Touristik Label - 1201MN28: Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera

Din Moieciu spre Hotel Peștera, prin Șaua Bătrâna
Traseul nr. 28 Triunghi Roșu este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m și cu drumeții de 6-7 ore. Poteca străbate şoseaua care merge circa 4 km pe Valea Bângăleasa, urcă pe Culmea Pleşei și mai departe pe un vâlcell până la Poiana Guțanu. De aici urmează o urcare „stâncoasă” și abruptă până în Șaua Bătrâna (2150 m), de unde se coboară pe V. Doamnele la Cascada Doamnele și mai departe spre baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
14,13km
Durată
4:45-5:45h
Urcare
1200m
Coborâre
540m
Vârf
2164m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Moieciu de Sus mergem pe Valea Bângăleasa și la un kilometru după barieră traversăm apa pe un pod în stânga şi urcăm circa 45 de minute pe Culmea Pleşei, pe serpentine strânse. Ieşim în partea de jos a Poienii Guţanu, continuăm urcarea pe lângă fosta Casă de vânătoare Bângăleasa, traversăm un pâlc de conifere şi cotim la stânga spre centrul Poienii Guţanu, facem dreapta și urcăm din ce în ce mai abrupt prin poiană. Intrăm în pădure și după câteva minute prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne duce la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. Poteca urcă abrupt în serpentine, printre ţancuri stâncoase şi apoi face câteva serpentine largi spre Şaua Bătrâna (refugiu montan). Din Şaua Bătrâna mergem 5 minute spre sud până în culmea Muntelui Bătrâna şi de aici continuăm pe versantul nordic al Muntelui Bătrâna. Coborâm pe Valea Doamnele, trecem pragul glaciar de deasupra Cascadei Doamnele, coborâm până în firul apei, îl trecem pe stânga şi ajungem pe platoul aflat sub Stâna Doamnele. Continuăm să coborâm, trecem apa Obârşiei şi ajungem la drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele. Urmând drumul ajungem la baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.

Etape

Moieciu de Sus - Poiana Guţanu - Şaua Batrâna - Hotel Peştera

Descriere

Multă lume știe: zona Bran-Moieciu este o alegere foarte inspirată când vine vorba de o vacanţă la munte sau o drumeție montană. Însă, Moeciu de Sus, aflat un pic mai departe de obiectivele turistice ale zonei, se bucură de o liniște și un pitoresc departe de egalat. Aerul curat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor.

Un astfel de traseu pitoresc este și Traseul nr.28 TR, ce pornește din centrul Moieciu de Sus, lăsând în urmă imaginea Crailor, pe drumul auto de pe Valea Bângăleasa, până ce acesta devine forestier, iar apoi intră pe potecă pe un pod în stânga cu o urcare de 45 de minute pe Culmea Pleşei. Reprezentanții Parcului Natural Bucegi spun că în această zonă există o serie de specii de floră protejate, cum ar fi rododendronul, floarea de colț, și garofița albă sau jneapănul, așadar avem cu ce ne desfăta ochii dacă alegem să parcurgem traseul primăvara.

Se ajunge pe serpentine în Poiana Guțanu şi la marginea ei întâlnim un izvor bogat. După câteva minute prin pădure intrăm printr-un culoar între jnepeni care ne duce după 20-25 de minute la poiana largă de sub Muntele Bătrâna. De aici urmează o urcare „stâncoasă” și abruptă până în Șaua Bătrâna (2150 m) și pas după pas, poză cu poză, se ajunge la Refugiul Bătrâna și mai departe pe sub Vârful Bătrâna, se coboară pe firul de obârşie al Văii Doamnele, printr-un prag glaciar până la Cascada Doamnele. Se continuă în coborâre până pe platoul aflat sub Stâna Doamnele (legătura cu traseul 44) și apoi ajungem la drumul auto ce deserveşte Stâna Doamnele (traseul 54). În 20-25 de minute ajungem la baza Piciorului Babelor, la Hotelul Peştera.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Moieciu de Sus - Şaua Batrâna - Hotel Peştera în Braşov, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră