07MN77: Mărgineni - Vf. Nămaia - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu

Traseul nr. 77 Triunghi Galben este traseul de legătură între localitatea Mărgineni și piciorul Vârfului Comisu, desprins din creasta principală a Munților Făgăraș, recomandat pentru cicloturism În primă fază, se urmează drumul spre mănăstirea Bucium și spre cariera de argilă, apoi se intră în pădure pe un drum de TAF care pe culmea Plaiul cel Mare până în Şaua Nămăii. De aici, urmează o porțiune cu suişuri şi coborâşuri până sub Vârful Văcărea Mică, se părăsește drumul și se continuă pe Coama Muntelui Văcărea Mică, până într-o poiană cu stână. În continuare se schimbă direcția spre est spre Vf. Văcarea Mare, de unde se ajunge la la intersecția cu marcajul triunghi albastru care coboară din Şaua Comisu (traseul 75). Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 1800 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 7.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor înconjurătoare, a culmii domoale Văcarea Mică și a Muchiei Lerescului Mic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
19,60km
Durată
~7:30h
Urcare
1490m
Coborâre
360m
Vârf
1715m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism din Mărgineni până sub Vf. Văcărea Mare. De la marginea satului Mărgineni, traversăm câmpul pe un drum comunal. O carieră de pământ vizibilă către S-SE poate fi un bun reper. Trecem de carieră şi într-o zonă în care drumul e neclar, ne orientăm ușor către SE. Intrăm în pădure și încercăm să identificăm spre sud drumul de TAF pe care merge traseul. Ascuns în vegetaţie se află un stâlp indicator. Marcajele sunt rare şi e nevoie de atenţie mai ales la bifurcaţiile cu alte drumuri forestiere. Urcăm susţinut și apoi urmează o traversare pe curbă de nivel ascendentă. Apoi, coborâm uşor orientându-ne spre SE. Traseul triunghi galben continuă tot pe drum forestier în coborâre spre sud de pe Vf. Nămaia. Coborâm până în Şaua Nămăii. De aici, putem coborî către est, pe triunghi galben de pe drumul forestier până la Cantonul Rudăriţa. Urmează o porţiune comună cu traseul cruce galbenă. Urcăm într-o mică şa de unde spre vest se bifurcă coborârea pe triunghi galben de pe drumul forestier, către Valea Sebeşului. Urmează o traversare cu suişuri şi coborâşuri şi apoi o traversare orizontală până pe Vârful Văcărea Mică. Ieșim de pe drumul forestier și ne îndreptăm către SV spre Coama Muntele Văcărea Mică, până într-o poiană. La est de potecă se află o stână în poiana mărginită spre SE de o defrişare. Intrăm într-o zonă cu brazi tineri și în scurt timp intersectăm traseul marcat cu triunghi albastru care coboară din Şaua Comisu.

Etape

Mărgineni - Vf. Nămaia - Şaua Nămăii - Vf. Văcarea Mică - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu

Descriere

Traseul nr. 77 TG este un traseu de dificultate medie, urmând drumul forestier ce urcă pe culmea Plaiul cel Mare, apoi pe Muntele Văcarea și intrând pe poteca ce conduce spre piciorul Vârfului Comisu. Este un traseu cu marcaj bun în partea superioară, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii, accesibil pentru cicloturism.

Pornind de la marginea satului Mărgineni, vom urma un drum comunal spre mănăstirea Bucium și spre cariera de argilă pentru cca. 4 km, apoi vom intra în pădure pe un drum forestier, care conduce pe culmea Plaiul cel Mare. Cu puțină atenție vom găsi un stâlp indicator ascuns în vegetație. Marcajele sunt rare și e nevoie de atenție sporită mai ales la bifurcațiile cu alte drumuri forestiere.     Poteca urcă susținut apoi pe curbă de nivel ascendentă până spre Vârful Nămaia, de unde coboară în Şaua Nămăii, la intersecția cu marcajul Cruce Galbenă ce ajunge aici fie de la Cantonul Rudărița, fie de pe Valea Sebeșului (traseul 76).

Urmând marcajele comune, vom ajunge într-o mică șa, unde marcajul Triunghi Galben ne părăsește la dreapta, drumul nostru parcurgând o porțiune cu suişuri şi coborâşuri pe Coama Muntelui Văcărea Mică.

Curând vom părăsi drumul, urcând până sub Vârful Văcărea Mică, până într-o poiană în care se află și o stână (ca punct de reper), apoi vom străbate o zonă cu brazi tineri, coborând la intersecția cu marcajul Triunghi Albastru care coboară din Şaua Comisu (traseul 75). Ghidați de ambele marcaje, putem ajunge în estul Vârfului Comisu (1883 m), deasupra Curmăturii Comisului (1669 m), unde întâlnim marcajul bandă roșie (traseul 1). Din Șaua Comisu avem următoarele opțiuni de trasee:

  • spre Curmătura Lerescului, cu legătură la Cabana Plaiul Foii, pe traseul de creastă vestest Bandă Roșie (traseul 1);
  • spre Curmătura Lerescului, cu legătură la Cantonul Rudărița, pe varianta a doua a traseului de creastă vestest Bandă Roșie (traseul 1);

spre Curmătura Brătilei, depășind refugiile Comisu și Berevoiescu, BR (traseul 1).

Observații

Marcaj bun în partea superioară, lipsă marcaj în vale. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Mărgineni - Vf. Nămaia - Vf. Văcarea Mare - sub Vf. Comisu în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment