Touristik Label - 1211MN17: Liteni - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La Poruţ)

Legătura Liteni- La Poruţ, pe la Cetatea Lita
Traseul 17 Triunghi Roșu este traseul de vizitare a ruinelor Cetăţii Lita dinspre Liteni, cu diferențe considerabile de nivel, dar scurt, apreciat de parapantiști pentru locul de lansare de pe platoul releului TV. Ruinele cetății Lita sunt printre cele mai pitorești ruine medievale din Ardeal
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,92km
Durată
~2:30h
Urcare
210m
Coborâre
290m
Vârf
830m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de vizitare a ruinelor Cetăţii Lita, cu traversare de la Liteni la Moara de Pădure. Pornim din centrul satului Liteni, de la șosea, de lângă staţia de autobuz, orientându-ne după un stâlp de marcaj cu o placă mare cu săgeată indicatoare. Coborâm pe strada asfaltată, trecem de o fântână și peste un pod și începem să urcăm pe un drum de pământ. În curând ieșim din sat prin dreptul cimitirului și urcăm prin pășune ghidaţi de stâlpii de marcaj. După 1,5 km de la plecare intrăm în pădure și ocolim, urcând ușor, Vârful Piatra Mare, cu releul de comunicaţii. Ajungem în culme și de aici ne orientăm după stâlpii de curent electric pe care se află aplicate marcajele. La un stâlp de curent electric aflat pe o stâncă cotim ușor la stânga, în coborâre. Continuăm pe potecă în jos, printre tufe și ieșim între două stânci de unde avem o priveliște frumoasă asupra ruinelor cetăţii Lita. Coborâm printre cele două stânci și ajungem într-o șa mică. Aici întâlnim traseul numărul 16, marcat cu cruce roșie și traseul numărul 18, marcat cu punct galben. Până în Moara de Pădure, cele trei trasee au un segment comun. Din șa coborâm spre dreapta, pe o cărare ce intră în pădure. Cărarea coboară în serpentine pe malul stâng al al pârâului Carpenilor, până într-un fânaţ. Aici traversăm la dreapta pârâul și ieșim în dreptul unei case. Coborâm pe un drum de pământ de-a lungul gardului până suntem blocaţi de un alt gard perpendicular pe direcţia de mers. Trecem de el și după 100 m ajungem în Moara de Pădure, în locul numit La Poruţ.

Etape

Liteni - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La Poruţ)

Descriere

Traseul 17 TR face legătura între Liteni și Moara de Pădure, vizitând ruinele Cetăţii Lita, amplasată într-un cadru natural foarte pitoresc. Este un traseu relativ ușor, în aprox. 2.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din centrul satului Liteni, coborâm pe drum, trecem de o fântână și peste un pod, apoi începem urcușul, ieșind din sat. În faţa noastră putem observa un vârf înconjurat de un brâu de stânci (Vf. Piatra Mare) pe care se înalţă un releu TV. După ocolim vârful prin pădurice, ajungem în culme, urmărim stâlpii de curent și coborâm printre două stânci. Ni se deschide o priveliște frumoasă asupra ruinelor cetăţii Lita  și coborâm într-o mică șa.

Suntem la intersecția cu marcajul CR (traseul 16) - dinspre Muntele Rece și PG (traseul 18) - Circuitul Cetății Liteni. Cocoţate pe o stâncă, ruinele cetății Liteni / Lita sunt printre cele mai pitorești ruine medievale din Ardeal, cu un trecut foarte zbuciumat. Merită să facem o tură în jurul cetăţii, pe o potecă firavă ce se strecoară pe sub pereții monumentul istoric șubrezit de vreme. Din șa coborâm prin pădure la un izvor și continuăm pe malul stâng al pârâului Carpenilor, până în Moara de Pădure, în locul numit La Poruţ. Din acest loc se fac cca. 6 km până în Băişoara, pe drum asfaltat.

Observații

Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Liteni - Cetatea Lita - Moara de Pădure (La Poruţ) in Cluj, Gilău-Muntele Mare is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră