Touristik Label - 601MN29: Moieciu de Sus - Şaua Strunga - Cabana Padina

Legătura Moieciu - Cabana Padina, prin Șaua Strunga
Traseul 29 Cruce Roșie străbate şoseaua de pe Valea Bângăleasa, apoi urmează firul Grohotișului și Valea Seacă a Prăvalelor până sub abruptul vestic al Bucegilor cu Strungile Mari și Strungile Mici. Din Șaua Strunga coborâm la Cabana Padina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
12,78km
Durată
4:00-4:45h
Urcare
940m
Coborâre
390m
Vârf
1910m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Moieciu de Sus mergem pe Valea Bângăleasa și apoi pe Valea Grohotişului, la început pe drum forestier şi apoi pe potecă. După circa două ore de la plecare trecem apa Grohotişului pe dreapta şi urcăm printr-o poiană lungă. În capătul de sus al poienii traversăm iarăşi firul slab al Grohotişului şi începem să urcăm pe Valea Seacă a Prăvalelor până la baza pajiştilor alpine. Urcăm o pantă înclinată până la cota 1700, facem dreapta până în Şaua Strunga (1909 m) sub care găsim refugiul Strunga. Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub Muntele Colţi), în coborâre, urmăm stâlpii de marcaj şi drumul de TAF ne scoate pe lângă stâna Strunga la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Moieciu de Sus - Valea Prăvalele - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

 

Traseul 29 CR face legătura între Moieciu de Sus și Cabana Padina, trecând pe sub Strungile Mari, pe la Refugiul Strunga. Un traseu destul de solicitant, cu aprox.1500 m diferențe de nivel, în cca. 5-6 h de drumeție.  Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Moieciu de Sus, aflat un pic mai departe de obiectivele turistice ale zonei, se bucură de o liniște și un pitoresc greu de egalat. Aerul curat şi peisajele absolut încântătoare ale Bucegilor și Pietrei Craiului, îl fac o destinație în.sine, dar și un punct excelent de plecare înspre crestele înalte ale Bucegilor.

Un astfel de traseu pitoresc este și varianta CR, mai puțin solicitant decât varianta TR (traseul 28) spre Hotel Peștera, dar la fel de frumos. Odată ajuns pe Valea Grohotişului, după ce părăsești drumul auto (și apoi forestier), se deschide priveliștea spre abruptul vestic al Bucegilor cu Strungile Mari, Strungile Mici și Șaua Strunga (în formă de U), captivante.

Urcăm pe firul slab al V. Grohotișului, apoi pe Valea Seacă a Prăvalelor până la cota la baza pajiştilor alpine, apoi ajungem la cota 1700, unde întâlnim varianta BR (traseul 27) - dinspre Șimon, prin Poiana Guțanu. Cu o abatere de 5 min găsim singurul izvor din zonă (captat printr-o ţeavă de plastic - nu curge în perioade secetoase!), apoi urcăm rapid în Şaua Strunga (1909 m), cu refugiul Strunga, lângă care găsim indicatoarele spre Muntele Bucșa (traseul 30) și Vf. Bătrâna (traseul 54), cu marcaj BR. 

Continuăm în coborâre, urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF până la Cabana Padina (1509 m). Padina este un nod turistic important pentru traseele din zonă, un loc de odihnă și relaxare, unde poți ajunge cu orice mijloc de transport de la pas la rulotă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Moieciu de Sus - Şaua Strunga - Cabana Padina în Braşov, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră