Traseul nr. 33 CA este traseul de legătură dintre zona Ic Ponor și drumul de creastă St. de Vale - Padiș, în zona Izvorului Fântâna Rece. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Pornim din localitatea Ic Ponor, de-a lungul Someşului Cald în amonte cca. 2 km și ajungem la confluența cu Valea Alunului Mic, marcată cu indicator..Urmăm drumul forestier paralel cu valea și după aprox. 1,2 km observăm spre stânga (S) derivația spre intrarea în Peştera Alunului. Facem cca. 50 m până la intrarea în peșteră, accesul fiind permis cu acordul şi respectarea normelor stabilite de Administraţia Parcului Naţional Apuseni.
Continuăm pe drum până la capătul lui, de unde urcăm susținut în pădure, ajungem în șaua de sub vf. Alunu (1475 m) și atingem colţul sudic al Poienii Onceasa. Aici găsim marcajul vechi CR, alături de care urcăm pe marginea de vest a poienii, unde întâlnim CG (traseul 34) - spre Peștera Smeilor de la Onceasa și BG (traseul 16) - spre Piatra Tâlharului.
Poiana Onceasa (1 300 m alt), largă, cu fundul plat sau ondulat, are relieful tipic al unei platforme carstice, cu doline şi gheburi de calcar; acoperită cu păşuni bogate şi cu.pâlcuri de molid, cu aspectul pitoresc al unui parc, asemănătoare cu Platoul Carstic Padiș. Presărată de doline, al căror fund este uneori ocupat pînă în vară de zăpadă, sau permanent de mici lacuri, Poiana Onceasa este fermecătoare.
Un drum pastoral tăiat în coasta muntelui, pe lângă multe pâraie, ne conduce la obârșia văii Alunul Mare, unde traversăm câteva poieni și ajungem lângă zona mlăștinoasă Tăul fără fund, sub coasta stâncoasă a Brăiesei, pe care o putem admira la N.
CA și CR continuă spre șaua de sub Vf Piatra Grăitoare, în ușoară urcare și iese la o zonă cu pâlcuri de jnepeni, apoi la drumul de creastă BA (traseul 1) - P. Tâlharului - Platoul Padiș. Ținem drumul de creastă până în Șaua Cumpănățelul, unde BA coboară spre Padiș, apoi întâlnim BR (traseul 12) - Magistrala St. de Vale - Padiș, prin Şaua Bohodei
Continuăm pe culmea de sub Vârful Cârligatele (1694 m), unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din Apuseni, cu o priveliște panoramică de 360 de grade spre Valea Drăganului, Valea Someşului și Depresiunea Padişului. Depășim zona Izv. Fântâna Rece și ajungem în șaua dintre Vârful Bohodei (1664 m) și Vârful Fântâna Rece (1652 m), loc unde BA face stânga spre Piatra Bulzului din zona Boga (traseul 22).
Comentarii