Touristik Label - 707MN64: Lisa - Refugiul Caţaveiu - creasta principală

Legătura Lisa - Șaua Colții Bândei (creasta principală)
Traseul 64 Punct Albastru este traseul de legătură între localitatea Lisa și creasta principală (sub Vf. La Cheia Bândei). Traseul urmează văile Lisa și Lisa Seacă, apoi un drum de TAF care urcă până sub Plaiul Smidei. Segmentul Vârful Cațaveiu - Rezistoarele - Cheia Bândei necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă - zone expuse avalanșelor. Priveliști spre creasta principală (M. Bândea și Fereastra Mare), vârfurile Dara și Hârtop.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
19,64km
Durată
6:00-8:30h
Urcare
2030m
Coborâre
260m
Vârf
2326m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Lisa, ieşim pe drumul care merge pe Valea Lisa şi la liziera pădurii facem stânga, spre est, urmărind marcajul. Intrăm pe Valea Lisa Seacă şi după 2-3 kilometri părăsim drumul principal de pe vale, traversăm valea spre est şi intrăm pe un drum de taf. Atenţie! Intrarea este greu de identificat deoarece nu există marcaj. Urcăm abrupt pe drumul de taf şi continuăm pe el până ajungem în culme. Intrăm într-o zonă de exploatare forestieră şi ţinem varianta de drum care urmăreşte culmea. La ieşirea din pădure traversăm o zonă în care jnepenişul a fost incendiat. Trecem pe lângă nişte rulote amplasate de culegători. În această zonă apar mai multe marcaje. Poteca ocoleşte pe la vest Vârful Trăsnita şi urcă într-o şa în care este amplasat un Refugiu Salvamont. De aici, continuăm aproape matematic pe culme, peste Vârful Cheia Bândei, până în creasta principală.

Etape

Lisa - Refugiul Caţaveiu - sub Vf. La Cheia Bândei - creasta principală

Descriere

Traseul 64 PA face legătura între localitatea Lisa și creasta principală (sub Vf. La Cheia Bândei), trecând pe la Refugiul Cațaveiu. Este un traseul dificil (marcaje rare), cu peste 2000 de m diferențe de nivel, în aprox. 8.5 h de drumeție. Poate pune probleme de orientare în condiții de vizibilitate scăzută - iarna, recomandat până sub Vf. Trăsnita

Pornim din localitatea Lisa, din fața primăriei, vom traversa râul și continuăm cca 4 km pe drumul pietruit modernizat, pe Valea Lisa, apoi pe drumul forestier valea Seacă a Lisei, alți 4 km. Sub Plaiul Smide căutăm drumul de TAF (nemarcat) ce urcă spre E, apoi un altul care răzbate pieptiș în culme, într-o zonă de exploatare forestieră. Ținem culmea și intrăm într-o zonă de jnepeniș, cu rulote ale culegătorilor, amplasate în apropierea Izv. Trăsnita (Jidanului) la aprox. 1900 m alt. Există un alt drum forestier care urcă pe Plaiul Pleașa, pe sub Vârful Hoanca, dar greu accesibil mașinilor cu gardă joasă. 

De la rulote se poate vizita pe traseu nemarcat Vârful Trăznita (2077 m). Poteca PA ocolește vârful pe la V şi urcă într-o şa în care este amplasat Refugiul Cațaveiu (2198 m). Culmea este alcătuita dintr-o succesiune de vârfulețe în spatele cărora se afla Refugiul. De aici urmăm culmea aproape matematic, trecem pe sub Vârful Cațaveiu, urcăm într-o șa în zona vârfului Rezistoarele (2333 m), apoi trecem pe versantul NV al culmii Sâmbăta.

După ce întâlnim poteca PR (traseul 63) - ce urcă aici de pe Valea Sâmbetei, continuăm spre creasta principală câteva sute de metri până în Șaua Colții Bândei. De aici avem o frumoasă perspectivă asupra Vârfului Dara, flancat de Hârtop, stâncăriile Colțului Bălăceni și Căldarea Mare a Sâmbetei. 

Putem urma poteca de creastă BR (traseul 1) spre vârfurile Dara și Hârtop la E, cu posibilitate de a ataca vârfurile Urlea și Moșu pe poteca TA (traseul 65) sau putem coborî la Cabana Valea Sâmbetei, din Fereastra Mare a Sâmbetei, pe poteca TR (traseul 60).

Observații

Marcaj problematic la intrare pe vale. Recomandat până pe Vf. Trăsnita.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lisa - Refugiul Caţaveiu - creasta principală în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră