Touristik Label - 1107MN77: Mărgineni - Vf. Nămaia - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu

Legătura Mărgineni - sub Vf. Comisu (creasta principală)
Traseul 77 Triunghi Galben este traseul de legătură între localitatea Mărgineni și piciorul Vârfului Comisu, desprins din creasta principală. Traseu recomandat pentru cicloturism. Se poate reveni spre localitatea Făgăraș peste culmea Văcarea și pe V. Sebeșului (CG + TA) sau se poate ajunge la Cabana Plaiul Foii (BR). Ultimul segment necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
19,61km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
1490m
Coborâre
360m
Vârf
1715m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism din Mărgineni până sub Vf. Văcărea Mare. De la marginea satului Mărgineni, traversăm câmpul pe un drum comunal. O carieră de pământ vizibilă către S-SE poate fi un bun reper. Trecem de carieră şi într-o zonă în care drumul e neclar, ne orientăm ușor către SE. Intrăm în pădure și încercăm să identificăm spre sud drumul de TAF pe care merge traseul. Ascuns în vegetaţie se află un stâlp indicator. Marcajele sunt rare şi e nevoie de atenţie mai ales la bifurcaţiile cu alte drumuri forestiere. Urcăm susţinut și apoi urmează o traversare pe curbă de nivel ascendentă. Apoi, coborâm uşor orientându-ne spre SE. Traseul triunghi galben continuă tot pe drum forestier în coborâre spre sud de pe Vf. Nămaia. Coborâm până în Şaua Nămăii. De aici, putem coborî către est, pe triunghi galben de pe drumul forestier până la Cantonul Rudăriţa. Urmează o porţiune comună cu traseul cruce galbenă. Urcăm într-o mică şa de unde spre vest se bifurcă coborârea pe triunghi galben de pe drumul forestier, către Valea Sebeşului. Urmează o traversare cu suişuri şi coborâşuri şi apoi o traversare orizontală până pe Vârful Văcărea Mică. Ieșim de pe drumul forestier și ne îndreptăm către SV spre Coama Muntele Văcărea Mică, până într-o poiană. La est de potecă se află o stână în poiana mărginită spre SE de o defrişare. Intrăm într-o zonă cu brazi tineri și în scurt timp intersectăm traseul marcat cu triunghi albastru care coboară din Şaua Comisu.

Etape

Mărgineni - Vf. Nămaia - Şaua Nămăii - Vf. Văcarea Mică - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu

Descriere

Traseul 77 TG face legătura între localitatea Mărgineni și piciorul Vârfului Comisu, trecând peste culmea Plaiul cel Mare și Coama Muntelui Văcărea Mică. Traseu accesibil MTB până sub Vf. Văcărea. Este un traseu solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 7.5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

De la marginea satului Mărgineni, urmăm un drum comunal spre mănăstirea Bucium și spre cariera de argilă pentru cca. 4 km. Intrăm apoi prin pădure pe un drum forestier, care conduce pe culmea Plaiul cel Mare. Cu puțină atenție găsim un stâlp indicator ascuns în vegetație. E nevoie de atenție sporită mai ales la bifurcațiile cu alte drumuri forestiere. 

Urcăm susținut, apoi pe curbă de nivel ascendentă până spre Vârful Nămaia, de coboarâm în Şaua Nămăii, unde întâlnim CG (traseul 76) - ce face traversarea Valea Sebeșului - Canton Rudărița. De la Canton, BR (traseul 1) continuă spre Cabana Plaiul Foii. 

Din Şaua Nămăii drumul forestier TG ajunge într-o mică șa, unde CG coboară la dreapta spre V. Sebeșului. Este drumul pe care putem reveni cu MTB spre localitatea Făgăraș. Traseul TG parcurge o porțiune cu suişuri şi coborâşuri, pe Coama Muntelui Văcărea Mică. și ajunge la capătul drumului forestier (1448 m). 

De aici poteca continuă până într-o poiană în care se află și o stână (ca punct de reper), apoi străbate o zonă cu brazi tineri și ajunge sub Vf. Comisu, la intersecția cu poteca TA (traseul 75), care urcă de aici aproape de Șaua Comisu, în creasta principală (1750 m), la intersecția cu poteca de creastă BR (traseul 1).

Din Șaua Comisu putem continua prin Curmătura Lerescului fie spre Cabana Plaiul Foii, admirând în vale lacul de acumulare Pecineagu și V. Dâmboviței, fie spre Cantonul Rudărița, pe varianta a 2 a traseului de creastă BR (direcția E-NE). La V, putem ataca pantele Vf. Berevoescu Mare, depășind refugiile Comisu și vechiul Refugiu Berevoiescu.

Observații

Marcaj bun în partea superioară, lipsă marcaj în vale. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Mărgineni - Vf. Nămaia - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră