge la gura pârâului Scurtu, locul unde este originea acestui traseu, la aprox. 20 km de Răstoliţa. Traseul PA urcă pe acest drum forestier pentru aprox 5 km, de unde intră în pădure pe un drum de tractor. Urcarea continuă încă 1 km, până în Poiana Lungă, unde se atinge şi altitudinea maximă a acestui traseu, 1400 m. De aici începe coborârea, iar după câţiva zeci de metri se intersectează traseul 09 (BG), care merge către Vf. Bistricioru - dreapta şi sat Cuşma - stânga. Coborârea continuă lină prin pădure, pe un drum de tractor, încă aprox. 2 km, când se ajunge la destinaţia acestui traseu, Tăul Zânelor.

Etape

Gura Scurtu-Poiana Lungă-Tăul Zânelor

Descriere

Traseul 19 PA este unul din traseele cu perspective fermecătoare asupra crestelor înalte ale Călimanilor, legătura între Valea Mureşului și frumosul lac Tăul Zânelor. Din Gura Scurtu, traseul este unul relativ ușor, cu cca. 600 de m diferențe de nivel, în aprox. 3 - 4 h.

Accesul spre Gura Scurtu se face din comuna Răstoliţa, pe un drum forestier bine întreţinut (vezi descriere traseul 18). De la confluenţa pârâului Scurtu cu Secu, se urmează firul văii Scurtu, pe drumul forestier, până la Poiana Lungă, aflată la 1400 m alt, unde intersectăm drumul de creastă vestic a Călimanului (culmea spre Vf. Bistricioru), marcat BG (traseul 9). De aici, traseul coboară lin pe un drum aprox. 2 km până la lacul cu nume de basm, Tăul Zânelor. 

Lacul s-a format în spatele unui val de grohotiș, pornit de pe versantul nordic al Vârfului Ţiganca, o oază de liniște înconjurată de pădure de molid cu elemente floristice și faună specifică zonelor umede montane. Vezi legenda Tăul Zânelor (traseul 5).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Scurtu-Tăul Zânelor in Bistriţa-Năsăud, Mureş, Călimani is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră