Touristik Label - 413MN33: Ic Ponor-P-na Onceasa-Fântâna Rece

Legătura Ic Ponor - Vârful Cârligatele (creasta Vlădesei)
Traseul 33 Cruce Albastră este traseul de legătură între zona Ic Ponor și creasta Vlădesei (sub Vârful Cârligatele). Vizităm rând pe rând Peștera Alunului, dolinele Poienii Onceasa, zona mlăștinoasă de sub coasta stâncoasă a Brăiesei și culmea de sub Vârful Cârligatele (1694 m), unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din Apuseni.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,20km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
814m
Coborâre
258m
Vârf
1651m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul care urcă de-a lungul Someşului Cald, la mai bine de 2 km de la Ic Ponor se desprinde spre dreapta (N) un drum ce urcă pe Valea Alunului Mic. La intersecţie se află un indicator. Urmăm acest drum iar la circa 1,2 km observăm spre stânga (S) o abatere marcată de 50 m până la intrarea în Peştera Alunului. Continuăm pe drum încă circa 1,3 km până la capătul lui, unde trecem pârâul şi ne înscriem în urcare susţinută prin pădure. Când întâlnim o stâncă de calcar cotim uşor dreapta trecând peste o culme blândă şi coborâm uşor pe un drumeag până în colţul de S al Poienii Onceasa. Aici continuăm în aceeaşi direcţie şi împreună cu marcajul vechi CR urcăm pe marginea de vest a poienii. La intrarea în pădure întâlnim traseele 16 BG şi 34 CG. Mergem alături de BG mai puţin de 100 m, apoi apucăm pe un drum pastoral tăiat în coasta muntelui care trece multe pâraie prin pădure. Urmează o zonă cu multe poieni, zone mlăştinoase şi în mai multe locuri avem ocazia să admirăm coasta stâncoasă a Brăiesei înspre nord. Apoi ieşim la păşunea cu pâlcuri de jnepeni, dar drumul iese în creastă la traseul 1 BA fără dificultăţi. Marcajele CA, CR continuă alături de BA, apoi de BR până la Fântâna Rece.

Etape

sat Ic Ponor-Peştera Alunului-Valea Alunului Mic-Poiana Onceasa-sub Coasta Brăiesei-Şaua Cumpănăţelul-Fântâna Rece

Descriere

Traseul nr. 33 CA este traseul de legătură dintre zona Ic Ponor și drumul de creastă St. de Vale - Padiș, în zona Izvorului Fântâna Rece. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din localitatea Ic Ponor, de-a lungul Someşului Cald în amonte cca. 2 km și ajungem la confluența cu Valea Alunului Mic, marcată cu indicator..Urmăm drumul forestier paralel cu valea și după aprox. 1,2 km observăm spre stânga (S) derivația spre intrarea în Peştera Alunului. Facem cca. 50 m până la intrarea în peșteră, accesul fiind permis cu acordul şi respectarea normelor stabilite de Administraţia Parcului Naţional Apuseni.

Continuăm pe drum până la capătul lui, de unde urcăm susținut în pădure, ajungem în șaua de sub vf. Alunu (1475 m) și atingem colţul sudic al Poienii Onceasa. Aici găsim marcajul vechi CR, alături de care urcăm pe marginea de vest a poienii, unde întâlnim CG (traseul 34) - spre Peștera Smeilor de la Onceasa și BG (traseul 16) - spre Piatra Tâlharului. 

Poiana Onceasa (1 300 m alt), largă, cu fundul plat sau ondulat, are relieful tipic al unei platforme carstice, cu doline şi gheburi de calcar; acoperită cu păşuni bogate şi cu.pâlcuri de molid, cu aspectul pitoresc al unui parc, asemănătoare cu Platoul Carstic Padiș. Presărată de doline, al căror fund este uneori ocupat pînă în vară de zăpadă, sau permanent de mici lacuri, Poiana Onceasa este fermecătoare.

Un drum pastoral tăiat în coasta muntelui, pe lângă multe pâraie, ne conduce la obârșia văii Alunul Mare, unde traversăm câteva poieni și ajungem lângă zona mlăștinoasă Tăul fără fund, sub coasta stâncoasă a Brăiesei, pe care o putem admira la N. 

CA și CR continuă spre șaua de sub Vf  Piatra Grăitoare, în ușoară urcare și iese la o zonă cu pâlcuri de jnepeni, apoi la drumul de creastă BA (traseul 1) - P. Tâlharului - Platoul Padiș. Ținem drumul de creastă până în Șaua Cumpănățelul, unde BA coboară spre Padiș, apoi întâlnim BR (traseul 12) - Magistrala St. de Vale - Padiș, prin Şaua Bohodei

Continuăm pe culmea de sub Vârful Cârligatele (1694 m), unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din Apuseni, cu o priveliște panoramică de 360 de grade spre Valea Drăganului, Valea Someşului și Depresiunea Padişului. Depășim zona Izv. Fântâna Rece și ajungem în șaua dintre Vârful Bohodei (1664 m) și Vârful Fântâna Rece (1652 m), loc unde BA face stânga spre Piatra Bulzului din zona Boga (traseul 22).

Observații

Din Poiana Onceasa până la Fântâna Rece sunt prezente şi marcaje CR.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Ic Ponor-P-na Onceasa-Fântâna Rece în Cluj, Bihor, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră