Touristik Label - 1201MN28: Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera

Legătura Moieciu - Hotel Peștera, prin Șaua Bătrâna
Traseul 28 Triunghi Roșu străbate şoseaua de pe Valea Bângăleasa, urcă pe Culmea Pleşei și trece de Poiana Guțanu cu direcția Vârful Bătrâna. Următorul segment coboară la Cascada Doamnele, apoi continuă pe sub Piciorul Babelor până la Hotelul Peştera. Priveliști spre Abruptul Guțanului, Muntele Bătrâna și Muntele Doamnele.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,13km
Durată
4:45-5:45h
Urcare
1200m
Coborâre
540m
Vârf
2164m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Moieciu de Sus mergem pe Valea Bângăleasa și la un kilometru după barieră traversăm apa pe un pod în stânga şi urcăm circa 45 de minute pe Culmea Pleşei, pe serpentine strânse. Ieşim în partea de jos a Poienii Guţanu, continuăm urcarea pe lângă fosta Casă de vânătoare Bângăleasa, traversăm un pâlc de conifere şi cotim la stânga spre centrul Poienii Guţanu, facem dreapta și urcăm din ce în ce mai abrupt prin poiană. Intrăm în pădure și după câteva minute prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne duce la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. Poteca urcă abrupt în serpentine, printre ţancuri stâncoase şi apoi face câteva serpentine largi spre Şaua Bătrâna (refugiu montan). Din Şaua Bătrâna mergem 5 minute spre sud până în culmea Muntelui Bătrâna şi de aici continuăm pe versantul nordic al Muntelui Bătrâna. Coborâm pe Valea Doamnele, trecem pragul glaciar de deasupra Cascadei Doamnele, coborâm până în firul apei, îl trecem pe stânga şi ajungem pe platoul aflat sub Stâna Doamnele. Continuăm să coborâm, trecem apa Obârşiei şi ajungem la drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele. Urmând drumul ajungem la baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.

Etape

Moieciu de Sus - Poiana Guţanu - Şaua Batrâna - Hotel Peştera

Descriere

Traseul 28 TR face legătura între Moieciu de Sus și Hotel Peștera, trecând prin Poiana Guțanu și peste Vf. Bătrâna. Un traseu solicitant, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1500 m, în cca. 7-8 h de drumeție. Iarna - nerecomandat.

Moieciu de Sus, aflat un pic mai departe de obiectivele turistice ale zonei, se bucură de o liniște și un pitoresc greu de egalat. Aerul curat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor.

Un astfel de traseu pitoresc este și varianta TR, ce lasă în urmă imaginea Crailor, pornind pe drumul auto Valea Bângăleasa până ce acesta devine forestier. Intrăm pe potecă pe un pod la stânga și urcăm cca. 45 min pe Culmea Pleşei. În această zonă există o serie de specii de floră protejate, cum ar fi rododendronul, floarea de colț și garofița albă, așadar avem cu ce admira dacă alegem să parcurgem traseul primăvara.

După ce trecem de fosta casă de vânătoare Bângăleasa, lângă care întâlnim varianta BA (traseul 26) - dinspre satul turistic Șimon, continuăm spre Poiana Guțanu. La scurt timp prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne conduce după 20-25 min la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. De aici urmează o urcare „stâncoasă” și abruptă până în Șaua Bătrâna (2150 m) cu Refugiul Bătrâna și continuăm mai departe pe sub Vârful Bătrâna.

Începem coborârea pe firul de obârşie al Văii Doamnele, depășim un prag glaciar și ajungem la Cascada Doamnele. Continuăm până pe platoul aflat sub Stâna Doamnele, unde întâlnim varianta PR (traseul 44) - legătura cu M. Doamnele, apoi urmăm drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele. În 20-25 min ajungem la Hotelul Peştera.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera în Braşov, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră