Munții Rodnei: Pasul Rotunda - Culmea Gajei - Vf. ineuț

Pasul Rotunda - Culmea Gajei - Vf. ineuț
Un traseu frumos de schi de tură cu panorame fermecătoare spre Culmea Gaja, Culmea Pleșcuța și trio-ul Roșu - Ineuț - Ineu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
20,92km
Urcare
1000m
Coborâre
1000m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pasul Rotunda este situat la cca. 1300 m și este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpații Orientali. Situat la intersecția a trei regiuni istorice, face legătura dintre Transilvania, Maramureș și Bucovina și trecerea între Munții Rodnei și Munții Suhard.

Dinspre N, se parcurge șoseaua Sighetul Marmației - Vatra Dornei (DN 19), apoi din Valea Bistriței Aurii se coboară spre S o porțiune neasfaltată de 4.4. km a drumului DN17 D. Acesta din urmă urcă dinspre S, trecând de comunele Rodna și Șanț, apoi continuă în serpentine largi până la panourile care marchează intrarea în Parcul Național Munții Rodnei. Ultimii 15.6 kilometri de drum sunt neasfaltați și e nevoie de puțină atenție și îndemânare pentru a-i parcurge.

Din pasul Rotunda se pornește în urcare ușoară spre Vârful Nichitaș (1451 m), admirând Călimanii în depărtare, apoi începem urcarea până în culmea Gajei, tot mai aproape de creasta matematică. 

De pe culmea Gaja vedem în depărtare vârfurile din trio-ul Roșu - Ineuț - Ineu și culmea Pleșcuța - piciorul nordic al Ineului.

Ajunși în șaua Gajei, panta se întețește și trecem de pe schiuri la colțari și piolet. Urmează urcușul final pe piciorul Ineuțului, până pe vârful omonim.

 

Etape

Pasul Rotunda - Vf.Nichitaș - Culmea Gajei - Șaua Gaja - Vf. Ineuț

Descriere

Pasul Rotunda este situat la cca. 1300 m și este considerat cel mai pitoresc pas de altitudine din Carpații Orientali. Situat la intersecția a trei regiuni istorice, face legătura dintre Transilvania, Maramureș și Bucovina și trecerea între Munții Rodnei și Munții Suhard.

Așadar, din Pasul Rotunda, se pornește în urcare ușoară spre Vârful Nichitaș (1451 m), urmând magistrala Bandă Roșie, ce se desfășoară pe o lungime de aproape 58 de km, de-a lungul întregii creste principale a Munților Rodnei (vezi descriere traseul 1).

De pe vf. Nichitaș ieșim de pe traseul clasic de vară spre șaua Gajei, mai aproape de creasta matematică și începem urcarea până în culmea Gajei.

Ajunși în șaua Gajei, panta se întețește și trecem de pe schiuri la colțari și piolet, admirând din când în când întreaga culme a Gajei, parcursă pe schiuri și pe care o lăsăm acum în urmă.

Urmează urcușul final pe piciorul nordic al Ineuțului, mai aproape de creasta principală, admirând în stânga noastră piramida Vârfului Roșu.

La capătul ascensiunii, ajungem pe Vf. Ineuț (2222 m), fratele mai mic al Vf. Ineu (2279 m) aflat în apropiere.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Munții Rodnei: Pasul Rotunda - Culmea Gajei - Vf. ineuț în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de schi de tură mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră