Touristik Label - 113MN01A: Halta Bologa-sat Rogojel-Cabana Vlădeasa

ruinele Cetății Bologa - Rogojel - Cabana Vlădeasa
Traseul 1A BA este primul sector din traseul de creastă al Munților Vlădeasa și oferă acces la ruinele Cetății Bologa, satul Rogojel, Cabana și Vf. Vlădeasa. Zidurile cetății Bologa rezistă de peste 700 ani, amintind de timpurile lui Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și furia otomanilor. În zonă se află și Castrul Roman Resculum - pe locul numit „Grădiște” (sursa)
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
17,76km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
1063m
Coborâre
174m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Halta Bologa şi merge pe şosea până aproape de satul Săcuieu. Cu 300 de metri înainte de a ajunge în satul mai devreme menţionat, marcajul părăseşte şoseaua, traversează podul aflat în partea dreapta şi continuă pe Valea Ordânguşa, pe drumul ce duce în satul Vişagu. Cotim la stânga la prima bifurcaţie ce o întâlnim, iar după 700 de metri părăsim drumul, traversăm valea către stânga şi urmăm poteca ce urcă prin pădure. În mai puţin de 1 km ajungem la primele gospodării din satul Rogojel. Traseul îşi continuă urcarea pe uliţele din sat, traversează Poiana Frânturilor şi ajunge în final la Cabana Vlădeasa.

Etape

Halta Bologa-Valea Henţului-Valea Ordânguşa-sat Rogojel-Poiana Frânturilor-Cabana Vlădeasa

Descriere

 

Traseul 1 BA este magistrala de legătură Munții Vlădeasa - Platoul Carstic Padiș, urmărind în mare parte creasta principală a Masivului Vlădeasa, cu priveliști largi. Este un traseu destul de dificil, într-o drumeție de cca. 14 -17 h, potrivit drumeților cu experiență montană și cu abilităţi de orientare (marcaje rare pe unele porțiuni).

Deși nu concurează cu înălțimile celorlalți munți din țară, Munții Vlădeasa atrag totuși un număr impresionant de vizitatori, datorită diversității fenomenului carstic ce se regăsește aici: ponoare, izbucuri, chei și peșteri a căror densitate nu se mai regăsește nicăieri în țară. Acest traseu lung de peste 45 de km, poate fi împărțit în 3 sectoare:

  • Bologa - Cab. Vladeasa 5 - 6 h;

  • Cab. Vlădeasa - Pietrele Albe 1 - 1, 5 h;

  • Pietrele Albe - Poiana Vărășoaia 7.5 - 8 h.

Din halta localității Bologa, trecem Crișul Repede și urcăm lent de-a lungul șoselei care însoțește V. Hențului, pe lângă ruinele Cetății Bologa. Zidurile cetății, care au străjuit de-a lungul a peste 700 ani mai rezistă și astăzi, putând fi admirate de către drumeți. Cetatea Bologa a servit ca protecție pentru Mircea cel Batran, iar pentru nepotul său, Vlad Țepeș, a fost un adevărat refugiu al copilăriei.

Înainte de a ajunge în satul Săcuieu, trecem podul aflat în dreapta şi continuăm pe șosea (V. Ordânguşa) până la confluența cu V. Vișagului (drumul spre satul Vişagu). BA continuă cca. 700 m în față, apoi se înscrie pe una dintre văile ce se lasă din stânga, în urcare prin pădure, la un izvor. Ajungem la primele gospodării din satul Rogojel (zona Fundătura), trecem de Poiana Frânturilor şi într-un final la Cabana Vlădeasa, la cca. 40 min de Rogojel. Aici întâlnim varianta CA (traseul 2) - dinspre Valea Drăganului și TR (traseul 3) - dinspre Rogojel.

Cabana Vlădeasa (cca.1430 m alt) este accesibilă tot timpul anului, chiar și cu mașina pe varianta Bologa - Săcuieu - Rogojel - Cabana Vladeasa (drum de tara, pietruit, accesibil pentru mașini cu garda mare). Este principala bază de acces spre Vf. Vlădeasa. Iarna, porțiunea care urcă din Valea Vișagului în Rogojel poate fi dificilă din cauza zăpezii, iar în Poiana Frânturilor, pe viscol există pericolul rătăcirii.

Cabana Vlădeasa (cca.1430 m alt) este accesibilă tot timpul anului, chiar și cu mașina pe varianta Bologa - Săcuieu - Rogojel - Cabana Vladeasa (drum de tara, pietruit, accesibil pentru mașini cu garda mare). Este principala bază de acces spre Vf. Vlădeasa, Pietrele Albe, rezervația speologică Peștera Vârfuraşu, V. Stanciului (cu Cascada de la Tău și celebra Vălul Miresei) ș.a. La Cabana Vlădeasa se poate ajunge și pe varianta CA (traseul 2) - dinspre Valea Drăganului, TR (traseul 3) - dinspre Rogojel, ori, mai rar, TA (traseul 4) - dinspre Lacul de Acumulare Drăgan (Floroiu), din Gura Zârnii. 

Observații

Marcaje rare pe DJ103H.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Halta Bologa-sat Rogojel-Cabana Vlădeasa in Cluj, Vlădeasa is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Karton Robert

Drumul care duce spre cabana din Sat Rogojel este in proces de reabilitare.  Este pus pietris si este tasat. Se lucreaza la largirea drumului. Cred ca daca ajung banii va fi si asfaltat. 

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 29, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră