07MN64: Lisa - Refugiul Caţaveiu - creasta principală

Traseul nr. 64 Punct Albastru este traseul de legătură între localitatea Lisa și creasta principală (sub Vf. La Cheia Bândei). În primă fază se urmează drumul pietruit modernizat de pe Valea Lisa, apoi un drum forestier ce ne conduce pe Valea Lisa Seacă, pentru cca. 3 km. Aici căutăm drumul de TAF ce urcă abrupt spre est în culme, intrând într-o zonă de exploatare forestieră și ținem varianta de drum care urmărește culmea. Urmează o zonă de jnepeniș și câteva rulote amplasate de culegători, apoi poteca ocolește Vârful Trăsnita și continuă matematic, depășind Refugiul Cațaveiu, pe culme, peste Vârful Cheia Bândei, până în creasta principală. Este un traseu solicitant, cu o ascensiune de peste 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de cca. 8.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă din creasta principală asupra vârfurilor Dara și Hârtop, a Muchiei Somnului si a culmii Sâmbetei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
19,70km
Durată
~8:30h
Urcare
2030m
Coborâre
260m
Vârf
2326m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Lisa, ieşim pe drumul care merge pe Valea Lisa şi la liziera pădurii facem stânga, spre est, urmărind marcajul. Intrăm pe Valea Lisa Seacă şi după 2-3 kilometri părăsim drumul principal de pe vale, traversăm valea spre est şi intrăm pe un drum de taf. Atenţie! Intrarea este greu de identificat deoarece nu există marcaj. Urcăm abrupt pe drumul de taf şi continuăm pe el până ajungem în culme. Intrăm într-o zonă de exploatare forestieră şi ţinem varianta de drum care urmăreşte culmea. La ieşirea din pădure traversăm o zonă în care jnepenişul a fost incendiat. Trecem pe lângă nişte rulote amplasate de culegători. În această zonă apar mai multe marcaje. Poteca ocoleşte pe la vest Vârful Trăsnita şi urcă într-o şa în care este amplasat un Refugiu Salvamont. De aici, continuăm aproape matematic pe culme, peste Vârful Cheia Bândei, până în creasta principală.

Etape

Lisa - Refugiul Caţaveiu - sub Vf. La Cheia Bândei - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 64 PA este un traseu dificil, urmând drumul forestier ce urcă domol cca. 8 km până sub Plaiul Smidei, unde poteca este greu de identificat deoarece nu există marcaj. Urmând un drum de TAF ce șerpuiește abrupt până în culme, se ajunge pe creasta dintre Vf. Trăsnita și Vârful Cațaveiu, de unde se urmează matematic culmea până în creasta principală. Este un traseu cu marcaj rar, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna după Vârful Trăsnita,.în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind din localitatea Lisa, din fața primăriei, vom traversa râul omonim și vom continua cca 4 km pe drumul pietruit modernizat care merge pe Valea Lisa, până la intrarea pe drumul forestier spre valea Seacă a Lisei, pe care îl vom urma alți 4km.

Ajunși sub Plaiul Smidei vom căuta drumul de TAF (nemarcat) ce urcă spre est, apoi un altul care răzbate pieptiș în culme, într-o zonă de exploatare forestieră, de unde vom ține varianta de drum care urmăreşte culmea. Curând vom intra într-o zonă de jnepeniș, depășind două rulote ale culegătorilor, amplasate în apropierea Izvorului Trăsnita (Jidanului), la aprox. 1900 m înălțime. Până aici există un alt drum forestier care urcă pe Plaiul Pleașa, pe sub Vârful Hoanca, dar greu accesibil mașinilor cu garda joasă. De aici doar în Muchia Cațaveiu vom mai găsi apă.

De la rulote se poate vizita pe traseu nemarcat Vârful Trăznita (2077 m), însă poteca turistică ocolește pe la vest vârful şi urcă într-o şa în care este amplasat un Refugiu Salvamont (Refugiul Cațaveiu 2198 m). Culmea este alcătuita dintr-o succesiune de vârfulețe - cocoașe în spatele cărora se afla Refugiul. În continuare se urmează aproape matematic culmea, se trece pe sub Vârful Cațaveiu, apoi se urcă într-o șa în zona vârfului Rezistoarele (2333 m), de unde se trece pe versantul nord-vestic al muchiei Sâmbetei, unde vom întâlni marcajul Bulină Roșie, ce urcă de pe Valea Sâmbetei aici (traseul 63).

Poteca spre creasta principală continuă spre sud câteva sute de metri până în Șaua Colții Bândei, de unde se poate coborî la vest spre Fereastra Mare a Sâmbetei sau se pot ataca vârfurile Urlea și Moșului (pe traseul 65) și Vârful Dara și Hârtop la E, respectiv SE. Din Șaua Colții Bândei avem o frumoasă perspectivă asupra Vârfului Dara, flancat de Hârtop, a stâncăriiilor Colțului Bălăceni și a Căldarii Mari a Sâmbetei.

Observații

Marcaj problematic la intrare pe vale. Recomandat până pe Vf. Trăsnita.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Lisa - Refugiul Caţaveiu - creasta principală în Făgăraş, Argeş, Braşov este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment