Traseul 43 PR este al doilea traseu ca lungime după traseul de creastă, făcând circuitul calderei Călimanilor pe o distanță de aproape 50 km. Este un traseu dificil, cu mari diferențe de nivel, în cca. 3-4 zile de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii. Obs: Fiind un traseu preponderent de creastă, are puţine surse de apă.
De la panoul de lângă Neagra Șarului străbatem fâneţe şi pâlcuri de pădure, intrând pe pârâul Apa Rece într-o zonă sălbatică unde poteca nu este evidentă și marcajele sunt rari. Acest tronson compensează prin flora sălbatică cu specii de orhidee și flori viu colorate (viorele, toporași, gențiene, crini de pădure etc). La capătul a 2 h ajungem în Poiana Apa Rece, la intrarea în parc, unde se poate campa cu cortul și există sursă de izvor. Urmează urcarea către Stâncile Lucaciu şi Rezervația 12 Apostoli pe marcaj comun PA (traseul 48).
De pe vârful Lucaciu avem prilejul să admirăm Munţii Rodnei şi Bârgăului în toată splendoarea. Printre stâncile împrăștiate și prin tufele de afine și merișor, coborâm apoi la rezervația 12 Apostoli, o aglomerare de sculpturi megalitice cu forme şi nume ciudate, pe care localnicii le-au numit «Cei doisprezece Apostoli». Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul ș.a. sunt doar câteva din grupul de stânci modelate în forme antropormorfe şi zoomorfe. Tot de aici se poate admira Pietrosul Călimanilor (2100 m) și spre N, lanțul Suhard, cu Ouşorul (1639 m).
Următorul sector ne poartă aprox. 1 h înspre Pietrele Roșii și cetatea Tămăului, alte grupuri de stânci interesante, primind din stânga marcajul CA (traseul 46) până sub vârf. La Pietrele Roşii există loc de popas pentru cort şi sursă de apă. Drumeția continuă pe sub Sâncile Tămăului (1860 m) și vf. Măieriş (1885 m), printre rariştile de molid şi ienupăr, cca. 7 km, până spre Poiana Izvoare, unde urcă și marcajul PG (traseul 49), pe la Izvoarele Dornei. Tot aici întâlnim și marcajul BA (traseul 26), care urcă la Monumentul Eroilor de la Grui (variantă de 40 min dus-întors). În Poiana Izvoarele există loc de popas și izvor.
Urmează un traseu prin jnepeniş, pe vechiul drum Maria Terezia, pe sub Pietrosu Călimani - Negoiul Unguresc, aprox. 3 h, alternând urcări cu coborâri și ajungând la traseul de creastă principal (traseul 1). Sub Şaua Negoiu întâlnim marcajul CA (traseul 27), care coboară înspre localitatea Lunca Bradului, izvor, refugiu nou şi loc pentru 1-2 corturi.
Următorul segment este evident, urmând traseul de creastă BR, până la cabana Roza Vânturilor cu staţia meteo de pe Vf. Răţiţiş (2021 m). Continuăm spre Bradul Ciont, sub care se poate pătrunde pe BA (traseul 40) spre Rezervaţia lacului Iezerul Călimani, cu loc de popas şi sursă de apă. Abatere de la traseu de aprox. 1 h. (traseele 35 CR și 36 CA).
Continuăm pe creastă până în Şaua Voievodesei, unde lăsăm în dreapta traseul principal de creastă (traseul 1) și urmăm pe cel secundar (traseul 41). Trecem rând pe rând de Vf. Iezerul Călimanului (2032 m) și Vf. Călimani Izvor, cu peisaje excepţionale spre sectorul superior al Văii Neagra, care izvorăște din rezervația de jnepeni și pini Căliman și spre picioarele sud-estice ce coboară spre Depresiunea Bilbor. Sub Vf. Călimanul Cerbului, întâlnim varianta PA dinspre Gura Hăitii (traseul 48), apoi schimbăm direcția spre Piciorul Ţiganului, cu priveliști spre Neagra Șarului și Depresiunea Șaru Dornei (Valea Neagra).
Ultima porțiune coboară ușor pe un drum de tractor prin pădure, care urmează mai jos pârâul Tăieturii, trecem de pârtia de ski Neagra Şarului și ajungem la drumul judeţean.
Comentarii