Touristik Label - 503MN21: Între Anieşe - Şaua Între Izvoare - V. Anieşul Mic

Acces Traseul tematic „La Cărţile Munţilor Rodnei”
Traseul nr. 21 Cruce Galbenă este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, într-un urcuș la început domol, apoi din ce în ce mai susținut, de-a lungul Văii Anieşului Mic, pe durata a aproximativ 10 - 11 h de drumeție (dus-întors), cu diferență de nivel de peste 2000 de m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie. Acest traseu este inaccesibil iarna între Izvorul Grumazului - Şaua Între Izvoare (La Cărţi). Pe porțiunea superioară Valea Anieşului Mic - Stâna Bujdee - Şaua Între Izvoare, pe sub Vf. Mihăiasa şi Negoiasa Mare, a fost amenajat un nou traseu tematic denumit „La Cărţile Munţilor Rodnei”, unde primăvara găsim tufe rare de rododendroni albi și clasic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,30km
Durată
5:15-6:30h
Urcare
1190m
Coborâre
760m
Vârf
1854m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Valea Anieşului, în locul numit Între Anieşe, se desprinde marcajul cruce galbenă. În poieniţa în care apele Anieşului Mic ajung în cele cele ale Anieşului, se află câteva clădiri, probabil cabane de vacanţă şi un canton silvic. Satul Anieş se află 10 km mai jos de acest loc. Pornim din punctul Între Anieşe şi continuăm pe drumul forestier, spre stânga , încă 8 km (2 ore). Din acest punct urmăm un nou traseu tematic intitulat "La Cărţile Munţilor Rodnei" - traseu ce cuprinde o serie variată de habitate (stâncării calcaroase, izvoare, pajişti subalpine, alpine), specii de floră şi faună (colonii de marmote, ciopoare de capre negre, endemite locale - Opaiţul Munţilor Rodnei – Silene nivalis), specii şi habitate de interes comunitar (Pholidoptera transsylvanica – cosaşul transilvan, Rosalia alpina – croitorul alpin, Carabus zawadski, Ursus arctos, Canis lupus, Lynx lynx, habitat cu Rhododendron, turbării, izvoare petrifiante cu Crotaneuron), izvor carstic – Fântâna lui Răţâfoi. În zona izvorului carstic – La Cărţi – rocile de suprafaţă au aspectul unor foietaje deschise, fiind unul dintre cele mai căutate atracţii turistice din masivul Rodnei. Revenind la traseu, trecem firul văii ce devine sălbatic, direct prin apă şi facem stânga pe o potecă destul de lată, prin pădure. Aceasta trece pe versant vestic şi urcă susţinut prin pădure. Pe alocuri, poteca are aspectul unui drum de tractor, înierbat. O potecă slab conturată ne conduce spre o fostă stână, unde ajungem la aproximativ o oră după ce am părăsit firul Văii Anieşului Mic. Poteca însoţită doar din când în când de marcaj, ne duce chiar pe lângă stâna părăsită. De la acesta continuăm o bucată spre est, iar apoi spre nord, nord-vest. După ce am schimbat direcţia spre nord, poteca cu marcaj ne conduce pe lângă o nouă stână ce pare abandonată. Trecem de ea şi ţinem poteca pe curbă de nivel. În faţă, uşor înspre dreapta, se află o altă stână. Nu ne vom apropia de ea ci o vom lua înspre stânga (vest), urcând mai abrupt. Poteca e destul de vizibilă în această zonă. Înspre dreapta se zăreşte un brâu de stânci, însă crucea galbenă va rămâne pe partea dreapta a lor. Marcajul ne conduce spre poteca dintre Vf. Nedeia Straja şi Repede, desfăşurată pe curbă de nivel. Acolo intersectăm punctul roşu (traseu 19) ce vine pe culmea sudică pe care se află vârfurile: Rabla, Laptelui, Jneapănul, Nedeia Straja. Facem dreapta, înspre nord şi în curând atingem Șaua Între Izvoare (La Cărţi), unde facem joncţiune cu marcajul de creastă (traseul 1). Continuăm pe creastă şi din Tarniţa Negoieselor coborâm spre Valea Anieşului Mic pe o altă potecă, pentru a încheia circuitul tematic.

Etape

Între Anieşe - Valea Anieşului Mic - Şaua Între Izvoare (La Cărţi) - Valea Anieşul Mic

Descriere

Traseul nr. 21 CG este un traseu lung, în circuit, pe durata a 10-11 h de drumeție (tur-retur), potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 2000 de m, într-o urcare de dificultate medie, fără porțiuni expuse, dar cu risc de avalanșă în porțiunea superioară dintre Izvorul Grumazului și Şaua Între Izvoare (La Cărţi). De la zona frumosului Tău la Cărți, poteca coboară înapoi spre Valea Anieşului Mic, pe sub vârfurile Negoiasa Mare și Mihăiasa pentru aprox 800 de m diferență de nivel.

Marcajul CG se desprinde din punctul numit Între Aniese (traseul 20), aflat la 10 km amonte de satul Anieș, la confluența Anieșului Mare cu Anieșul Mic. Urmăm drumul forestier de pe Valea Anieşului Mic pentru aprox. 2 h. Când drumul forestier se termină, ajungem la o bifurcație unde vom întâlni pe dreapta un panou turistic care ne indică că vom intra pe un nou traseu tematic intitulat „La Cărţile Munţilor Rodnei”, marcat integral tot cu CG, cu o lungime de 11,5 km și diferență de nivel de 1200 de metri.

Continuând în sensul acelor de ceas, părăsim firul văii (ce devine sălbatic) și urmăm drumul de tractor ce cotește spre stânga și urcă susținut prin pădure. O potecă cu câteva semne de marcaj ne conduce prin poiană spre stâna Mesteacănu, aflată la aprox. 1 h de la părăsirea firului văii Anieșulului Mic. Intrăm cu prudență, doar după ce ciobanii ne-au remarcat, fiindcă vom trece prin "curtea"stânei! 

De la stână, orientarea devine iarăși dificilă, existând multe poteci, iar marcajele sunt rare. Depășim încă două stâne (abandonate) și continuăm urcarea oblic, la deasupra unor metereze de stânci, apoi pe o brână lată cu vedere spre Vf. Repede. Mergem pe curbă de nivel și intersectăm apoi PR (traseul 19) care vine pe sub Vf. Nedeia Straja. Continuăm în paralel până în Șaua Între Izvoare (La Cărţi) aflată pe Creasta principală a Munților Rodnei, la refugiul nou construit (10-12 pers). În zona izvorului carstic – La Cărţi – rocile de suprafaţă au aspectul unor foietaje deschise (asemenea unor file de cărți), una dintre cele mai căutate atracţii turistice din masivul Rodnei. 

De aici, traseul tematic continuă pe creastă (traseul 1) până în Tarniţa Negoieselor, apoi coboară pe sub vârfurile Negoiasa Mare și Mihăiasa. În această zonă superioară a afluenților Anieșului Mic se întâlnesc o serie variată de habitate (stâncării calcaroase, izvoare, pajişti subalpine, alpine), specii rare de plante (Opaiţul Munţilor Rodnei – Silene nivalis – și rhododendron alb), colonii de marmote, ciopoare de capre negre, specii şi habitate de interes comunitar (cosaşul transilvan, turbării, izvorul carstic Fântâna lui Răţâfoi etc).

Observații

Inaccesibil iarna între Izvorul Grumazului - Şaua Între Izvoare (La Cărţi). Între Valea Anieşului Mic - La Cărţi şi Valea Anieşului Mic traseul formează un circuit tematic, în curs de omologare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Între Anieşe - Şaua Între Izvoare - V. Anieşul Mic în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră