Traseul 34 CG este traseul de legătură dintre zona Ic Ponor și Peştera Smeilor de la Onceasa, un traseu plin de mărturii ale carstuluil. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 500 de m diferențe de nivel, în aprox. 3.5 - 4 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Pornim din localitatea Ic Ponor, de-a lungul Someşului Cald în amonte cca. 2 km și ajungem la confluența cu Valea Ponorului, zonă de camping în apropiere de Cantonul Forestier Obârşia Someşului (sursă de apă). La confluența cu Valea Alunului Mic, se desprinde la dreapta CA (traseul 33) spre creasta Vlădesei (sub Vârful Bohodei).
CG urmează drumul forestier care urcă pe lângă câteva zone cu stânci aflate la dreapta (Huda Vidrii) și pe lângă câteva peșteri de interes local. Peștera Pepii, situată pe versantul stâng al Someșului Cald, în imediata apropiere a drumului forestier are aprox. 700 m lungime și necesită echipament și tehnici specifice speo. Sifonul terminal al peșterii a fost plonjat în mai multe rânduri, în speranța realizării joncțiunii cu Peștera Colțului (sub abruptul Piatra Colțului), dar nu s-a reușit datorită configurației terenului.
Continuăm până la confluența cu valea Alunului Mare, loc unde începe PR (traseul 23 harta Bihor) - circuitul Cheilor Someşului Cald. zonă cu panouri informative şi săgeţi indicatoare. CG părăsește valea se înscrie pe Valea Alunului Mare, pe un drum forestier ce ne conduce la vuietul puternic al Izbucului Alunul Mare. În apropiere se află o altă peșteră de interes speologic (Peștera de la Izbucul din Alunul Mare).
Un urcuș pieptiș pe o potecă turistică firavă, prin pădure, pe un covor de mușchi, ne conduce în rezervația Peștera Cerbului – Avenul cu Vacă. Cu atenție sporită la marcajele rare, ajungem în extremitatea vestică a Poienii Onceasa, unde reîntâlnim CA (traseul 33).
Poiana Onceasa (1 300 m alt), largă, cu fundul plat sau ondulat, are relieful tipic al unei platforme carstice, cu doline şi gheburi de calcar; acoperită cu păşuni bogate şi cu.pâlcuri de molid, cu aspectul pitoresc al unui parc, asemănătoare cu Platoul Carstic Padiș. Presărată de doline, al căror fund este uneori ocupat pînă în vară de zăpadă, sau permanent de mici lacuri, Poiana Onceasa este fermecătoare.
Urmăm marcajele rare cu atenție și ieșim din poiană pe curbă de nivel, apoi coborâm domol până la marginea unei pante abrupte, deasupra unor stânci, pe care le ocolim la stânga. Din acest punct luăm direcția S și ajungem la Peştera Smeilor de la Onceasa.
Peștera Onceasa, a devenit renumită atât în țară, dar și peste hotare, datorită cantității extrem de mari de rămășițe ale ursului de peșteră descoperite aici. Este unul dintre cele mai importante situri paleontologice din Europa, majoritatea muzeelor de științe ale naturii au eșantioane prelevate din această cavitate. Pentru locuitorii din zonele apropiate peșterii, aceasta a inspirat teamă și mister datorită dimensiunilor neobișnuite ale osemintelor, motiv pentru care au denumit-o peștera Smeilor. Peştera Onceasa este închisă şi nu poate fi vizitată decât cu aprobare specială de la Administraţia Parcului Natural Apuseni.
Comentarii